suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:421/700)

Zupa toskańska, z fasolą i cukinią czyli Zupowy Wtorek odc.103 298

starta na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1 puszka białej fasoli, u mnie szklanka ugotowanej fasoli i ciapki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 mała cukinia ew. do podania: bazylia i starty parmezan W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodjemy marchewkę(...)smażymy dalsze 5 minut. Dodajemy obrany i starty czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy a nastepnie Wlewamy gorący wywar. Zagotowujemy. Dodajemy fasole wraz z zalewą oraz krojone pomidory, przecier, oregano i majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Dodrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię (ja moją pokroiłam w ćwierć plasterki) i gotujemy kolejne 10 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i tymiankiem 173

glodni  15 minut po jej zjedzieniu . Polacem! Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g czerwonej  soczewicy 500ml bulionu warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku (moze byc swiezy, wtedy uzyc 2x wiecej) 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie(...)garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać wypłukaną soczewicę, dokładnie wymieszać, zalać bulionem, zagotować. Następnie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i tymianek, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę i pieprz kajeński. Gotować pod przykryciem do czasu aż soczewica będzie miękka. Zdjąć z ognia, chwilę przestudzić, po czym zmiksować. Doprawić do smaku

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 169

garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos : 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  1 puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru szczypta cynamonu sól, pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić(...)mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła i przyprawy i gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut. Do sosu wrzucić surowe pulpeciki i ponownie gotować przez kilkanaście minut, do czasu

Codzienne Gotowanie
Pstrąg tęczowy z małym ratatouille 162

Pstrąg na sposób francuski Składniki 4 filety z pstrąga tęczowego 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku cytryna 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano zielona pietruszka sól , pieprz Przygotowanie   Umyte cukinie ( ze skórką ) pokroiłem na małe kawałki. Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek

R'n'G Kitchen
Spaghetti pełnoziarniste i warzywne z mięsnymi klopsikami w sosie pomidorowym 185

kawy bezpośrednio przed użyciem. Pomidory wlać do głębokiej patelni (może być wok), zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią (może być suszona). Z mięsnej masy formować niewielkie kulki i wrzucać je do pomidorów. Z podanych produktów powinno wyjść 28 niewielkich pulpetów. Kotlety przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając

Dietolog
Sałatka z tortellini 4217

zrobieniu dać ją do lodówki, najsmaczniejsza jest na zimno! Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z mięsem 30 dag szynki kukurydza ogórek zielony pomidor pół czerwonej papryki 5 łyżek majonezu sól pieprz zioła prowansalskie suszony koperek zioła do sałatek Przygotowanie: Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i wystudzić. Szynkę, ogórka, pomidora, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie

Lawendowe Niebo
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 155

idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej lub z rosołu czy pomidorówki. Możemy bawić

Kuchnia w oparach
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 216

łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2  czerwone papryki  1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli(...)Papryki opiec nad palnikiem i owinąć folią, żeby się"spociły", wtedy skórka schodzi idealnie. Wrzucić do blendera, dodać pomidory i przyprawy. Zmiksować. Rozgrzać niewielki rondelek, dodać masło i rozdrobnione warzywa, delikatnie zagotować, przykryć i odstawić. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Panierować w mące i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, lekko zrumienić. Dorzucić pokrojoną drobno

Gosia gotuje
Sos pomidorowy na zimę 13804

pryska na całą kuchnię. Solić radzę ostrożnie, każdy ma swoje upodobania. Polecam! składniki (3 słoiki  250 ml) 2000 g pomidorów Lima 4- 5 ząbków czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki papryki w płatkach (lub ostrej papryki w proszku) 2 - 3 łyżeczki soli (lub do smaku) 1/4 szklanki(...)oliwy przygotowanie Pomidory umyć, obciąć końcówki od strony szypułki, dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę, przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, posolić, gotować na małym ogniu tak długo aż część masy odparuje - ok godziny.  Dodać posiekany czosnek, pieprz, oregano, bazylię i oliwę. Dusić wszystko 45 - 60 min. aby składniki się przegryzły, a sos zgęstniał. Mieszać od czasu do czasu. Doprawić

Stare Gary
Lasagne z soczewicą i porem 211

Składniki: 8 płatów makaronu do lasagne; Białe części 2 dużych porów; 100 g suchej, czerwonej soczewicy; Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka suszonego oregano; 2 łyżki oleju; 1 ząbek czosnku; 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 100 g serka topionego, śmietankowego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory wraz z zalewą przelać do miseczki. Doprawić

Gospodyni Miejska
Szpinakowa frittata z makaronem 212

można włożyć do piekarnika :) Składniki: - 100 g makaronu ( u mnie penne ) - 4 jajka - 90 g fety - 4 kostki mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik) - 1 pomidor - 1 sprasowany ząbek czosnku - sól, pieprz do smaku - bazylia suszona (1 łyżka) , papryka słodka (1 łyżeczka), chili cayenne (1/4 łyżeczki chili cayenne), szczypta oregano - olej rzepakowy do smażenia Makaron ugotuj al dente. Pomidora pokrój

Corner With Recipes
Tarta caprese z bakłażanem i tuńczykiem 273

Tarta w wytrawnej wersji, czyli kruche ciasto z sosem pomidorowym i tuńczykiem. Na wierzchu przeplecione krążki bakłażana z pomidorem i mozzarellą, czyli coś na podobieństwo słynnej sałatki włoskiej caprese. CIASTO NA TARTĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki soli 100 g masła lub margaryny 1 jajko 3 łyżki(...)zimnej wody NADZIENIE: 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 duża puszka tuńczyka 1 bakłażan 3 pomidory 2 kulki mozzarelli po 125 g każda 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz czarny mielony suszone oregano Mąkę przesiać, dodając sól i oregano. Posiekać z zimnym masłem, dodając jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować

https:KKuchniaMniam
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 196

stosowana jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem

Health-Fit-Life
Zioła i przyprawy w kuchni cz. 1 153

stosowana jest jako roślina ułatwiająca trawienie ( w walce ze wzdęciami i uczuciem pełności) oraz poprawiająca apetyt. W kuchni jako przyprawa (świeże liście lub w wersji suszonej) świetnie sprawdza się w połączniu z pomidorami- głównie sosów. Nadaje potrawom charakterystyczny ziołowy smak i zapach. Wykorzystując świeże liście bazylii do naszych potraw warto pamiętać, aby nie ścinać i nie kroić jej nożem

Health-Fit-Life
Makaron penne z mięsem mielonym 182

kilka sekund. Pamiętajmy o tym, że czosnek bardzo szybko się przypala! Następnie dodajemy mięso, zalewamy bulionem i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pomidorowej pasaty. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano i smażymy przez około 10 minut albo do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy posypany serem parmezan lub pecorino.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym 204

Składniki: 2 średniej wielkości kalarepy 4 łyżki oleju sól morska 1 czerwona papryka 1 i 1/2 cebuli 60g zmielonych na proszek nerkowców szczypta suszonego oregano świeżo mielony czarny pieprz 2 pomidory 1/2 pęczka liści bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka syropu klonowego Kalarepy obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plastry (plastry muszą być naprawdę cienkie, najlepiej prawie

Roślinna - blog wegański
Chili con carne 194

najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam suszonej)  słoik domowego przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów) puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasoli olej do smażenia  po łyżeczce przypraw: kumin, słodka papryka, oregano, sól, chili cayene Cebulę siekamy dodajemy rozgnieciony czosnek

Cynamonowe szczęście
Pieczony kurczak w ziołach z buraczkami 224

składników. SKŁADNIKI: - duży kurczak wiejski lub zagrodowy (około 2 kg) - 2 jabłka bardzo kwaskowate - 2 dość spore buraczki - 4 ząbki czosnku - 2 laski cynamonu - zioła suszone, mieszanka taka jak: cząber, tymianek, cebula, pomidory, oregano, bazylia, mięta zielona - sól morska Kurczaka dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Jabłka i buraki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Na spód naczynia układamy połowę

SMYKWKUCHNI
Pizza z grillowanym kurczakiem i warzywami 242

razie potrzeby korzystamy z wałka do ciasta :) Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pozostawiamy na kilka minut. W tym czasie pozostało zrobić sos pomidorowy. Pomidory z puszki doprawiamy szczyptą soli, cukru, suszonej bazylii ( lub kilka listków świeżej), 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Delikatnie podpieczony spód smarujemy częścią sosu, i kolejno rozsypujemy resztę składników. Pieczemy na złoty kolor

Lubię to gotuję
Tortilla Piknik Heaven 238

Składniki: 4 plasterki schabu bez kości marynata do mięsa olej z oliwek sól pieprz 1 łyżka świeżo zmielona rozmaryn suszony lub Świerzy botwinka parę liści 2 pomidory natka pietruszki szczypiorek 1/2 cebuli białej opakowanie tortilli kukurydzianej majonez 4 łyżki (bez jajeczny) można również użyć avocado

Lajtkraft food intolerance
Naleśniki jęczmienne z oliwkowo-pomidorowym serkiem z nerkowców 215

oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Smażyć cienkie naleśniki Serek z nerkowców: Składniki: 200 g nerkowców 100 g czarnych oliwek 100 g świeżych pomidorów 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki suszonych płatków pomidorowych łyżka płatków drożdżowych kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie: Nerkowace zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć i zmiksować. Można też zalać orzechy

pyszne zdrowości
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 196

pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii chili 1/4 łyżeczki cukru sól pieprz oliwa Pozostałe składniki: polędwiczka wieprzowa mąka do obtoczenia polędwiczek oliwa

Smak mojego domu
Pyszna i zdrowa przekąska czyli pieczony kalafior 163

okazałego kalafiora lub jeden mały łyżka oleju rzepakowego firmy Oleofarm łyżka  lnu mielonego odtłuszczonego  przysmaki.pl nasze ulubione przyprawy (ja dałam: zioła prowansalskie, suszoną cebulę, sól morską, czerwoną paprykę, sproszkowane pomidory) Sposób przygotowania: Kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki, myjemy a następnie osuszamy przekładamy kalafiora do miski gdzie dodajemy olej, przyprawy i len mieszamy, aż wszystko oblepi kalafiora

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Łosoś z rusztu z pikantną salsą i batatami 187

Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki kaparów z zalewy sól Bataty: 2 duże bataty 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią pieprz cytrynowy łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Łososia oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, smarujemy olejem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej

Smakowity Blog Kulinarny
Szybka pizza na cieście francuskim 515

biała cebula  - 150g boczku wędzonego parzonego  - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta  Na sos pomidorowy:  - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego  - suszony tymianek, bazylia - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne -1/2 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz  - 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Do dzieła

Sajkofanka smaku