stosowana jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem
Health-Fit-Lifestosowana jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem
Health-Fit-Lifekilka sekund. Pamiętajmy o tym, że czosnek bardzo szybko się przypala! Następnie dodajemy mięso, zalewamy bulionem i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pomidorowej pasaty. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano i smażymy przez około 10 minut albo do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy posypany serem parmezan lub pecorino. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional TrineSkładniki: 2 średniej wielkości kalarepy 4 łyżki oleju sól morska 1 czerwona papryka 1 i 1/2 cebuli 60g zmielonych na proszek nerkowców szczypta suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz 2 pomidory 1/2 pęczka liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego Kalarepy obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plastry (plastry muszą być naprawdę cienkie, najlepiej prawie
Roślinna - blog wegańskinajlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej) słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli olej do smażenia po łyżeczce przypraw: kumin, słodka papryka, oregano, sól, chili cayene Cebulę siekamy dodajemy rozgnieciony czosnek
Cynamonowe szczęścieskładników. SKŁADNIKI: - duży kurczak wiejski lub zagrodowy (około 2 kg) - 2 jabłka bardzo kwaskowate - 2 dość spore buraczki - 4 ząbki czosnku - 2 laski cynamonu - zioła suszone, mieszanka taka jak: cząber, tymianek, cebula, pomidory, oregano, bazylia, mięta zielona - sól morska Kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Jabłka i buraki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Na spód naczynia układamy połowę
SMYKWKUCHNIrazie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy resztę składników. Pieczemy na złoty kolor
Lubię to gotujęSkładniki: 4 plasterki schabu bez kości marynata do mięsa olej z oliwek sól pieprz 1 łyżka świeżo zmielona rozmaryn suszony lub Świerzy botwinka parę liści 2 pomidory natka pietruszki szczypiorek 1/2 cebuli białej opakowanie tortilli kukurydzianej majonez 4 łyżki (bez jajeczny) można również użyć avocado
Lajtkraft food intolerancekażdym razem będzie smacznie. Ja do tego dania dałam: 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula upieczona 1 pierś z kurczaka 1/2 szklanki pomidorów pelati sól pieprz 2 łyżki masła suszone zioła Kapustę ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na maśle, dodać ugotowaną kapustę. Jeżeli lubimy bardziej kwaśny farsz to nie odciskamy kapusty. Upieczoną pierś kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
harrisaoliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Smażyć cienkie naleśniki Serek z nerkowców: Składniki: 200 g nerkowców 100 g czarnych oliwek 100 g świeżych pomidorów 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki suszonych płatków pomidorowych łyżka płatków drożdżowych kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie: Nerkowace zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć i zmiksować. Można też zalać orzechy
pyszne zdrowościpomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii chili 1/4 łyżeczki cukru sól pieprz oliwa Pozostałe składniki: polędwiczka wieprzowa mąka do obtoczenia polędwiczek oliwa
Smak mojego domuokazałego kalafiora lub jeden mały łyżka oleju rzepakowego firmy Oleofarm łyżka lnu mielonego odtłuszczonego przysmaki.pl nasze ulubione przyprawy (ja dałam: zioła prowansalskie, suszoną cebulę, sól morską, czerwoną paprykę, sproszkowane pomidory) Sposób przygotowania: Kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki, myjemy a następnie osuszamy przekładamy kalafiora do miski gdzie dodajemy olej, przyprawy i len mieszamy, aż wszystko oblepi kalafiora
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej
Smakowity Blog Kulinarnybiała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Do dzieła
Sajkofanka smakusolą i pieprzem 6 łyżek mąki kukurydzianej 6 łyżek jogurtu greckiego 0% tłuszczu 2 jajka EKO Słonecznik łuskany 50g Przyprawy: sól himalajska, czosnek granulowany, lubczyk suszony i pieprz czarny Świeża pietruszka i pomidor do przybrania Olej słonecznikowy BIO Śmietana 18% do sosów Przygotowanie: 1/ Bakłażan kroimy w małe kostki a do miski odmieżamy mąkę, jogurt i wbijamy 2 jaja
Kuchnia PROzdrowotnapomidory 1 kg, woda 1/2 litra, ząbki czosnku 6 sztuk, ryż 1 szklanka, papryka wędzona 1 łyżka, koperek siekany 1/2 pęczka obrane ząbki czosnku utrzeć na miazgę z ciut solą w moździerzu, miękkie pomidory ze skórką, paprykę bez pestek w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie do wody 2,5 l wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, dodać ziele i liście laurowe, dodać suszone baldachimy kopru z łodygami i po zagotowaniu wsypac ryż, gotowac z 10 minut wsypać kucharka, mielony pieprz, wędzoną paprykę, wlać rozdrobnione pomidory z papryką, pojemnik opłukać 1/2 l wody i wlać do zupy, dodać czosnek, masło i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu, na koniec dodac posiekany koperek zupa jest przepyszna, rozgrzewająca, aromatyczna i syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięoliwy z oliwek suszone oregano, zioła prowansalskie (według uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny sól Wykonanie: Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry o grubości ok.1 cm. Na talerzu poukładać na przemian: raz pomidory, raz mozzarella itd. Oliwę, sok z cytryny, suszone zioła oraz sól dokładnie wymieszać i polać antipastę. Na wierzchu poukładać pojedyncze listki bazylii
Gorący kąsekmałe ogórki zielone • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • kilka oliwek • 2 kawałki sera feta • 1 łyżeczka octu winnego • 4 łyżki oliwy • suszone zioła: bazylia, oregano • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać i pokroić w półplasterki, pomidory w cząstki, a paprykę w paski. • Cebulę posiekać w cieniutkie paski i posolić. • Wymieszać wszystkie
To co kochambazylią i oregano) 1 puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca w słoiku – ja używam jej najczęściej) 1 cukinia 1 świeży pomidor 5-6 pieczarek 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie: natka pietruszki(...)czonsku oraz odsączoną ciecierzycę. Podsmażamy razem przez 2-3 minuty. Dodajemy papryki suszone: słodką, ostrą i wędzoną (wędzona papryka nada smak ciecierzycy, nie pomijajmy jej) oraz liście laurowe. Podsmażamy przez 1-2 minuty mieszając, po czym dodajemy cukinię i pieczarki. Podsmażamy razem 2-3 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, swieżego pomidora i 1/3 szklanki wody (najlepiej wlać wodę
Poezja smakulekko mleka 20 dag.maki pszennej 1/2 op.świeżych drożdży po 1 łyżeczce cukru i soli 3 łyzki oliwy z oliwek oregano czosnek w proszku 2 pomidory 10dag.szynki wędzonej 1 zielona papryka -u mnie suszona 10dag.czarnych oliwek 15 dag.pieczarek 30dag.sera mozzarella i cheddar sos meksykański lub keczup pieprz młotkowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem,zostawiamy na 10 min.Dodajemy przesianą(...)ciasto.Wałkujemy na 1 cm. placek i układamy na dużą ,płaską blachę,smarujemy sosem lub keczupem i posypujemy czosnkiem i oregano.Następnie układamy szynkę pociętą w paseczki,plasterki pomidora,oliwek i pieczarek,paski papryki oraz starte sery.Pieczemy w 180 st.ok.20-30 min.Smacznego. Komentarze: Musiała być pyszna skoro tak szybko znikała. :) napisał: optimdent 2013/12/06 14:23:33 Pizza
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki