naturalnym. Kozie babki sery podpuszczkowe krótko dojrzewające na kulturach jogurtowych. Z dodatkiem, do wyboru: lubczyku, kozieradki, czosnku, czosnku niedźwiedziego, papryki, chilli, czarnuszki, pestki dyni, mięty, płatków pomidorów, migdałów, tymianku, kolorowego pieprzu, suszonej śliwki. Koza robi też wiele innych serów (między innymi długo dojrzewające na zamówienie) i zdecydowanie nie powiedziała ostatniego słowa – możemy spodziewać się kolejnych smaków. Wszystkie sery powstają
królestwo garówpuszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści szpinaku 2 szklanki oliwek zielonych oliwa z oliwek ryż 1 litr soku z pomidorów z tabasco szczypta pieprzu, suszonych ziarenek chilli i majeranku Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy. Dodajemy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i posiekany czosnek. Dusimy aż papryka zmięknie
ClauditteMissCookingwystarczający gęsty. Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 1 jajo sól pieprz Na sos: ok. 500 ml sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie
Kulinarne przygody Gatityłupiną 4 ząbki czosnku z łupiną 5 pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 60 ml śmietany 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól kurkuma, papryka ostra, oregano suszone Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w poprzek. Dynię, pomidory, czosnek i cebulę położyć na blachę do pieczenia i piec w 190 stopniach przez 70 minut. Po upieczeniu czosnek i cebulę
Moja Galeria Smakujuż. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się zmieniło i odkryto imponującą listę
Pełny talerzcukinia i pomidor wraz z dodatkiem czosnku podane z jajkiem w koszulce. Idealne połączenie smaków :) Składniki na 2 porcje: 1 młoda, średniej wielkości cukinia 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku sól, pieprz suszona bazylia odrobina oleju jajka w koszulce 1 l wody 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli 2 jajka szczypta pieprzu Cukinię umyć, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż(...)pół i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przełożyć cukinię. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając warzywa. Gdy cukinia będzie już lekko miękka to dodać czosnek i pomidora. Całość przyprawić solą, pieprzem i bazylia. Dusić, aż do lekkiej miękkości warzyw. W międzyczasie
UgotowaćBazylia Świeże, ścięte tuż przed kwitnienciem listki bazylii smakosze cenią najbardziej. Dodaje się je do surówek, głównie z pomidorów, a także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele(...)bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli lub czosnku, zarówno świeżego, doskonale rozdrobnionego, jak i suszonego. W połączoniu z bazylią tworzą ciekawe
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: 5 młodych ziemniaczków, średniej wielkości mała cukinia czerwony pomidor 2 ząbki czosnku łyżka oliwy 2 szczypty suszonego oregano sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaczki dokładnie myjemy, każdy dzielimy na pół, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Odcedzamy. Nagrzewamy(...)piekarnik do temp. 180 st. Formę żaroodporną smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą. Ziemniaczki przekładamy do formy wysmarowanej oliwą, dodajemy również plasterki czosnku i cukinii oraz obranego pomidora pokrojonego w kostkę, suszone oregano i doprawiamy do smaku. Wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękami, zapiekamy 20 minut. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Sos pozostały na dnie formy, czosnkowo-pomidorowy możemy
Moja smaczna kuchniaoleju roślinnego 50 g świeżych drożdży 500 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego) płaska łyżeczka soli 50 g cukru (około pół szklanki) 3 średnie pomidory 100 g czarnych oliwek łyżka suszonego rozmarynu (tymianku, co tam lubicie) Przygotowanie: standardowo jak ciasto drożdżowe, dokładnie krok po kroku opis znajdziecie tu Ciasto po 40 minutach wyrastania Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając(...)ponownie dodając przy tym rozmaryn. Pomidory kroimy w półplasterki tak samo oliwki. Ciasto podzielić na pół (to ułatwi z nim pracę), rozwałkować na szerokość blachy, po czym układając kolejno fałdkę, w dołku umieścić kilka plasterków pomidora i oliwek, znowu fałdka.., tak ja na zdjęciu Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp
greenscarfrzodkiewką w ziołowym dressingu Składniki: dla 1 osoby 5 łyżek ugotowanej wcześniej, zgodnie z opisem na opakowaniu, kaszy jaglanej 1/4 zielonego ogórka, małego 1 pomidor malinowy, obrany ze skóry 3 rzodkiewki 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin Vitacorn sól do smaku Przygotowanie: Kaszę jaglaną przekładamy do miski sałatkowej, rozprowadzamy widelcem. Pomidora kroimy
Moja smaczna kuchniarazem prosta zupka z małym dodatkiem kapusty i pomidorów. 2-3 marchewki kilka ziemniaków 1-2 pomidorki kawałek białej kapusty bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz koperek Marchewki, pomidory i ziemniaki pokroić, kapustę poszatkować,przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przyprawy.Gotować do miękkości, koperek i ewentualnie doprawić
Moje domowe kucharzenieminut Składniki: Kilka liści sałaty Garść startego sera wędzonego "Rolada Ustrzycka" Kilka pieczonych ziemniaczków przyprawionych na ostro 2 cm kawałek ogórka Trochę suszonej żurawiny 3-4 plastry czerownej cebuli Sos: 4 łyżki krojonych w kostkę pomidorów z puszki, 3 łyżki żurawiny ze słoiczka "Devaldano", 3/4 łyżeczki cukru, kilkanaście rozdrobnionych igiełek rozmarynu Przygotowanie: 1/ Pieczemy uprzednio przygotowane ziemniaczki w piekarniku(...)chrupiącą skórką), W małej miseczce mieszamy: krojone pomidory z żurawiną, cukrem oraz rozmarynem. 2/ Kroimy obranego ogórka w słupki, w drugiej misce układamy masłową sałatę, upieczone ziemniaczki, ogórka oraz plastry cebuli. Posypujemy startym na dużych oczkach serem, suszona żurawiną oraz nakładamy sos. 3/ Dekorujemy liściem świeżej mięty. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapotrzebować: 500 g makaronu wstążki 500 g pomidorków koktajlowych czerwonych 300 g pomidorów żółtych (mogą być koktajlowe) 250 g mini kulek mozzarella 100 ml oliwy lub dobrego oleju 3 ząbki czosnku garść listków bazylii 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z jednej cytryny 1 łyżeczka suszonych płatków papryki do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Makaron(...)koktajlowymi Przygotowanie: Najpierw przygotuję pomidory: Pomidorki koktajlowe przekrawam na pół, wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki, pokrojone pomidorki przekładam do miski. Żółte pomidory kroję w plasterki i dodaję do pomidorków koktajlowych. Listki bazylii drobno kroję i dodaję do pomidorów. Czosnek kroję w drobną kostkę. Teraz do rondelka wlewam oliwę dodaję czosnek oraz suszone płatki papryki. Rondelek
Uwaga Babcia Gotujebagietka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku sól do smaku płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii suszonej 6 listków świeżej bazylii 1/2 opakowania mozzarelli krojonej Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, pieprz, sól, oregano, suszoną bazylię
Smak mojego domumiąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka można podać krążki pumpernikla, chętni mogą sobie tym serkiem smarować chlebki. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię