żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ... Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe
Walijskie Pichceniełyżeczki imbiru - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 500 g marchwi - 150 g korzenia pietruszki - 150 g korzenia selera - 100 g białej części pora - 4 suszone grzyby (lub 60 g świeżych leśnych grzybów) - 1/2 puszki pomidorów bez skórki - 170 g soli morskiej - 2 łyżki oleju roślinnego - 400 ml wody - 1 suszona papryczka chili (pewnie świeża też może być) Suszone
Marder&Marder Manufactureczosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie) 2 obrane pomidory 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 50 ml śmietany kremówki posiekana kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN CZAS MARYNOWANIA
Tajskie smakiDalsza część przekąsek - na imprezę I nie tylko :) Zapraszam Składniki: łosoś z koperkiem pomidory koktailowe kiełbasa suszona- lub podsuszana ogórki jajka na twardo oliwki nadziewane krakersy
Smaki Edytyparmezan lub inny drobno starty twardy ser, orzeszki piniowe i sól. Istnieje jeszcze druga odmiana pesto, która w przeciwieństwie do odmiany standardowej pesto alla genovese zawiera suszone na słońcu pomidory i nazywa się pesto alla siciliana. Pesto serwowany jest do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego
Blondynka Gotujepomidory + pomidor do dekoracji 2 sery mozzarella 100ml oliwy z oliwek kilka oliwek czarnych lub zielonych do przybrania opakowanie rukoli Sól morska, pieprz czarny, bazylia suszona i rozmaryn lub estragon. Obrane ze skórki pomidory kroimy na plastry średniej grubości. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i rozmarynem/estragonem. Ser również kroimy w średniej grubości plastry
Pudełko rozmaitościfiletu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 2 malinowe pomidory 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej 150 g makaronu penne Sól Pieprz Sól czosnkowa Szczypta chilli Suszony koperek Liść lubczyku Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz paprykę również kroimy(...)patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso. Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową, szczyptą chilli, suszonym koperkiem i lubczykiem. Mieszamy z ugotowanym makaronem penne
VioletoweKucharzeniesól 300 g wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu drobiowego pół litra gorącej wody puszka pomidorów pelati szklanka ulubionego makaronu ( wskazany drobny) pieprz szczypta cukru suszona bazylia tarty parmezan Przygotowanie Fasolę zalałem na noc wodą. Następnego dnia obgotowałem w tej samej wodzie na półtwardo, pod koniec gotowania dodałem sól. Odcedziłem(...)Całość zalałem gorącym bulionem i wodą. Gdy zupa zawrzała dodałem fasolę, przykryłem, gotowałem 1 godzinę. Po tym czasie dodałem pomidory i makaron, gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Zupę doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem każdy talerz zupy posypałem suszoną bazylią i parmezanem
R'n'G Kitchenwiększego uszczerbku dla jego smaku pozmieniać jego dodatkowe składniki, ważne by papryka i pomidory (w tym wypadku również kabaczek) grały główną rolę, resztę można fajnie modyfikować :) Pokombinujecie również z przyprawami, może wymyślicie swoją mieszankę, która idealnie sprawdzi się w Waszym leczo. Ja od lat dodaję suszone przyprawy, które nieźle podkręcają smak dania, a czasem nawet zaostrzam je odrobina chili(...)dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką) 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g) 3-4 kolorowe papryki 150 g pieczarek 400 g pomidorów 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie) 3/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki suszonej mięty szczypta płatków chili lub mielonego chili 1 szkl. czerwonej soczwicy 5 szkl. wywaru warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz 3 – 4 łyżki soku z cytryny do podania: sok z cytryny, oliwa, suszona mięta Cebulę kroimy w plasterki, dynię obieramy i usuwamy pestki a nastepnie kroimy w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy(...)zupę pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut, aż soczewica się rozpadnie. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy dalsze 5 minut. Na koniec całość blendujemy, doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą. Zupę podajemy polanę na wierzchu oliwą, sokiem z cytryny i posypaną suszoną miętą. Świetnie smakuje z pajdą chleba
Dzieje kuchennej Wiewióryząbki czosnku 1,5 łyżki ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku, słodka papryka, suszony czosnek olej do smażenia 1 szklanka passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 1 kulka mozzarelli 2 pomidory śliwkowe olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku(...)pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze około 10 minut. W tym czasie bakłażana pokroić w grubsze plastry, przyprawić solą, pieprzem, ziołami do pizzy, suszonym czosnkiem i słodką papryką i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry (tyle ile plastrów bakłażana, tyle sera i pomidorów). Bakłażany ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzch wyłożyć
Czerwień i błękitkiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni a tłuszcz wytopi(...)Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneprostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam(...)smukłą sylwetkę:) Składniki: 1 cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana w kawałki, papryki
Smakowity Blog Kulinarnychili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 limonki, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, 1 awokado, 10 pomidorów koktajlowych, 6 łyżek oliwy, pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty(...)Całość podgrzewałem przez około minutę, po czym dodałem łyżeczkę suszonego oregano i łyżeczkę suszonego tymianku oraz drobno posiekane 2 papryczki chili wraz z pestkami i drobno posiekaną połowę czerwonej słodkiej papryki. Całość smażyłem przez 3 minuty, po czym dodałem do rondla zawartość puszki pomidorów i 100 ml wody. Całość gotowałem 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiłem solą
Wyprawy kulinarnemamy właśnie sezon. Dzięki użyciu keto pieczywa wcale nie trzeba z niej rezygnować serwując jej zamiennik LCHF Składniki: keto bułka zwykła lub bez laktozy pomidory mozzarella oliwa z oliwek czosnek świeży zioła prowansalskie suszone kilka listków świeżej bazylii sól himalajska pieprz Pokroić bułki na kromki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie zdjąć
Ola la LCHF