Kwaśna śmietana Listki świeżej bazylii Klopsiki 500 gram mięsa mielonego 2 jajka Bułka tarta Sól Pieprz vegeta 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą
Smaki Ewytanie danie. Gorąco polecam, mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak jak mnie! Ryż z pomidorami Składniki: 1kg pomidorów (mocno dojrzałych, polnych) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 kubek ryżu 2-3 garście żółtego sera 1-2 łyżeczki suszonej bazylii 1-2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich słodka i ostra papryka (do smaku) sól, pieprz(...)olej do smażenia Jak przygotować ryż z pomidorami: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Najlepiej sprawdzi się zwykły ryż. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się cebuli. Smażyć do czasu aż pomidory się rozpadną, a skórka się
Codzienne Gotowaniekochacie makarony zajrzyjcie koniecznie -> makarony Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Składniki: spaghetti na 2 porcje 2 duże pomidory 1 pieczona pierś z kurczaka 2 garście ugotowanego bobu, obranego ze skóry 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu(...)oliwie obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i kawałki pomidorów, posypujemy oregano i słodką pparykę, mieszamy i dusimy na małym ogniu. Ugtowany makaron odcedzamy, zostawiając nieco wody i przekładamy, razem z wodą do sosu z kurczakiem, pomidorami i ziołami, mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane kawałkami bobu. Kilka pomysłów, jakie pamiątki warto przywieźć z wakacji w Alzacji
Moja smaczna kuchniapierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam(...)zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek zblanszowałam w osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam chwilę
W kuchni Karmel-itkiszklana mleka, 2 jajka, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, szczypta soli, 1 łyżka oleju. Nadzienie: 20 dag czerwonej soczewicy, 1 puszka pomidorów bez skórki w sosie, 2 ząbki czosnku, odrobina ostrej papryki, płaska łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zielonych szpinakowych naleśników z czerwoną soczewicą: Rozmrożony szpinak miksuję blenderem (lepiej użyć szpinaku(...)wody). Oba rodzaje mąki mieszam ze sobą, dodaję zmiksowany szpinak, sól, jajka oraz olej i mieszam łyżką aż nie będzie grudek. Ciągle mieszając stopniowo dodaję mleko. Ciasto gotowe. Pomidory z puszki przekładam do wysokiego naczynia i blenderuję razem z czosnkiem. Przelewam je do rondla i doprowadzam do wrzenia, dodaję soczewicę. Gotuję często mieszając i podlewając
Gotuj Się Kto MożeProsto, smacznie i ciekawie. Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta cynamonu 250 g sera ricotta opakowanie ulubionego makaronu sól pieprz Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie(...)posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut. Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą
R'n'G Kitchenudka/ćwiartki kurczaka 300g. mrożonego szpinaku w liściach 2 średnie cebule 1-2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki oliwy z oliwek bazylia, oregano, rozmaryn, sól, pieprz, suszone płatki czili bawełniany sznurek Z udek zdjąć skórę, a mięso oddzielić od kości uważając aby go nie podziurawić. Oprószyć mięso rozmarynem, oregano, solą i pieprzem, skropić oliwą i odstawić(...)praskę czosnkiem. Nakładać szpinak na mięso i zwijać roladki, następnie obwiązać sznurkiem tak aby się nie rozpadły. Posiekać w piórka cebulkę i poddusić ją na kilku kroplach oliwy, wlać pomidory i ok. puszki wody, zagotować, doprawić do smaku dodając szczyptę bazylii, soli i odrobinkę czili w płatkach. Delikatnie włożyć do sosu roladki i na małym ogniu gotować ok. 35 minut
Lubię to gotujęoliwy, szczypta soli. farsz: 2 pomidory, 1/2 cukinii, 1/2 cebuli czerwonej, 3 wielkie liście szpinaku, kilkanaście kaparów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki soli. Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy wodę oliwę i sól. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy foremki. Suszymy w dehydratorze 6 godzin w temperaturze(...)zależy Wam na surowej wersji, możecie upiec babeczki według TEGO przepisu. Pomidory, cukinię, cebulę i szpinak kroimy. Dodajemy kapary. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, czosnku i przypraw. Warzywa zalewamy sosem, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Tak zamarynowane warzywa suszymy w dehydratorze w temperaturze 42 stopnie przez 3h. Po wysuszeniu, warzywa nakładamy na ciasto. Można posypać wegańskim parmezanem
Jeść, by żyć w zdrowiu300g pieczarek 6 łyżek prażonej cebulki 6 plasterków szynki 6 łyżeczek przecieru pomidorowego Łowicz 1 kulka sera mozzarella 1 łyżka margaryny zwykłej suszone zioła prowansalskie oliwa z oliwek Dodatkowo: natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Zupa: Pomidory myjemy, przekładamy do garnka wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości ok 1 godzinę, po czym odcedzamy i przecieramy przez sito
Kuchnia w czekoladziekiełbasy -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta) -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe -4 pomidory -ząbek czosnku -100ml wody -sól, pieprz -2 listki laurowe -łyżeczka suszonego tymianku -łyżeczka suszonego rozmarynu -łyżka mielonej słodkiej papryki -pół łyżeczki chilli mielonego -łyżeczka oregano -pół łyżeczki majeranku Wykonanie(...)dodajcie więcej). Dodajemy pokrojona w spora kostke cukinie, doprawiamy oregano i całość podsmażamy, mieszając co jakiś czas by całość sie nie przypaliła. Po ok. 5 minutach dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i zmiażdżony czosnek. Zalewamy całość woda i dusimy przez 15 minut na lekkim ogniu. Dodajemy majeranek i jeśli to konieczne sól do smaku(kiełbasa może
Smakuj życie!garnku z grubym dnem również można przyrządzić doskonałe danie inspirowane pyszną kuchnią marokańską. Do przygotowania dania użyłem: 1,5 kg jagnięciny, 2 puszek pomidorów, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram suszonych moreli, 500 ml coca-coli, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 6 goździków, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 2 łyżeczek(...)dzień przed przygotowaniem dania i pozostawić mięso na noc w lodówce w przyprawach. W moździerzu roztarłem 2 łyżeczki suszonych nasion kolendry, 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 6 goździków i 2 łyżeczki przyprawy garam masala. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przyprawiłem mieszanką
Wyprawy kulinarnepłynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku. Składniki na 1 porcję: 1-2 jajka ekologiczne 2 pomidory (średniej wielkości) 1 mała szalotka 1/2 łyżki ketchupu 1/4 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 cienka dymka 1 łyżeczka masła lub oleju sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Na niedużej patelni* rozgrzać masło(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (szalotkę). Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne ** i pokroić w kostkę. Gdy cebula zmięknie dodać pomidory, chilli, oregano, ketchup, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, dusić jajka
Codziennik KuchennyPRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: około 3 50 g ulubionego makaronu 560 g pomidorów krojonych (z puszki), 35 dag pieczarek, cebula, opakowanie mozzarelli, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, suszona natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Pieczarki kroję w półplasterki(...)cebulę siekam. Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Kiedy pieczarki lekko się przyrumienią dodaję pomidory, drobno posiekany czosnek, przyprawy i cukier. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję pokrojoną w kostkę mozzarellę, zostawiam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z wcześniej przygotowanym makaronem
JejKuchniajest tak dobry, że zjadamy go dość szybko :) Składniki sosu pomidorowego: (5-6 szklanek) 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 suszone liście laurowe sól morska, suszone płatki czerwonej papryczki chilli Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę drobno posiekać. Marchewkę(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. Obrany seler naciowy drobno posiekać. 1 cebula 0.5 średniej marchewki 1 łodyga selera naciowego Pomidory wraz z zalewą przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z założoną nakładką o najdrobniejszych oczkach. 4 puszki pomidorów w całości bez skórki (4 x 400g) W szerokim rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć bez rumienienia przez
Moja Delicjaświeże, wcześniej sparzone i obrane ze skórki) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy świeżo zmielony pieprz, sól, świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, opcjonalnie drobno posiekane chili Rozgniecione ząbki czosnku wraz z chili podsmażyć lekko na oliwie, dodać pomidory. Gotować długo, aż sos zgęstnieje
Dobra karma