wysokie) Farsz: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania(...)przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min. Po tym czasie ściągnąć folie i zapiekać przez kolejne 10-15 min. 7. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miksera. Bazylię pokroić na mniejsze części. Dodać do pomidorów. Cebulę pokroić w grubsze plastry, szybko podsmażyć na patelni i dodać
A Ty Smakuj MnieBigos z cukinii Składniki: na 4 porcje 600 g cukinii 1 duża marchewka 1 cebula ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonych ziół, oregano, basilika, tymianek ¾ łyżki soli lub wedle smaku 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera ricotta Pokrój cebulę ze szczypiorem i zeszklij na maśle. Pokrój(...)cukinię, marchewkę i kiełbasę w kostkę i dodaj do cebuli. Smaż przez 5 minut, po czym wlej pomidory, dodaj przyprawy, dopraw solą i gotuj bigos przez 20 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki . Przed podaniem posyp bigos pokruszonym ricotta. Smacznego! The post Bigos z cukinii appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaroślinnego 1 łyżka masła 1/2 szklanki bulionu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów kulka sera mozarella pokrojona w plastry sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów, 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, pół cebulki posiekanej, 2 łyżeczki oliwy, 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: 1. Przygotowujemy naleśniki: mąkę, jajka, wodę dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki(...)każdego naleśnika nakładamy porcję mięsnego nadzienia i zwijamy. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy je do przecieru pomidorowego. Jeśli sos robicie na pomidorach z puszki dodajcie je do cebulki i chwile podsmażajcie aby wyparowała z nich woda. 4. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy 2 łyżkami przygotowanego sosu. Układamy zwinięte naleśniki, polewamy reszta pomidorowego sosu
Życie ze smakiemsię zmieściło:) Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki. Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki). Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru dla osłody :) Solimy, pieprzymy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
Kredowe Menutaki dobry, a w dodatku na dużo więcej pracy podczas przygotowania. Sos pomidorowy do pizzy - przepis: Składniki: 800 g pomidorów z puszki (najlepiej już pokrojonych, bez skórki) 2 średnie ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu(...)łyżka cukru Jak zrobić idealny sos pomidorowy do pizzy? Czosnek kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek i suszone oregano. Smażymy na średnim ogniu 2-3 min. Po tym dodajemy pomidory z puszki. Dodajemy sól, pieprz, cukier i dusimy bez przykrycia, czas od czasu mieszając przez ok. 25-35 min, aż sos zgęstnieje. Jeżeli chcemy
Kuchnia Łukaszakiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1/2-3/4 szklanki mąki pszennej olej naturalny jogurt grecki Sposób(...)przyrządzenia: 1. Pomidory umyj i pokrój w niewielką kostkę, przełóż do miski i dopraw solą i pieprzem - odstaw na 5-10min. 2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do pomidorów ( które powinny już puścić sok) 3. Do warzyw dodaj wszystkie zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek- wymieszaj. 4. Stopniowo dodawaj do całości mąkę, do momentu, aż powstanie bardzo gęste ciasto
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSKŁADNIKI: 200 g makaronu lasagne (bez wcześniejszego gotowania) 500 mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego) 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka puszka pomidorów krojonych 100 g oliwy z oliwek sól, pieprz, suszone oregano , bazylia suszona, papryczka chilli Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500 ml mleka tarty ser gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę kroimy(...)kostkę, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory i startą na dużych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą,pieprzem, papryczką, oregano, bazylią. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową
MarciochaKucharzymożna zastąpić zieloną) o dł. 25 cm 3 łodygi selera naciowego 1 szklanka ugotowanej soi (można zastąpić ciecierzycą) 2 średnie pomidory, najlepiej malinowe lub 2/3 pomidorów z puszki 1 łyżka słodkiej papryki lub suszonych płatków papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki lub lubczyk (może być suszony) 1 spora łyżka masła najlepiej(...)cebuli i chwilę dusić. Podlać wodą. Dodać startą razem z łupą cukinię i pokrojone w paseczki łodygi selera. Dusić pod przykryciem. Dodać obie papryki, posiekaną natkę lub lubczyk. Pomidory sparzyć (jeśli używamy świeżych), obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw. Po kilku minutach dodać koncentrat. Mieszając gotować chwilę, dodać ugotowaną soję (lub ciecierzycę), na końcu doprawić solą
Czerwień i błękitsmaczne i do tego szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 piersi z kurczaka, oczyszczone i umyte 2 kulki mozzarelli pokrojone w plastry 2 średnie pomidory, pokrojne w plastry (tyle samo co mozzarella) sól, pieprz, oregano suszone, bazylia suszona olej Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy sola oraz pieprzem. Nożem robimy nacięcia pod kątem i wkładamy w nie po plasterku(...)mozzarelli oraz pomidora. Tak przygotowane piersi układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Oprószamy odrobiną soli, pierzu oraz obficie bazylią i oregano. Piersi pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Życie ze smakiempomidory pół cebuli cukrowej 2-3 ząbki czosnku naka pietruszki bazylia 1 łyżeczka suszonych ogórków kiszonych szczypta pieprzu cytrynowego duża szczypta pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy Pomidory i cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać drobniutko, dodać poziekaną bazylię i natkę pietruszki, dodać przyprawy , doprawić octem i oliwą. Wymieszać i odstawić
Gotowanie jest łatwedrobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany 18 % - bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam
Kuchnia z widokiem na ogródszynki wieprzowej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 duża biała cebula posiekana w kostkę 1 marchew, starta na tarce o dużych oczkach 2 puszki pomidorów z puszki - łącznie około 800 g łyżka suszonej bazylii, pieprz i sól jako przyprawy liść laurowy sos beszamelowy: 800 ml mleka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka pieprz(...)cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa. Dodać przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Podsmażyć całość, i dodać pomidory z puszki. Sos gotować przez około pół godziny - by część soków odparowała. Na koniec usunąć liść laurowy i uzupełnić przyprawy jeżeli sos jest mało pikantny. Sos beszamelowy: Mleko podzielić na dwie
Poezja Smaków - blog kulinarnyporcji: około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni 100-150 g suchej czerwonej soczewicy passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory 2 cebule 2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego 2 cm świeżego imbiru/łyżeczka suszonego/sok z połowy cytryny/sok z 1 pomarańczy łyżka słodkiej papryki łyżeczka pieprzu łyżeczka soli i cukru Przygotowanie: W dużym najlepiej(...)tylko do takich zup. Nigdy więcej tego oleju. Jedyny plus, to ładny słoik który zrecyklinguję Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj około 1 litra wody. Dodaj soczewicę. Oraz pomidory czy to passatę, czy puszkowane czy też świeże, ale te ostatnie obierz ze skóry i pokrój drobno. Dodaj sól i cukier oraz sok z cytrusów jeżeli nie użyłeś imbiru. Przykryj
greenscarfprzykrycia, aby zredukować i zagęścić całość. SKŁADNIKI 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 400 g pulpy pomidorowej lub rozdrobnionych pomidorów z puszki / polecam MUTTI 1 płaska łyżka syropu klonowego/miodu/cukru 1 płaska łyżka octu jabłkowego/ winnego/soku z cytryny 1 płaska łyżka suszonego oregano sól i pieprz do smaku WYKONANIE W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy oliwę i starty(...)rumienimy. Dolewamy pulpę pomidorową, dodajemy syrop klonowy, ocet jabłkowy, suszone oregano oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 10-20 minut (w zależności od gęstości pomidorów), często mieszając, aż płyn odparuje, a sos się zagęści
cool and mintymięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu(...)mięso stanie się złociste. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym odlać większość tłuszczu, który wytopił się z mięsa podczas smażenia. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy
Gospodyni Miejska