suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:453/700)

ROGALIKI Z WODY 148

Składniki (na 5-6 słoików): 2 cebule 3 papryki czerwone 3 małe papryczki chili 4 ząbki czosnku 1 i 1/2 kg pomidorów lima 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli Przygotować warzywa. Cebule drobno(...)pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę i dusić kilka minut

w mojej kuchni
Mięsne naleśniki 144

mąki gryczanej 2 jajka 2 szklanki mleka sól 1 łyżka oliwy Farsz: 350g wieprzowego mięsa mielonego 250g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 200ml pikantnego soku pomidorowego 6 łyżek ketchupu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki oliwa 200g żółtego sera sól pieprz Wykonanie: 1.  Ciasto(...)naleśniki na rozgrzanej patelni. 2.  Farsz Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać,  a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem,   dokładnie wymieszać i gotować do momentu uzyskania gęstego farszu

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa pomidorowa z pieczoną dynią i parmezanem 169

Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie) świeża lub suszona bazylia               Cebulę podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, dodać pomidory, dusić 5 minut. Wlać wino, cukier, sól, pieprz i gotować 10 minut pod przykryciem. W garnku podgrzać bulion

Kuchnia Prezydentowej
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 143

chili 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżka soli 2 bataty 1 mały kalafior 150 g ciecierzycy, waga sucha 1 karton pokrojonych pomidorów 1 puszka kokosowego mleka 200 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy Jeśli masz zamiar użyć suszonej ciecierzycy namocz ją w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz bataty i pokrój(...)zgnieć w moździerzu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój

codojedzenia
Fasolka po bretońsku 115

bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka po bretońsku jest(...)fasola. Do garnka dodałem również 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego cząbru i 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej. Całość doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem także zawartość jednej puszki pomidorów i 5 łyżek koncentratu pomidorowego. Całość doprowadziłem do wrzenia, a następnie gotowałem na małym ogniu przez 2 godziny, uzupełniając ilość

Wyprawy kulinarne
Schab po indyjsku 183

osób Składniki: * 50 dag schabu bez kości * 2-3 łyżki sklarowanego masła * 4 średniej wielkości pomidory/2 puszki pomidorów bez skórki * 2 nieduże cebule * 3 ząbki czosnku * kawałek świeżego kłącza imbiru drobno pokrojony lub 1/2 łyżeczki suszonego sproszkowanego * natka pietruszki * 1/2 szklanki bulionu warzywnego * sól Do dzieła!!! Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Smażymy do miękkości na maśle rozgrzanym(...)rondlu. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, 2 łyżki natki pietruszki i imbir. Solimy i dalej dusimy. Następnie dodajemy mięso pokrojone w kostkę i bulion. Dusimy ok 30-40 minut do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ryżem - u mnie brązowy. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Chleb z suszonymi pomidorami 146

zachowałam odsączoną oliwę. Do miski przesiałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650, wsypałam łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru i łyżeczkę drożdży instant. Dodałam łyżeczkę suszonego oregano ( najlepiej dodać bazylię, ale akurat nie miałam) i pokrojone pomidory. Dolałam 3/4 szklanki ciepłej wody i całość najpierw wymieszałam w misce. Na końcu dolałam pozostałą po odsączeniu pomidorów oliwę i  zagniatałam ciasto

apetytnapieczenie
Gulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. 202

porcji: 500 g karkówki wieprzowej QAFP (może też być łopatka) 4 ząbki czosnku (obrane) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 200 g wędzonego boczku 800 g niewielkich pomidorów 2 duże cebule 2-3 papryczki chili 1 marchewka 600 g dyni piżmowej obranej i oczyszczonej (ok.1/2 dyni) 100 g jarmużu 2 łodygi selera naciowego 1 szara reneta

Pełny talerz
Warzywa pieczone z chili, lubczykiem i rodzynkami 179

ząbki czosnku 1 mniejsza cebula 1 czerwona papryka 1 papryczka chili z pestkami (bez lub kilkoma, wedle gustu) sól, pieprz, łyżeczka suszonego lubczyku spora garść rodzynek oliwa z oliwek do pokropienia Przygotowanie: warzywa myjemy, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę, pieczarki i cukinię w talarki; w naczyniu żaroodpornym mieszamy wszystkie warzywa

Zasmakuj Kuchni
Domowy ketchup ze świeżych pomidorów 290

Pomidory myjemy i kroimy w mniejsze kawałki razem z gniazdem nasiennym i skórką. Dodajemy do podsmażonej cebuli razem z gorczycą, cukrem, octem, suszonym tymiankiem i łyżką soli. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając aż pomidory zmiękną i zredukują objętość o około ¼ (potrwa to co najmniej 2h). Po tym czasie całość blendujemy na gładko i odsączamy skórki

Pyry na Gaz
Chłodnik pomidorowo – paprykowo - selerowy 126

czwarty chłodnik pomidorowo – paprykowo – selerowy. Zachęcam do wypróbowania przepisu i sięgnięcia do już publikowanych. Składniki: 1 kg pomidorów ( zamiennie 2 puszki pomidorów ) 1 por 2 ząbki czosnku 2 pędy selera naciowego 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szklanki bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1 cm świeżego imbiru Sól Pieprz natka pietruszki kwaśna śmietana Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy

Smaki Ewy
Gulasz z dzika 166

pół butelki czerwonego wytrawnego wina liście laurowe - 2, sól, pieprz ziarnisty i mielony prawdziwy czarny smalec i olej z pestek winogron do smażenia 4 ząbki czosnku puszka pomidorów pelati zioła- u mnie suszone, ale lepsze byłyby świeże : tymianek, rozmaryn i szałwia Przygotowanie: Marchew, seler pokroiłam w kostkę, obrany czosnek i cebulę też pokroiłam i  przesmażyłam na oliwie Mięso

Proste Potrawy
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 364

meksykańskiej Hortex 1 łyżeczka chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki margaryny Sos: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Dodatkowo: ok 1 litr oleju (można użyć mniejszego garnka, wtedy automatycznie weźmiemy mniej tłuszczu(...)trakcie pieczenia.  6. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam po 2). Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. 7. Sos: Z pomidorów usuwamy szypułki wraz z białą częścią. Kroimy na małe kosteczki, dodajemy przecier i przyprawy. Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do momentu wyparowania wody z pomidora. Podajemy

Kuchnia w czekoladzie
Muszle makaronowe nadziane kurczakiem, grana padano i szpinakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 146

pyszne ! Cudownego dnia ! Składniki (2 porcje): 12 – 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 100 g kremowego serka(...)twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, tymianek suszony 1 duża garść liści świeżego szpinaku oliwa z oliwek + 1 czubata łyżka masła 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula Do posypania na końcu: tarty ser grana padano Wykonanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę

Moja pasja smaku
GULASZ WIEPRZOWY ZE SZPARAGAMI 201

kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego(...)świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w 1 cm kostkę.  Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i  oregano. Cebulę kroimy

cool and minty