bloga Dietetycznie w kuchni 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia (ok.170 g) 80 g soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka oliwy 1. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić(...)czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut. 3. Po 10 minutach dodać do zupy opłukaną soczewicę. Gotować na małym ogniu 15 minut. Dodać zawartość patelni oraz pomidory. Zagotować. Wyłączyć gaz. Doprawić solą, pieprzem, garam masala, ostrą papryką i curry. Wymieszać i podawać
Moja Galeria Smakuszklanka mleka szczypta soli 40 g masła 1 łyżeczka cukry Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 3 pomidory obrane ze skórki lub z puszki 5-6 pomidorków suszonych bez zalewy puszka fasoli czerwonej ząbek czosnku 20 dag startej mozzarelli 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka smalcu(...)podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, wykrawać duże kółka ( większe niż szklanka, ja użyłam kubka ), przykryć ściereczką, odstawić na 15 min do pooddychania. Mięso podsmażyć na smalcu, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone pomidory. Dusić ok. 2-3 min aż pomidory nabiorą konsystencji kremowej ( rozwalą się po prostu). Dodać fasolę, koncentrat,przyprawy, wymieszać. Farsz powinien być gęsty, nie wodnisty. W razie konieczności dodać łyżę
pieprzny smaczekpomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka 8 plastrów surowego wędzonego boczku czosnek niedźwiedzi suszony sól pieprz kolorowy mielony lub w młynku Do przygotowania szparagów: szparagi zielone, 2 pęczki łyżka soli łyżka cukru łyżka masła Sos: 2 łyżki(...)czyli mycia, czyszczenia i suszenia. Tak więc wycinamy pozostałości po rzeźnikach, chrząstki czasem obojczyk i odcinamy nadmiar tłuszczyku. Tak przygotowane piersi trzeba już tylko naciąć w kieszonki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, jak będzie gorący wsypujemy na patelnię, posiekaną dymkę, szklimy ja na lekko brązowy kolor i dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, przykrywamy i na mały ogniu
Kuba Gotujełupinkach w osolonym wrzątku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso i smażymy aż uzyska szary kolor. Doprawiamy papryką, suszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy
Bon Appetit Małgorzatygroszkiem cytrynowym, pomidorem, ogórkiem małosolnym i fetą. Sałatkę podałam z sosem tatarskim. Ciekawa jestem co przygotowały moje blogowe koleżanki :) Składniki: 2 duże garście groszku cukrowego 10 pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 ogórki małosolne pół kostki fety (ważne, by dobrze się kroiła) 1 mały filet z kurczaka olej do smażenia sól i pieprz zioła do pizzy suszony czosnek słodka papryka(...)osolonej wodzie. Odcedzić. Pomidorki i ogórki małosolne pokroić w plastry, a fetę w kostkę. Na talerzach ułożyć groszek, plastry kurczaka, ogórka i pomidorów oraz fetę. Zimny jogurt wymieszać z sosem tatarskim, wymieszać. Do sosu można dodać suszony lub świeży czosnek oraz zioła śródziemnomorskie. Sałatkę udekorować kleksami sosu
Czerwień i błękitteraz, bo jest przepyszna. Zastanawiam się tylko ile jeszcze przypraw jest przeze mnie nie odkrytych ;) Składniki na 3 słoiczki: 1 kg pomidorów 3 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej soli 2 łyżki cukru 2 suszone śliwki 2 słoiczki przecieru pomidorowego (ok 220g każdy) 2 łyżki przecieru paprykowego 2 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania(...)Tefal Companion: Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem i po kilku minutach obieramy ze skórki. Cebulę i czosnek obieramy, przekładamy do misy z załączonym nożem ultra blade. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 10 sekund, zatrzymujemy urządzenie, zgarniamy warzywa i ponownie włączamy na 10 sekund. Zmieniamy ostrze na mieszadło, dolewamy olej i smażymy przez 5 minut w programie Slow Cook P1. Ponownie zmieniamy
Kuchnia w czekoladziedelikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana(...)pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien
Bulliodelikatną skórką bakłażana. Feta wspaniale uzupełnia smak. 1 dość duży bakłażan 300 g pieczarek 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki sera feta 1 mała cebula garść natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki ser cheddar do posypania 1 łyżka oleju do smażenia Bakłażana(...)pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, suszoną papryką i oregano. Smażyć aż pieczarki wyraźnie zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien
Bullioczubata łyżka mielonej wędzonej papryki 1 lekko czubata łyżka mielonej słodkiej papryki mielona ostra papryka - do smaku sól - do smaku 1 łyżka suszonego oregano 2 łyżki łagodnej oliwy lub oleju + oliwa lub olej do pieczenia pomidorów Opłukane i osuszone pomidory przekrawać na pół. Smarować lekko oliwą lub olejem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnku nie obierać
Codzienna kuchnia niecodziennaindycze) może być wieprzowe 1 cebula 6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki suszonej bazylii plus 1 łyżka do sosu 1 łyżka estragonu 2 łyżki oregano plus jedna do sosu wedle uznania liść lubczyku 1 łyżka pieprz ,sól do smaku 3 puszki pomidorów w zalewie bez skórki 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i wyciśnięta 2 surowe jajka(...)starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna puszkę pomidorów Smażymy bez dodatku oliwy nasze mięso. Następnie zalewamy pomidorami i dusimy około 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie pozostałe dwie puszki pomidorów również blendujemy i wlewamy do małego garnuszka. Na małym ogniu redukujemy , dodając suszona bazylie, oregano, do czasu aż się zagotuje. Gdy nasz farsz ostygł, faszerujemy
Viola cooks with passionbolońsku z groszkiem: 300 g makaronu spaghetti 200-300 g mielonego mięsa (u mnie drobiowe) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 mała puszka groszku konserwowego bazylia, oregano lub inne suszone zioła np. prowansalskie sól pieprz 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu(...)rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze minutę, dodajemy mięso mielone i smażymy około 10 minut często mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączony groszek, ugotowany makaron
Rozpustne gotowanieSkładniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości(...)zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu
w mojej kuchniłyżki słodkiej musztardy miodowej 1/2 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 szklanka wody 4-5 kulek ziela angielskiego sos : 3 cebule 3 łyżki suszonej żurawiny 1 czerwona papryka grubościenna 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżki ostrej mielonej papryki ( jeśli nie lubicie pikantnych , zmniejszcie jej ilość ) 1 łyżka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Ogrodnik w podróżyprzecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 2 łyżeczki pomidorów z czarnuszką i czosnkiem Skworcu 1 łyżeczka bazylii suszonej Skworcu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso jak i warzywa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pokrojone warzywa i mięso. Posypuję przyprawami. Smażę
Gotowanie PatkiSkładniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 500 g mielonej wołowiny 2/3 puszki obranych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 czerwona papryka 200 g czerwonej fasoli z puszki 100 ml wody Przygotowanie : Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli
Oka w rosole czyli KaFka gotuje