suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:426/700)

Ratatouille i Rachel Khoo 167

jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Kolejne z dań genialnych w swej prostocie. Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól Sposób przygotowania: Bakłażan, cukinię i papryki kroimy w cienkie plasterki. Pomidory na ćwiartki. Pokrojone warzywa (oprócz bakłażana) umieszczamy w dużym

W kuchni wieczorem
Pieczeń mięsna 149

czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody(...)półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone włożyć do miski. Do mięsa dodać selera startego na tarce o średniej welkości oczkach, zblendowaną bułkę, surowe jajka, sól, pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi. Bardzo dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Na blacie rozwinąć folię spożywczą. Wyłożyć na nią mięso mielone. Szerokość na jaką wyłożone jest mięso powinna równać się długości blachy

mecooks
Szybka sałatka 173

ponieważ kiedy stoi w lodówce to traci smak i robi się wodnista.  Składniki: 1 opakowanie miksu sałat  1 czerwona cebula 2-3 pomidory pół sera typu greckiego (użyłam Tolonis z Biedronki) suszona żurawina - dosłownie kilka sztuk Sos do sałatki: 1 łyżeczka ziół do sałatek odrobina soli, pieprzu 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie: SOS - wszystkie składniki(...)Jeśli za mało soli to doprawcie. SAŁATKA - Do miski przekładamy miks sałat. Dodajemy czerwoną cebulę wcześniej obraną i pokrojoną w piórka, pomidor pokrojony w kostkę lub małe pomidorki koktajlowe pokrojone na pół. Dodajemy również ser pokrojony w kostkę. Suszoną żurawinę opłukujemy, przekrawamy na pół i wrzucamy do pozostałych składników. Całość polewamy sosem i mieszamy. I gotowa szybka sałatka

Gotuj z Mąką
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i kurczakiem 252

przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 200 g polędwiczek z kurczaka 1 L bulionu warzywnego 1 papryka czerwona 2 pomidory 400 ml mleka kokosowego 5 suszonych liści limonki 2 łyżeczki pasty krewetkowej  Tom Yum 1 limonka trawa cytrynowa świeży imbir kolendra świeża makaron ryżowy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie(...)podsmażamy drobno pokrojone polędwiczki z kurczaka z dodatkiem posiekanego imbiru, pasty krewetkowej Tom Yum i startej skórki z limonki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną paprykę. Podsmażamy wszystko na wolnym ogniu ok. 5 min. Dolewamy bulionu warzywnego. Dodajemy rozbitą trawę cytrynową, liście limonki, sok z połówki limonki i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min. Dolewamy mleko

kulinarnyJa
Marokański tadżin (tagine) z warzywami i ciecierzycą - wegetariański 204

oliwa sól, pieprz 1 cebula pokrojona na plasterki 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 puszka pomidorów 1 łyżka pasty harissa (domowej lub ze sklepu) 2 łyżki płynnego miodu 100 g suszonych moreli lub śliwek przekrojonych na połówki 1 puszka ciecierzycy do podania: liski świeżej kolendry lub natki pietruszki, ulubiona kasza, u mnie(...)przez 3-5 minut, aż się zeszkli. Teraz dodaj czosnek, mieloną kolendrę i kumin i smaż cały czas mieszając przez około minutę.  Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je widelcem. Dodaj harissę, miód, suszone morele lub śliwki, ciecierzycę odsączoną z zalewy,  obsmażone warzywa oraz szklankę wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, następnie przykryj przykrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy ketchup 138

czarnego ziarnistego, 1/3 łyżeczki gorczycy, 1/3 łyżeczki ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki goździków, po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianek, oregano, bazylia u mnie dodatkowo : dwie małe suszone papryczki chilli** Umyte i oczyszczone pomidory należy pokroić na kilka części. Wrzucić do dużego garnka, ustawić na średnim ogniu i gotować, regularnie mieszając. Kiedy będą się już rozpadać, należy przetrzeć je przez

Plate of Joy
Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie 144

domowej roboty majonez z oleju rzepakowego . Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie / 4 porcje Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 cebuli 190 g jogurtu naturalnego suszone oregano do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, osuszamy. Drobno kroimy i przekładamy do miski(...)Pomidory razem ze skórką kroimy w kostkę. Ogórka zielonego przekrawamy wzdłuż na pół i ponowne na pól i kroimy na grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidory, cebulę i ogórka dodajemy do kapusty pekińskiej. Jogurt naturalny mieszamy z solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy starannie z sosem jogurtowym. Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podajemy posypane suszonym

Moja smaczna kuchnia
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 121

bazylia * sól i pieprz * 2 łyżki bułki tartej * woda * chili w proszku * malutka łodyga z pomidorów * 2 łyżki siemienia lnianego * 2 łyżki mąki * 2 łyżki śmietany * puszka pomidorów z puszki (pokrojonych) * 4 łyżki przecieru Mięso mielone przyprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzu i suszonej bazylii oraz dodajemy bułkę tartą. Formujemy średniej wielkości pulpety. W średnik garnku zagotowujemy wodę(...)przez około 10-18 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Do wody na pulpety wsypujemy przyprawy (1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki bazylii oraz łodygę z pomidorów), po czym delikatnie wkładamy pulpety. Gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Gotujemy przez 5 minut po czym dorzucamy siemię lniane. Gotujemy 8 minut. Ugotowany

Klasyka Gotowania
Ziemniaki z fasolą na ostro 185

Lubię takie warzywne kociołki. W tym dominuje fasola i ziemniaki. Składniki: 5 dużych ziemniaków 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 puszka fasoli czerwonej 3 pomidory ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki oleju 1 gałązka świeżego tymianku Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube(...)pierścienie i zeszklić na oleju. Dodać ziemniaki, mielona paprykę i smażyć przez 5 minut. Następnie podlać wodą, doprawić, dodać pokrojona paprykę i obrane ze skórki pomidory i dusić do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać odsączoną fasolę i ozdobić świeżym tymiankiem

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w pomidorach z kaparami 150

moja propozycja na szybki obiad dzisiejszy, a może już jutrzejszy, polecam :) Składniki : podwójny filet z kurczaka mała czerwona papryka 1 cebula kapary 3-4 łyżki puszka pomidorów bez skórki sól, pieprz, bazylia suszona, zioła prowansalskie, liść laurowy tłuszcz do smażenia- masło klarowane Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu- przełożyć do garnka Pokrojoną(...)cebulę obsmażyć na tłuszczu po smażeniu kurczaka, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, włożyć liść Paprykę pokroić w piórka, dołożyć do garnka i pogotować chwilę, wlać pomidory w kawałkach, wsypać kapry wg uznania Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, odrobiną cukru, ziołami, gotować jeszcze chwilę by całość lekko się zagęściła. Tak przygotowane mięso z powstałym sosem podałam do ryżu

Proste Potrawy
Kokardki z dynią pierzastą i pure z dyni Hokkaido-zapiekanka 137

makaron forma kokardki – ile chcesz dynia pierzasta ile chcesz puree z dyni , około 3 łyżek (przepis znajdziesz  W TYM MIEJSCU ) zielona papryka ok. 2 sztuki pomidory malinowe,dowolna ilość naturalna przyprawa- suszone zioła +kurkuma- około 1 płaska łyżeczka świeże zioła – szałwia, tymianek,rozmaryn- w sumie garść sól morska lub himalajska do smaku olej kokosowy do podsmażenia oliwa(...)oliwek do podania parmezan tarty Ugotuj kokardki al dente. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem. Formę dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron. Posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 168

czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Sos pomidorowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 200 ml pasty pomidorowej ½  łyżeczki suszonej papryki suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia 200 g mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz(...)makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia

Food Square
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 130

POMIDORAMI  /na 2 porcje/ 500 g ricotty 2 białka oliwa z oliwek masło do wysmarowania formy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku świeże lub suszone zioła (oregano, bazylia, tymianek) 3-4 pomidory Ricottę przełożyć do sitka, wstawić go do miski, nakryć i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny, żeby odciekła.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

KUCHARNIA
Sok pomidorowy z bazylią 158

Zauważyłam, że spodobał Wam się mój przepis na sok pomidorowy :) Dlatego dzisiaj mam dla Was drugą wersję soku z pomidorów. Tym razem bardziej ziołowy, bo z dodatkiem suszonej bazylii i estragonu. Jednak równie smaczny i zdrowy jak poprzedni:) Polecam!! Składniki: 2 kg pomidorów, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru. Przygotowanie Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki".  Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę. Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak. Gotowy

Z miłości do słodkości
PASTA AL POMODORO 159

smażymy na małym ogniu, często mieszając przez około 10 minut (nie rumienimy). Dodajemy starty czosnek i smażymy mieszając, przez 2 minuty(uważamy, aby nie przypalić). Dodajemy suszone chili, a po chwili także pomidory z puszki. Lekko solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy parmezan

cool and minty