obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli (biała, czerwona i lima) z cieciorką 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml rosołu drobiowego, bulionu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/3 łyżeczki chili sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej kolendry lub ziół prowansalskich(...)cebulę i czosnek, doprawiamy solą. Podsmażamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliło. Dodajemy krojone pomidory, chwilkę dusimy, następnie dodajemy kukurydzę i fasolę, oraz zioła prowansalskie lub suszoną kolendrę (nie miałam) . Całość zalewamy rosołem lub bulionem, gotujemy na niewielkim ogniu aż zupa lekko zgęstnieje (ok. 5 minut). Na koniec ewentualnie doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostry zapach. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych a miąższ kroimy w centymetrową kostkę. Wrzucamy do cebuli i czosnku, dodajemy suszone zioła i smażymy do czasu, aż surowa papryka zmięknie i zmieni kolor – jakieś 8-10 minut. Dodajemy do rondla pomidory razem z całym płynem z puszki. Rozdrabniamy je widelcem, byle jak. Podczas gotowania jeszcze się porozpadają. Dosypujemy słodką(...)porcji jako dodatek do obiadu. SKŁADNIKI 800g zielonej fasolki szparagowej 450g czerwonej papryki 2 puszki (po 400g każda) pomidorów w zalewie 300g cebuli (czerwona, biała, żółta lub mix) 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii 2 płaskie łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchenczarnuszką / 2 porcje Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki lub żółtej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki pomidorów w całości 3 łyżeczki czarnuszki 1 łyżka ziół prowansalskich suszonych 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię i bakłażana kroimy w dużą kostkę. Papryki oczyszczamy i kroimy w mniejszą(...)garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek oraz cebulę. Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy paprykę. Mieszamy. Po chwili dodajemy cukinię oraz bakłażana. Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne. Dodajemy zioła prowansalskie oraz czarnuszkę, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy na ciepło
Moja smaczna kuchniapieprz ziołowy salsa meksykańska: 1 cebula 3 niewielkie papryki najlepiej żółta, zielona, czerwona 1 mała papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 kg pieczonych pomidorów najlepiej lima 3 łyżki octu z czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli kilka łyżek oleju Przygotowanie: Śledzie moczymy przez(...)godziny w zimnym mleku, mleko powinno wyciągnąć nadmiar soli. Po tym czasie płuczemy i osuszamy. Pomidory pieczemy w piekarniku 30 minut w 200 stopniach, pozostawiamy do wystudzenia, nastepnie oczyszczamy z pestek i skórki,a miąższ kroimy mniejsze kawałki. Przygotowujemy salsę. Cebule i papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Papryczki chili oczyczamy z pestek i siekamy bardzo drobno
Życie zaczyna się w kuchninasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 7 g drożdży suszonych, 3 łyżki oleju, 4 pomidory koktajlowe świeży rozmaryn 1 żółta papryka mieszanka przypraw: zioła Toskańskie Kotanyi PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu świderki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mała cukinia (ok. 250g) 1 czerwona papryka puszka pomidorów kilka sztuk pomidorków koktajlowych kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonego oregano do dekoracji świeży tymianek Makaron ugotować krócej niż al dente. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek. Smażyć minutę. Dodać(...)masło oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć 10 minut. Dodać pomidory z puszki. Zagotować. Dodać makaron, wymieszać. Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron z warzywami. Na wierzch ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posypać porwana mozzarellą. Piec przez 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i posypać świeżym tymiankiem. Smacznego! Inspiracja
Moja Galeria Smakuzagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie + ja jeszcze sypnęłam bazylię suszoną Mięso mielone wkładamy do miski, ser ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą(...)oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Smażymy aż papryka stanie się szklista. Następnie dodajemy pomidory w puszce oraz około półtorej szklanki wody i dusimy warzywa do miękkości i odparowania (zgęstnienia) sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz suszoną bazylią. Na koniec dodajemy posiekane drobno liście bazylii. Przepis podpatrzony w jednym z czasopism
Smaki Na TalerzuSałatka wielowarzywna do obiadu. Składniki : 1/2 kg kalafiora 1/2 kg cebuli 1/2 kg pomidorów zielonych 1/2 kg marchewki 1/2 kg papryki czerwonej 1/2 kg ogórków kiszonych pieprz ziele angielskie suszony koper czosnek Na zalewę : 1 litr wody 1 łyżka soli ( naljepiej nie jodowanej ) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Sposób wykonania : Kalafiory podzielić na małe różyczki,obraną(...)minut. Następnie z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Ogórki i pomidory pokroić na krążki. Warzywa wymieszać wszystkie razem. Przygotować zalewę z podanych składników. Do każdego słoika dodać obrany ząbek czosnku, 4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i 1 gałązkę suszonego koperku. Wypażone słoiki napełnić mieszanką warzywną i zalać gorącą zalewą,tak aby warzywa były całkiem
Przepisy i porady kulinarnemozzarellą. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 1 pomidor malinowy 1/2 pęczka natki pietruszki 1 duża kulka mozzarelli 1 łyżka oliwy z oliwek do sałatki Oliwa z oliwek do smażenia Zioła suszone (bazylia, oregano, estragon) Filet z piersi kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do gyrosa(...)smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Pomidora, paprykę oraz mozzarellę kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę kroimy w pół plastry. Natkę pietruszki bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy oliwą z oliwek i suszonymi ziołami
VioletoweKucharzeniesmakuje najlepiej połączona z pomidorem:), to danie przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wybornie :) Potrzebne składniki: 2 średnie cukinie 2 pomidory 1 mozzarella 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki majeranku suszonego 1 łyżeczka ostrej papryczki pieprz, sól Cukinie kroimy w plasterki, następnie zostawiamy w marynacie na ok. 15 min. Marynata: oliwa z oliwek, majeranek, papryczka(...)ostra, pieprz i sól. Po upływie 15 min najpierw grillujemy plasterki cukinii . Jak się cukinia zarumieni dodajemy pokrojony w plaster pomidor i mozzarelle. Całość grillujemy jeszcze przez chwilę zanim nie rozpuści się ser. Podajemy plasterek cukinii, pomidor, mozzarella i plasterek cukinii
Łycha smakówPrzyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kawałaki awokado. Zupa ze świeżych pomidorów z żółtą fasolą szparagową Składniki na 3 porcje: 3 pomidory, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy(...)pokrojone pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą i przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków Składniki na 2 porcje: 2 duże garści zielonej szparagówki, 2 młode ziemniaki, 1 marchewka, 4 łyżki nieaktywny płatków drożdżowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, 2 łyżki posiekanego koperku. Wykonanie: Fasolę gotujemy na wodzie lub parze
Jeść, by żyć w zdrowiuObiad, który znika w 2 minuty. Składniki (2 porcje): 14 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) + 1/4 puszki wody sól, pieprz, suszona bazylia i oregano, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła ser grana padano Nadzienie(...)przygotowania sosu. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłęm i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, bazylią, paprykami, oregano i cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Dodaj około 2 łyżek
Moja pasja smakujajka 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta) Dodatkowo: ser feta z zalewy(...)mieszance jajeczno-mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie przygotować salsę pomidorową. Pomidory pokroić w kosteczkę, ja pomidorów nie obierałam. Przełożyć do miseczki, dodać poszarpane listki bazylli, papryczkę chili bez pestek, pokrojona w cieniutkie plasterki, czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu dodać olej
Gosia gotujejajka 4 łyżki mleka szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 średnie dojrzałe pomidory 1/2 czerwonej papryczki chili garść listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ( użyłam tego w którym leżakuje feta) Dodatkowo: ser feta z zalewy(...)mieszance jajeczno-mlecznej z obu stron i układać na uprzednio rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. W międzyczasie przygotować salsę pomidorową. Pomidory pokroić w kosteczkę, ja pomidorów nie obierałam. Przełożyć do miseczki, dodać poszarpane listki bazylli, papryczkę chili bez pestek, pokrojona w cieniutkie plasterki, czosnek wyciśnięty przez praskę. Na końcu dodać olej
Gosia gotuje