WARZYWA......SKLADNIKI 4-5 pomidorów lima ,lub malinowka(...)sól pieprz, łyżeczka suszonego estragonu oliwa z oliwek WYKONANIE
w mojej kuchnikażda nasza pizza znika tuż po wyciągnięciu jej z pieca. ;) Sos Pomidorowy do Pizzy - Składniki: puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku duża cebula ok. 6 łyżek oleju bazylia suszona oregano suszone słodka papryka sól pieprz Sos Pomidorowy do Pizzy - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię(...)momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę smażymy na niewielkim ogniu do zezłocenia. Często mieszamy, aby składniki nie przywarły lub nie uległy przypaleniu. Do całości dodajemy pomidory i dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu dodajemy sól i pieprz według uznania i wsypujemy po ok. 1/3 łyżeczki przypraw. Wszystko możemy dodatkowo zmiksować aby uzyskać gładki sos pomidorowy
Słodka Stronatarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku sól i pieprz szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz pikantne(...)masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu cebulkę do zeszklenia. Dodaj marchewkę i czosnek, po czym smaż je do miękkości, około 10 minut. Dodaj pomidory wraz z sokiem (rozgnieć je jeśli są w całości), przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dopraw
karmelowypuszka groszku około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów 2 dowolne prprayku cebula łyżka cukru trzcinowego łyżeczka kurkumy łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego łyżeczka papryki łyżeczka kuminu 3 łyżki oleju do smażenia sól Przygotowanie: Podziel kolby kukurydzy na 2-3 cm kawałki(...)ugotuj je w lekko osolonej wodzie. W dużym garnku podsmaż na złoto posiekaną cebulę, po czym dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych). Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj
greenscarfząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki pietruszki Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę(...)Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj ugotowane fasole i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj aby ugotować białą i czarną fasolę oddzielnie, bo czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem
codojedzeniaBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka(...)tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili
Z miłości do słodkościHarira to narodowa marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki mielonego imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez
Chilli Czosnek i Oliwaksiążki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy oczywiście(...)około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy i pieprzymy do smaku
Marder&Marder Manufactureszklanka = 250 ml) 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (160g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska) 1 łyżeczka soli (płaska) 1/4 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 1 pomidor 8 mini kuleczek mozzarelli W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, a w drugiej mąkę pszenną przyprawy oraz proszek do pieczenia. Suche składniki
Di gotujenasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2 kilograma mięsa mielonego opakowanie plastrów lazanii 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 40 dag sera żółtego świeża lub suszona bazylia olej do smażenia Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 mleka szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz WYKONANIE(...)Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam
W kuchennym oknie EwyZapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki 4 duże czerwone papryki 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro woda 5 suszonych daktyli Symbio 1 duża czerwona cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki kurkumy skórka(...)odstaw na bok. Do dużego rondla włóż dużą łyżkę oleju kokosowego- to najbezpieczniejszy tłuszcz do smażenia. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka , rozmaryn i tymianek. Obsmaż około 3 minut. Dodaj pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną
Z Kuchni Do Kuchnizastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru 1 duża cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez(...)praskę 400g pomidorów z puszki łyżka masła Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i szklimy ją. Gdy cebulka będzie gotowa przekładamy ją do większego garnka i wlewamy pomidory. Dodajemy szczyptę soli i dusimy je aby całkowicie się rozpadły i odparowała się z nich woda. W rondelku w którym smażyła się cebulka podsmażamy boczek. Gdy pomidory będą gotowe dodajemy
Życie ze smakiemśniadanie :) SKŁADNIKI 1 pełnoziarnista bagietka 180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE Bagietkę kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i zapiekamy przez 10 minut (w 180 stopniach). Pomidory
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 5 dojrzałych pomidorów 2 papryki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula sól pieprz słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu makaron spaghetti Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości
A Ty Smakuj Mnie