mięsem. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) Sałatka: 1/2 dużej główki sałaty lodowej 1/3 czerwonej cebulki 3-4 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić/pomidorki koktajlowe przekroić na 4/, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko wymieszać ze sobą. Uwaga: Te 3 składniki stanowią dla mnie bazę i do niej w zależności od okazji(...)dodać) 2 łyżki oleju 1 łyżka wody 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano suszonego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku Wszystkie składniki wymieszać w szklance. Polać sosem gotowe warzywa i wymieszać. Uwaga! Sos do sałatki spokojnie można przygotować wcześniej, ale do sałatki należy go dodać
Kto ugości moich gości?Pyszna kolacja, polecam wszystkim. Przygotowanie sałatki – do dużej miski wrzucić rukolę, pokrojony w plastry ogórek, przekrojone na pół pomidorki, cebulkę pokrojoną w piórka, kulkę mozzarelli
Kuchnia Pokoleńjako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym(...)gdzie to mięso jest tak dostępne jak u nas mięso kurczaka, polega to na tłuczeniu nią o skały. Spotkać można sznury nad brzegiem morza, na których w pełnym słońcu suszą się takie obtłuczone ośmiornice. Można też mięso skruszyć poprzez kilkukrotne zamaczanie całej ośmiornicy we wrzątku (nazywa się to ‘straszeniem ośmiornicy’ i pozwala zachować na niej skórkę podczas dalszej obróbki
Karo in the KitchenDzisiaj zapraszam wszystkich fanów kuchni włoskiej. Była już pizza orkiszowa, dzisiaj mam dla Was propozycję nie do odrzucenia. Pizza, na pełnoziarnistym spodzie z mąki graham, z dodatkiem pysznej Mozarelli, pomidorów koktajlowych oraz szynki parmeńskiej. Propozycja na pełnowartościowy posiłek, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia! Jeżeli chodzi o dodatki, możemy oczywiście dodać to co lubimy najbardziej. Zapraszam! Składniki na rozczyn(...)łyżka oliwy Dodatki na pizzę: ser Mozarella (2 duże kulki lub opakowanie małych, przekrojonych na pół) pomidorki koktajlowe szynka parmeńska roszponka (może też być rukola lub świeża bazylia) suszone oregano Wykonanie: Rozczyn. Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto. Do miski wsypać mąkę graham, szczyptę soli, oliwę oraz rozczyn. Wymieszać i dodać przesianą
Trufelkowochoć może nieco bardziej czasochłonnego. (dla dwóch osób) 1 podwójna pierś kurczaka 1 wędzony oscypek po łyżce stołowej: miodu, oleju, posiekanego cząbru, pietruszki, rozmarynu (zioła mogą być suszone) półtorej łyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą(...)pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam
Kuchenna KontrrewolucyaBacalhau to portugalsku dorsz ale gdy Portugalczyk czy Brazylijczyk mówi o bacalhau w "sensie kuchennym" to ma na myśli suszonego i solonego dorsza, który na setki sposobów przyrządzany jest w domach portugalskich a w brazylijskich może kilkadziesiąt. Taki bacalhau ciężki jest do zdobycia w Polsce, nam się udało w .... sklepie afrykańskim i to porównując z cenami niektórych sklepów(...)której opisywaliśmy w naszym blogowym debiucie: 0,5 kg bacalhau 0,5 litra mleczka kokosowego 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) 2 duże pomidory 2 cebule 2 lub 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cytryny 6 łyżek oleju palmowego dende 2 łyżki kuminu w proszku 1 kostka knor (opcjonalnie jeśli lubimy potrawy bardziej słone) łyżka
Smaki Brazyliikurcząt 24%, tłuszcz wieprzowy 18%, serca z kurcząt 12%, skórki z kurcząt 6%, cebulę, kaszę manną (z pszenicy), mleko w proszku, sól, mieszankę przyprawową ”Belgijską”, warzywa suszone (marchew, pasternak, cebula, pietruszka liść, cykoria), hydrolizat białka kukurydzianego, maltodekstryna, wzmacniacz smaku: E 621, białko sojowe, przyprawy, cukier, przeciwutleniacz: E 316, serwatkę w proszku (z mleka), substancję konserwującą(...)dodatkiem np. ostrych ogórków meksykańskich. W ofercie Drosedu znajdziecie jeszcze m.in. bardziej neutralny smakowo pasztet z kurczaka zagrodowego , do którego pasuje jako dodatek marynowana papryka lub kiszone zielone pomidory. Post Jak przyrządzić pasztet belgijski? pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki. Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem(...)pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego ok. 10-15 krewetek kilka pędów świeżej kolendry makaron ryżowy Przygotowanie: W garnku zagotować wodę na zupę
W SMAKzależności od tego co mam akurat w lodówce, umonie nazywam to leczem, ale tak na prawdę zazwyczaj to różnego rodzaju gulasze warzywne. Przepis na prawdziwe leczo jest bardzo prosty: pomidory, papryka i cebula, które stanowią podstawę tej potrawy. W Polsce leczo bez cukinii, to nie leczo! U mnie zazwyczaj też właśnie w leczo pojawia się cukinia, i nie tylko. Kilka(...)miękkości cieciorki (możesz też użyć z puszki) - 1 duża łyżka słodkiej wędzonej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 12 cienkich kiełbasek (bardzo dobrej jakości) - 1 paczka kabanosów - 1 łyżka suszonej bazylii - 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (ja wybrałam koncentrat pomidorowy ekologiczny) - świeża bazylia - młode ziemniaki - 4 łyżki masła - 8 łyżek oleju rzepakowego - gałązki rozmarynu (do pieczenia ziemniaków) Przy użyciu robota kuchennego
SMYKWKUCHNIciasto 1,5 szkl mąki 1 jajko 125 g masła szczypta soli 1 łyżka utłuczonych drobniutko grzybów suszonych pieprz ziołowy szczypta proszku do pieczenia nadzienie 250 g sera kanapkowego "falvita" lub innego tego typu 100 g białego sera 1 jajko 4 łyżki śmietany pieprz, pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach świeże zioła; majeranek, bazylia, oregano, natka pietruszki(...)świeżymi ziołami. Na podpieczony spód rozsmarować równo ser i równiutko od zewnątrz do samego środka spiralnie ułożyć fasolki . Posypać żółtym serem i oregano .. piec ok 40 min podawać z pomidorem i sosem słodko kwaśnym
Gotowanie jest łatweKtóż z nas nie lubi poprzegryzać sobie chrupiących grzanek?! Z zapiekanym serem … ze świeżymi pomidorami … z ulubioną wędliną czy też moczone w prawdziwym masełku. Ja dziś mam dla Was przepis na taką wersję, jakiej zapewne jeszcze nigdy nie próbowaliście! Grzanki toskańskie – przepis na nie znalazłam w jednym z bardzo starych kalendarzy, takich do zrywania. Troszkę oczywiście zmieniłam(...)przyjemnością zjedzą do samego końca. Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * bagietka – 1 szt * wątróbki drobiowe – 150 g * czarne oliwki – 50 g * masło – 1 łyżka * suszona cebulka – 2 łyżki * parmezan – 3 łyżki * oliwa z oliwek – 3 łyżki * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczoną wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym oleju przez
Ostra na Słodkomięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie(...)cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber i zioła prowansalskie - opcjonalnie i wg uznania ( ja daję tymianek
Kuchnia Prezydentowejbajecznie. Potrzebujemy: 1kg karkówki wieprzowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy średnio ostrej pół łyżeczki soli szczypta płatków chili pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku łyżeczka suszonej bazylii Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z musztardą i przyprawami. Cebulę kroimy w talarki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia i nacieramy pastą z czosnku, musztardy(...)piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów. Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny, następnie kroimy w plastry. Podajemy z ziemniaczkami, połówką pomidora, całość skrapiamy spożywczym olejem arganowym i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkamnie przyszła pora i przetworzonej żywności w moim menu nie ma prawie w ogóle. Sos do sałatek szczerze polecam. Najbardziej lubię jego dodatek do sezonowych warzyw: sałaty, ogórka, pomidora, rzodkiewki. Można dodać trochę startego sera, pokrojonej w paski szynki. Na zdjęciu akurat w towarzystwie kotleta mielonego i warzyw. Do samego sosu można użyć octu balsamicznego (jego kolor będzie(...)oliwy z oliwek 50 ml octu jabłkowego (octu balsamicznego lub soku z cytryny) 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 2 łyżeczki suszonych ziół (można dodać również posiekane świeże) bazylia tymianek oregano rozmaryn Sos najlepiej przygotować przy pomocy miksera lub blendera. Można również użyć zwykłej trzepaczki. Należy uważać przy dolewaniu oleju
bistro mamakuskus mleko kokosowe garść suszonego kokosa garść suszonej żurawiny gorzka czekolada 2 łyżeczki miodu szczypta soli odrobina wrzątku Kuskus zalałam mlekiem w proporcji 1:2. Posoliłam. Dodałam suszone kawałki kokosa. Zagotowałam. Po ok. 5 min. od zagotowania dodałam łyżeczkę miodu. Wymieszałam. Zdjęłam z ognia. Żurawinę wsypałam do garnuszka. Zalałam wrzątkiem do nieznacznego pokrycia. Ostawiłam(...)bomba! Wypaśny bulgur 5 smaków Kolacja Znowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa! Kanapka z pasztetową
bastalena