czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju kopiasta łyżeczka przyprawy sambar 2 marchewki 4 ziemniaki 1 średnia pietruszka 400 ml mleka kokosowego kawałek (ok.12 cm) pora suszone lub świeże chili puszka krojonych pomidorów lub sosu pomidorowego 3 spore różyczki brokuła sól Warzywa obrać. Marchewki pokroić w talarki lub półtalarki. Pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej ( ostrej w zależności od upodobań współbiesiadników garnka) - 1 słoik koncentrat pomidorowego ok. 150g lub 3 świeże pomidory - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 2 łyżeczki suszonego tymianku - sól - pieprz 1. Mięso kroimy w duże plastry lub kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, mają pozostać duże kawałki. Cebulę
Apetyczna babeczkapieczarka pokrojona w talarki 80 g fety w kosteczkach kilka różyczek brokułów 2 papryczki nadziewane serem 90 g tartego żółtego sera sos do pizzy: 200 g pomidorów z puszki krojonych lub passata suszone oregano, ostra papryka, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, pół łyżeczki chrzanu Przygotowanie pizzy z brokułami, fetą i boczkiem: Ciasto: Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce
Zasmakuj Kuchnicebulkę, po chwili dodaję czosnek, następnie pomidory. Jeżeli są z puszki,musimy dłużej je przesmażyć, ja własne-to wiadomo :) Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem (niestety polskie pomidory kochają cukier),Troszkę octu balsamicznego, suszona (lub świeża) bazylia i gotowe :) WSKAZÓWKI: Baza dla wszelkiego rodzaju sosów włoskich
Kopystką po garach135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
Karo in the Kitchenmoją propozycją będą cukinie faszerowane pomidorami, mozzarellą i bazylią. Lekkie, aromatyczne danie. Klasyczny, sprawdzony zestaw składników gwarantuje sukces. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 2 nieduże cukinie 3 pomidory malinowe mozzarella świeża bazylia 2 ząbki czosnku suszone oregano świeżo zmielony pieprz sól oliwa z oliwek extra vergine Wykonanie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć(...)gniazda nasienne. Natrzeć czosnkiem, posypać solą, suszonym oregano, pieprzem i skropić oliwą. Przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cukinie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 25 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Pomidory wymieszać z bazylią i dodatkiem oliwy. Podpieczone cukinie wypełnić pomidorami. Na wierzchu ułożyć kilka
zadanie-gotowaniebakłażana ( 3-4 sztuki) 4 łyżki oleju Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g mielonego mięsa 1/3 szklanka białego wina 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta chili natka pietruszki Sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki (2 płaskie łyżki) 300 ml mleka 1/2 szklanki parmezanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soczewicą, pyszną i zdrową. Składniki 1 marchewka 1 pietruszka młody mały selerek 1 mały por 3 ziemniaki 6 łyżek czerwonej soczewicy garść naci pietruszki pół pomidora 3 liście laurowe pół łyżeczki suszonego lubczyku Skworcu pół łyżeczki suszonego tymianku Skworcu pół łyżeczki kurkumy Skworcu świeża kolendra W garnku zagotuj około dwóch szklanek wody. Marchewkę, pietruszkę
Z Kuchni Do Kuchnicebula pęczek natki pietruszki pęczek bazylii gałka muszkata ł owa s ó l, pieprz oliwa Sos pomidorowy 700 g pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku 1 cebula suszone oregano s ó l, pieprz oliwa PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Cebul ę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie(...)Doda ć wyciśnięty czosnek i pomidory razem z zalew ą . Całość przyprawi ć , sol ą , pieprzem, oregano. Dusi ć 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Kluski Cebul ę obrać i drobno posiekać. Listki bazylii i natki pietruszki drobno posiekać . Na oliwie zeszklić cebul
La grande e la piccola cuocawarzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. Potrzebne składniki: 1 kg malutkich pomidorów lima garść świeżej bazylii garść suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka ziaren pieprzu 6 łyżeczek octu 3 łyżeczki soli
Łycha smakówstron. Odstaw na około 30 minut do lodówki. Następnie na połowie każdego kotleta ułóż po 3 suszone pomidorki, szynkę i paski papryki. Zamiast suszonych pomidorków możesz dać plasterki świeżego pomidora. Przykryj wolnym kawałkiem mięsa (drugą połową). Końce kotleta zepnij wykałaczkami. Griluj przez około 10 minut, co pewien czas przewracając mięso na drugą stronę. Podawaj ciepłe. Możesz polać
Przepisy i porady kulinarneżałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ... Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe
Walijskie Pichceniełyżeczki imbiru - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 500 g marchwi - 150 g korzenia pietruszki - 150 g korzenia selera - 100 g białej części pora - 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów) - 1/2 puszki pomidorów bez skórki - 170 g soli morskiej - 2 łyżki oleju roślinnego - 400 ml wody - 1 suszona papryczka chili (pewnie świeża też może być) Suszone
Marder&Marder Manufactureczosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie) 2 obrane pomidory 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 50 ml śmietany kremówki posiekana kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN CZAS MARYNOWANIA
Tajskie smakiDalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy
Smaki Edytyparmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki piniowe i sól. Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego
Blondynka Gotujepomidory + pomidor do dekoracji 2 sery mozzarella 100ml oliwy z oliwek kilka oliwek czarnych lub zielonych do przybrania opakowanie rukoli Sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona i rozmaryn lub estragon. Obrane ze skórki pomidory kroimy na plastry średniej grubości. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem/estragonem. Ser również kroimy w średniej grubości plastry
Pudełko rozmaitościfiletu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy(...)patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową, szczyptą chilli, suszonym koperkiem i lubczykiem. Mieszamy z ugotowanym makaronem penne
VioletoweKucharzeniesól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty parmezan Przygotowanie Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem w tej samej wodzie na półtwardo, pod koniec gotowania dodałem sól. Odcedziłem(...)Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy posypałem suszoną bazylią i parmezanem
R'n'G Kitchenwiększego uszczerbku dla jego smaku pozmieniać jego dodatkowe składniki, ważne by papryka i pomidory (w tym wypadku również kabaczek) grały główną rolę, resztę można fajnie modyfikować :) Pokombinujecie również z przyprawami, może wymyślicie swoją mieszankę, która idealnie sprawdzi się w Waszym leczo. Ja od lat dodaję suszone przyprawy, które nieźle podkręcają smak dania, a czasem nawet zaostrzam je odrobina chili(...)dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką) 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g) 3-4 kolorowe papryki 150 g pieczarek 400 g pomidorów 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie) 3/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki suszonej mięty szczypta płatków chili lub mielonego chili 1 szkl. czerwonej soczwicy 5 szkl. wywaru warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz 3 – 4 łyżki soku z cytryny do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy(...)zupę pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, aż soczewica się rozpadnie. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy dalsze 5 minut. Na koniec całość blendujemy, doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą. Zupę podajemy polanę na wierzchu oliwą, sokiem z cytryny i posypaną suszoną miętą. Świetnie smakuje z pajdą chleba
Dzieje kuchennej Wiewióryząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 1 kulka mozzarelli 2 pomidory śliwkowe olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku(...)pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 10 minut. W tym czasie bakłażana pokroić w grubsze plastry, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy, suszonym czosnkiem i słodką papryką i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry (tyle ile plastrów bakłażana, tyle sera i pomidorów). Bakłażany ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wyłożyć
Czerwień i błękitkiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi(...)Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneprostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam(...)smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana w kawałki, papryki
Smakowity Blog Kulinarnychili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 limonki, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, 1 awokado, 10 pomidorów koktajlowych, 6 łyżek oliwy, pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty(...)Całość podgrzewałem przez około minutę, po czym dodałem łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonego tymianku oraz drobno posiekane 2 papryczki chili wraz z pestkami i drobno posiekaną połowę czerwonej słodkiej papryki. Całość smażyłem przez 3 minuty, po czym dodałem do rondla zawartość puszki pomidorów i 100 ml wody. Całość gotowałem 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiłem solą
Wyprawy kulinarne