uzupełnienia witaminek dodałam również brokuła. Pyszna wersja makaronu dla wegan i wegetarian. Zapraszam 😊 Składniki porcja dla 1-2 osób: sos: pomidory 3 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy pół łyżki, bazylia suszona lub świeża do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: brokuł 150 g, makaron Spaghetti(...)Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem, delikatnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pomidory się całkiem rozpadną to dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przez chwilę sos jeszcze gotujemy, a następnie ściągamy z ognia i miksujemy na gładko. Brokuła
kulinarne odsłony patijeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki. Będziemy potrzebować: 2 duże awokado (około 500 g) około 100 g rukoli lub roszponki 400 g pomidorów 2 cebule czerwone (około 120 g) kilka listków kolendry świeżej lub suszonej sok wyciśnięty z 1 cytryny (około 50 ml) 4 łyżki oliwy lub oleju (około 70 ml) do smaku sól, pieprz Link do filmu(...)durszlaku rukolę kroję na mniejsze kawałki i daję do miski. Wypłukane listki kolendry drobno siekam i dodaję do rukoli. Cebulę kroję w cienkie półplasterki i dodaję do sałatki. Umyte pomidory kroję razem ze skórką w nie za dużą kostkę i dodaję do sałatki. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, wyjmuję pestkę i obieram ze skórki. Następnie miąższ kroję w kostkę
Uwaga Babcia Gotujepanuje tutaj harmonia smaków. Sos jest wyśmienity, idealnie nada się też do sałatek. Składniki 2 krótkie bagietki dżem malinowy 1 pomidor malinowy 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 50 g suszonego dorsza 70 g twardego sera koziego natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bagietki rozcinamy(...)pół. Smarujemy (dół i górę) dżemem malinowym. Jajko, pomidor i ser kroimy na plasterki. Dorsza (najpierw kruszymy na mniejsze kawałki) miksujemy z majonezem i śmietaną. Na dół bułki kładziemy plastry pomidora, na to plastry jajka, polewamy sosem, układamy plastry sera, posypujemy posiekaną natką pietruszki, zakrywamy górą bagietki. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenmielonego z wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki pomidorowego przecieru 200 ml przetartych pomidorów z kartonu sól do smaku 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków chili Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Na drugiej patelni upraż nasiona kminu, następnie zgnieć(...)moździerzu. Dodaj kmim, wędzoną paprykę i suszone płatki chili do cebuli. Smaż przez minutę. Następnie włóż mięso, dobrze rozdrobnij i smaż przez 3 minuty. Na koniec wlej przetarte pomidory i dodaj pomidorowy przecier. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Sos powinien być gęsty na tyle aby nie wypływał z tortilla. Rozgrzej grillową patelnię. Połóż na dnie
codojedzeniapassatą i dlatego do mojego dania musiała posłużyć puszka pomidorów :) Składniki : ok. 2 szklanek ugotowanej wcześniej zielonej soczewicy puszka pomidorów w kawałkach bez skórki 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku sól, pieprz czarny mielony, suszona bazylia i majeranek odrobina cukru olej do smażenia Przygotowanie : Ugotowaną soczewicę zmiksować Pokrojoną cebulę i czosnek, przesmażyć na oleju Dodać do tego soczewicę(...)doprawić do smaku solą - smażyć chwilę razem Dołożyć pomidory, dokładnie wymieszać, dosmaczyć ziołami ewentualnie cukrem. Moja soczewica smakowała wyśmienicie, podałam ją z makaronem i utartą fioletową marchewkę skropioną cytryną i olejem. Z tej ilości składników miałam obiad dla trzech osób. A jeśli użyjecie gotowej passaty to danie będzie prostsze do przygotowania :) Soczewice radzę namoczyć wieczorem, potem gotuje się szybko
Proste Potrawymoże też być biały mała cebula ząbek czosnku 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego odrobinę oleju sól, pieprz, bazylia suszona, oregano, mielona ostra papryka szczypta cukru Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną
Ze smakiem bez glutenuDanie z kuchni argentyńskiej Składniki 1 kg wołowiny gulaszowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 duże pomidory 1 zielona papryka sól pieprz 1 łyżeczka cukru 3 ziemniaki 3 słodkie ziemniaki garść suszonych moreli 2 szklanki bulionu wołowego masło 1 średnia dynia 1/4 szklanki sherry pół puszki kukurydzy Przygotowanie Mięso obsmażyłem(...)oleju razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodałem pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojoną zieloną paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry
R'n'G Kitchenoliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka płatków papryki 500 ml soku pomidorowego tutaj słoik pomidorów w zalewie własnej ,lub 1 puszka pomidorów całych 1 średnia cebula, obrana i pokrojona na pół 2 gałązki bazylii sól do smaku parę nitek chilli pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać olej(...)masło w rondelku na średnim ogniu, aż masło się roztopi. Dodać czosnek, oregano i płatki papryki ,szczyptę pieprzu i gotować, około 2-3 minut. Następnie dodać pomidory,sok pomidorowy, cebulę i bazylię, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mniejszy i gotować, aż zawartość zmniejszy się o połowę, co jakiś czas mieszając, około 20 minut. Wyjąć cebulę i bazylię i doprawić
w mojej kuchnicałorocznych szklarniowych.) Jesień to idealny czas na zapiekanie ich pod różnymi postaciami. Kasza owsiana idealnie do nich pasuje, gdyż podczas zapiekania wchłonie nadmiar wody, przesiąkając jednocześnie smakiem i zapachem pomidorów. Komponując smak kaszy możemy dodać do niej chyba wszystko, co znajdziemy pod ręką. Ja dzisiaj postawiłam na prostotę i dodałam pachnący rozmaryn, aromatyczne ziele angielskie (można już kupić(...)Składniki: około 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej 1 niewielka cebula 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do zapieczenia duża szczypta rozmarynu suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego niewielka świeża papryczka chili 4-6 średnich pomidorów sól do smaku 3 łyżki oliwy Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy. Z papryczki usunąć gniazdo nasienne
Codzienna kuchnia niecodziennazałożenia miał być bez tłuszczu, lekki i sycący. Udało się Składniki na obiad: pół szklanki kaszy kuskus pół szklanki wrzątku pół pomidora 3 łyżki groszku 1 pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki czerwonej łyżeczka czosnku suszonego Przygotowanie obiadu: Mięso nacieramy czosnkiem i papryką, zawijamy w papier do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika. Pieczemy pierś 20 minut. Kiedy mięso(...)jest już gotowe, zabieramy się za kaszę. Wsypujemy kuskus do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i ostawiamy na 5 minut. W tym czasie kroimy pomidora w kostkę i szykujemy groszek. Po 5 minutach mieszamy gotową, napęczniałą kaszę z pomidorem i groszkiem. Wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy upieczonego kurczaka. Podajemy od razu. Artykuł Kuskus z kurczakiem pochodzi z serwisu
NiePieprz.plpokroić w plastry. Cukinię i oscypek również pokroić w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wylać oliwę, posypać obficie suszonym oregano, włożyć cukinię i wysmarować ją z dwóch stron przygotowaną, ziołową oliwą. Na plastry cukini wyłożyć plastry pomidora,oscypka, posypać oregano, przykryć i piec w piekarniku, w temp. 180-200 stopni ok. 25 minut. Przed podaniem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławypróbujcie! Składniki: (na około 3 litry lutenicy) 3 kg czerwonej papryki 2 kg bakłażanów (ok. 4 sztuk) 3 kg pomidorów podłużnych (np. Limy) 300 g marchewki 4 papryczki chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowej Lutenicy(...)Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Paprykę i bakłażana upiec zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie tutaj . Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie opłukać zimną wodą i obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już po kilku sekundach od sparzenia wrzątkiem. Czasem trzeba je potrzymać we wrzątku dłużej – nawet 1 minutę) . Następnie usunąć szypułki. Pokroić
Moja Delicjapiersi kurczaka 1 cukinia puszka kukurydzy 30 dkg pieczarek 2 cebule 1-2 papryki łyżka masła 2 łyżki oleju szklanka bulionu 2 pomidory opakowanie sera typu mozzarella czarne oliwki, szczypiorek – do dekoracji przyprawy (suszony lubczyk, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, pieprz). Wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wsypujemy startą(...)cebuli. Na sam koniec ostatni placek tortilli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy naszą tortownicę na około 30 minut. Po tym czasie na wierzch tortu nakładamy pomidory i mozzarellę pokrojoną w plasterki. Dodajemy oliwki dla dekoracji. Pieczemy jeszcze 5-7 minut. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem. Gotowe! Tort lepiej smakuje następnego dnia kiedy placki tortilli nasiąkną płynem z farszu
Mama z miastałyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, białego mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie zupy jest banalnie proste, choć wymaga trochę pracy. Zacząłem od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów, które następnie pokroiłem w centymetrową kostkę. 5 Ząbków czosnku obrałem z łupinek i pokroiłem w cienkie plasterki. Cebule pokroiłem(...)pokrojone w piórka cebule. Kiedy cebula zrobiła się szklista dodałem pokrojone pomidory i 100 gram koncentratu pomidorowego. Całość posoliłem i dodałem szczyptę białego mielonego pieprzu. Po 10 minutach podgrzewania na dużym ogniu przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem 1,5 litra bulionu wołowego. Dodałem łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii, łyżeczkę suszonego rozmarynu i łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarnegruntowe 2 -3 małe ogórki małosolne 1 średnia czerwona cebula 3/4 - 1 płaska łyżeczka oregano 3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii 1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku sól pieprz około 6 łyżek oliwy extra vergine Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki świeże obieramy i kroimy na półplasterki. Ogórki małosolne kroimy na półplasterki
Smak mojego domu