widzą to połączenie pierwszy raz pozostaje mi jedynie polecić :) Zapraszam! Sałatka z pomidora, zielonego ogórka i pekińskiej Składniki: 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 duży pomidor 1 średni ogórek zielony 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżo poszatkowanego sól, pieprz do smaku (ewentualnie) Przygotowanie: Ogórka i pomidora umyć pokroić w średnią kostkę. Liście kapusty porwać na małe części. Wszystko
Tagebuch po polskuszklanki bulionu drobiowego (ewentualnie wody) 2 duże garści posiekanej kapusty sól, pieprz i cukier do smaku 1 kg dyni, obrana i pokrojona w kostkę 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Przygotowanie: Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj na gładki sos. Dodaj ostrą paprykę i ponownie wymieszaj. W dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż z każdej
karmelowymałych ośmiorniczek (mogą być mrożone) 500 g małych cebulek 4 ząbki czosnku 400 ml czerwonego wina szklanka bulionu z kurczaka 100 ml octu winnego 450 g pomidorów bez skórki 2 łyżki suszonego oregano, pół pęczka świeżej natki pietruszki, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku wedle uznania, szczypta cukru olej do smażenia Przygotowanie w kilku prostych krokach(...)Lekko rozmrozić ośmiorniczki, wrzucić na rozgrzany olej i dodać rozgnieciony ząbek czosnku, poczekać aż zmiękną. 2) Następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, liście laurowe, wino, bulion, ocet winny, rozgniecione pomidory bez skórki, wymieszać, gotować przez godzinę na małym ogniu. 3) Doprawić przyprawami do smaku (bez pietruszki). Podawać gorące danie posypane świeżo posiekaną natką pietruszki. 4) Obowiązkowo - smacznego
Zasmakuj KuchniMIĘSO MIELONE Z ŁOPATKI 1,40kg MAKARON DO LAZANII PRZECIER POMIDOROWY LUB POMIDORY W PUSZCE 3-4 POMIDORY BEZ SKÓRKI(ALE TYLKO W SEZONIE JAK SĄ TANIE I PYSZNE,POZA SEZONEM NIE DAJE) CEBULA ULUBIONE PRZYPRAWY DO MIĘS ZIOŁA ŚWIERZE LUB SUSZONE(OREGANO,BAZYLIA TYMIANEK) SER ŻÓŁTY 40-45 dag -(ŚCIERAMY NA TARCE) SOS BESZAMELOWY : 4 ŁYŻKI MASŁA(...)CEBULĘ,DODAJEMY MIĘSKO I SMAŻYMY DALEJ, JEŚLI DODAJEMY ŚWIEŻE POMIDORY TO OBIERAMY JE ZE SKÓRKI I ZABIERAMY NASIONA ZE ŚRODKA,KROIMY,(JA NIE SPARZAM ICH ŻEBY OBRAĆ BO TO DODATKOWO DUŻO PRACY,PO PROSTU JAK POMIDOR JEST MOCNO DOJRZAŁY,TO OBIERAM GO MAŁYM NOŻYKIEM BEZ PROBLEMU), SIEKAMY ZIOŁA JAK MAMY SUSZONE TO DODAJEMY PO PROSTU DO MIĘSA I PRZECIER
Swojskie jedzonkopyszna! Drugą zamroziłam, będzie na kolejny obiad! Nie mogę się doczekać! Pizza z kolorową cukinią / 2 średnie pizze Składniki: ciasto na pizzę 400 g pomidorów w całości z puszki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego oregano 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 średnia zielona cukinia 1 średnia żółta cukinia 1 duża cebula sól(...)smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę, zgodnie z przepisem podanym pod linkiem w składnikach. Do garnka przelewamy pomidory z puszki. Dodajemy obrane i pokrojone na grube plastry ząbki czosnku. Dusimy, aż pomidory rozpadną się. Całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos. Dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku, mieszamy. Po 5 minutach sos jest gotowy. Cukinię myjemy i osuszamy
Moja smaczna kuchniasól , pieprz – do smaku – cebula – 1 szt – czosnek – 1 ząbek – ryż – 1 woreczek SOS: - pomidory koktajlowe – 200 g – oregano suszone – 1 łyżeczka – sól, pieprz – do smaku – śmietana 18% słodka – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże , grubsze naleśniki. Odstawiamy(...)gotujemy w osolonej wodzie. Mięso ( przesmażone wcześniej ) doprawiamy do smaku solą , pieprzem , posiekanym czosnkiem i podsmażoną na złoto cebulką. Dodajemy ugotowany ryż i rozbełtane jajko. Dokładnie razem mieszamy. SOS: Pomidory wraz z zalewą dusimy na patelni ( do momentu aż się rozpadną ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano. Dodajemy śmietanę i gotujemy ok. 5 minut ciągle mieszając. CAŁOŚĆ : Naleśniki
Ostra na Słodkosalami, 30 gram zielonych oliwek, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1 małej cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów, 100 gram sera mozzarella, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżki octu winnego białego, 4 łyżek oliwy, 6 łyżeczek suszonego oregano, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pomidorowego, który powinien wystygnąć przed posmarowaniem nim ciasta(...)garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Kiedy tylko czosnek zaczął wydzielać intensywny zapach dodałem do garnka zawartość 1 puszki pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżeczki suszonego oregano i łyżkę białego octu winnego. Całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 20 minut, aby sos uzyskał gęstą konsystencję. Sos przyprawiłem solą i świeżo
Wyprawy kulinarnemoim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata! Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur 400 ml wody 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie, na małym gazie, przez 7 minut(...)kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku. Dodajemy cukinię i paprykę. Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów. Dusimy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekanym koperekim. Oregano suszone, zresztą podobnie jak np. majeranek zawsze dodajemy
Moja smaczna kuchniachyba wolę wersję wytrawną. A Wy? Jesteście wielbicielami słodkich czy słonych śniadań? Składniki: placuszki (25 sztuk): 1 szklanka quinoa, 1 szklanka prosa, woda. wersja wytrawna: awokado, pomidor, cebula, olej lniany, sól, suszona natka pietruszki. wersja słodka: masło z orzechów laskowych, porzeczki w soku własnym. Wykonanie: Komosę ryżową i proso moczymy przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy obficie wodą, umieszczamy(...)wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego. W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki. Mniammmmmm
Jeść, by żyć w zdrowiuczosnku 1 obrana marchew i starta na tarce 1 posiekana łodyga selera naciowego 5 dag pancetty lub innego boczku 35 dag mielonej wołowiny 400 ml posiekanych pomidorów z puszki 2 łyżeczki suszonego oregano 125 ml czerwonego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, cukier i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy ser parmezan do dekoracji bazylia(...)czosnek, marchew, seler i pancettę. Smażyć parę minut aż warzywa i "boczek" się zrumienią. Dołożyć mięso mielone i na ostrym ogniu smażyć do momentu aż mięso zbrązowieje, następnie dodać pomidory, oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie
Radość kipiąca uśmiechem.BAZA do PIZZY Składniki: 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pomidory wraz z zalewą przekładamy do garnka i gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody. Sos musi być gęsty. Następnie dodajemy koncentrat i wszystko miksujemy blenderem. Jeśli
Bon appetit mon amiepuszka (400 g) pomidorów 2 duże pomidory 2 łyżeczki kaparów olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować. Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę(...)zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną i całą), wyciśnięty czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Całość smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać
Bulliopuszka (400 g) pomidorów 2 duże pomidory 2 łyżeczki kaparów olej do smażenia Dodatkowo: makaron, liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodać sól. Soczewica powinna wchłonąć większość wody. Ewentualny nadmiar wody odlać na durszlaku. Soczewicę ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną część zblendować. Cebulę i pomidory drobno posiekać. Cebulę(...)zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Następnie dorzucić soczewicę (zblendowaną i całą), wyciśnięty czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Całość smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary. Podawać
Bulliozwykłe pomidory i 1 malinówka - można dowolnie dobierać Przygotowanie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubszą kostkę. Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić(...)razem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy do potrawy posiekaną świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu
Słodkie okruszkizwykłe pomidory i 1 malinówka - można dowolnie dobierać Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubszą kostkę . Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić(...)razem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy do potrawy posiekaną świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę. Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu
Słodkie okruszki