suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:459/700)

Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą 135

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki pietruszki Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę(...)Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj ugotowane fasole i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj aby ugotować białą i czarną fasolę oddzielnie, bo czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem

codojedzenia
Makaron z boczkiem w sosie pomidorowym 200

Klasyczny makaron z wszystkim co mam w lodówce. Dobrze podsmażony boczek i lekko ostry sos pomidorowy doskonale komponują się z makaronem :) Suszone zioła można zastąpić świeżymi. Liczba porcji: 2 200 gram makaronu 1 pomidor 200 ml passaty pomidorowej 1 cebula 100 gram boczku 80 gram mozzarelli 1 łyżka słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1/4 papryczki chilli 1 łyżeczka majeranku

Czerwony Gupik
Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 164

Bardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka(...)tuńczyka w wodzie, cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 łyżeczki chili jalapeno kruszonego, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, ziołowy pieprz, 2 pomidory. Przygotowanie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać drobno posiekany czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sosu, dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić chili

Z miłości do słodkości
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 218

Harira to narodowa marokańska zupa, gęsta od różnych strączków, słodka od pomidorów i kusząca aromatem korzennych przypraw. Taki idealny jednodaniowy posiłek - treściwy, pożywny i bardzo zdrowy. Tradycyjną harirę przygotowuje się na baranich kościach i mięsie, ja jednak przedstawię Wam szybką wersję wegetariańską. W Maroku harirę gotuje się w okresie Ramadanu i jada po zachodzie słońca - pozwala zaspokoić pierwszy głód(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki mielonego imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy odsączonej z zalewy) puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy, namoczonej przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Naczynie żeliwne La Cuisine, chleb pszenny i gulasz z kociołka 146

książki "Kociołkowanie po polsku") 1 kg wołowiny (najlepiej zadniej) 100 g wędzonej słoniny 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 żółte papryki 1 pomidor 0,5 kg ziemniaków makaron typu zacierki 4 łyżki suszonej papryki słodkiej lub pasty paprykowej sól, pieprz Kociołek możemy przygotować zarówno w plenerze jak i w kuchni. Jeżeli wybieramy kociołkowanie plenerowe to najpierw musimy oczywiście(...)około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody, aby zakrywała wszystkie składniki. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy zacierki według uznania. My lubimy gęste gulasze i dodaliśmy ich około 200 g. Solimy i pieprzymy do smaku

Marder&Marder Manufacture
Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą 115

szklanka = 250 ml) 1/4 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej (160g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska) 1 łyżeczka soli (płaska) 1/4 łyżeczki pieprzu Dodatkowo:   1 pomidor 8 mini kuleczek mozzarelli W pierwszej misce wymieszać mleko, olej i jajko, a w drugiej mąkę pszenną przyprawy oraz proszek do pieczenia. Suche składniki

Di gotuje
Lazania z mięsem mielonym 178

nasi goście będą z przyjemnością spożywać przyrządzony przez nas smakołyk SKŁADNIKI: Mięso mielone: 1/2 kilograma mięsa mielonego opakowanie  plastrów lazanii 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 40 dag sera żółtego świeża lub suszona bazylia olej do smażenia Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 mleka szczypta gałki muszkatołowej przyprawy: sól i pieprz WYKONANIE(...)Cebulę drobno siekamy, podsmażamy lekko na oleju. Dodajemy mięso i dusimy na ogniu pod przykryciem. Dodajemy pokrojone pomidory sól, pieprz i dalej dusimy pod przykryciem do momenty aż pomidory dobrze zmiękną. Pod koniec odkrywamy mięso, by odparowała woda i wszystko zgęstniało. Dodajemy czosnek , przeciśnięty przez praskę i bazylię. Gotujemy płaty lazanii , studzimy. Ja gotuje po kilka płatów lazanii , mieszam

W kuchennym oknie Ewy
Śródziemnomorska zupa krem- z pieczonej papryki i pomidorów. 112

Zapraszam do kraju, gdzie nie ma pośpiechu, a jedzenie celebruje się w gwarnym towarzystwie o kolorowej naturze. Składniki 4 duże czerwone papryki 2 puszki pomidorów konserwowych lub butelka gęstej passata di pomodoro woda 5 suszonych daktyli  Symbio 1 duża czerwona cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki kurkumy skórka(...)odstaw na bok. Do dużego rondla włóż dużą łyżkę oleju kokosowego- to najbezpieczniejszy tłuszcz do smażenia. Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka , rozmaryn i tymianek. Obsmaż około 3 minut. Dodaj pomidory, obraną paprykę, czosnek oraz daktyle, dodaj wrzątku, skórkę z cytryny i dopraw solą. Przykryj i gotuj tak około 15 minut.Dodaj w razie czego łyżkę oleju kokosowego. Następnie wsyp kasze jaglaną

Z Kuchni Do Kuchni
Fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem 119

zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru 1 duża cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez(...)praskę 400g pomidorów z puszki łyżka masła Przygotowanie: W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulkę i szklimy ją. Gdy cebulka będzie gotowa przekładamy ją do większego garnka i wlewamy pomidory. Dodajemy szczyptę soli i dusimy je aby całkowicie się rozpadły i odparowała się z nich woda. W rondelku w którym smażyła się cebulka podsmażamy boczek. Gdy pomidory będą gotowe dodajemy

Życie ze smakiem
Bagietka z pastą z fety i pomidorów 152

śniadanie :) SKŁADNIKI  1 pełnoziarnista bagietka  180 g sera feta 1 puszka pomidorów krojonych (mogą być też świeże pomidory, ale o tej porze roku preferuję jeszcze  te z puszki) 1/2 pęczka bazylii pieprz oliwa z oliwek suszone oregano PRZYGOTOWANIE  Bagietkę kroimy w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy oregano i zapiekamy przez 10 minut (w 180 stopniach). Pomidory

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti 115

Składniki: 5 dojrzałych pomidorów 2 papryki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula sól pieprz słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki suszonej bazylii lub 1 łyżka świeżej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu makaron spaghetti Sposób przygotowania: 1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. 2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości

A Ty Smakuj Mnie
Prosty przepis na bajeczne ratatouille 467

Pintereście ! :) Drukuj Porcje: 4-6 porcji Czas przygotowania: ok. 1 godziny Składniki: 2 podłużne papryki czerwone 3 ząbki czosnku 500g pomidorów (lub 300g passaty pomidorowej) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka świeżego oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej 2 średniej wielkości(...)bakłażany 2 średniej wielkości żółte cukinie 1 duży pomidor 1 cebula czerwona 1 marchewka 1-2 łyżek oliwy z oliwek posiekane świeże zioła do posypania potrawy np. bazylia, mięta, pietruszka lub kolendra Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do 200st. z termoobiegiem. 2 Paprykę kroję na pół wzdłuż. 3 Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam na nim paprykę skórką do góry

Book of spells
Tarta pomidorowa z kozim serem. 150

najlepiej różnych kolorów i kształtów) 100 g koziego serka 1 duże jajko 2 łyżeczki otartych listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego sól i pieprz 1 łyżeczka oliwy 1/2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Pomidory pokroić w grube 1 cm plastry. Kozi serek zmiksować z jajkiem i tymiankiem. Ewentualnie dodać szczyptę soli jeśli serek nie jest

zadanie-gotowanie
Cannelloni ze szpinakiem 198

uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona(...)sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy ma oliwie dodając 4 ząbki wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy połowę sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Zupa gulaszowa z pomidorów 195

karkówki wieprzowej 200 g szynki wieprzowej 800 ml rosołu z kury 600 g cebuli 2 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki oleju 500 g pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy ryż sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone(...)piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek), koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię. Gotujemy 15 min. Po tym czasie dodajemy podsmażone mięso

R'n'G Kitchen