powoli dobiega końca, nad czym ubolewam, bo sie w tym roku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku
Zawsze głodna!szklanki piwa do podlewania 3 garści suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 3 cebule 5-6 ząbków czosnku 1/2 selera Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pałeczkami do sushi lub innym długim przyrządem nakłuć mięso a w otwory powpychać jak najgłębiej czosnek. Przyprawy ugnieść w moździerzu. Mięso natrzeć sosem sojowym i obsmażyć na patelni ( bez tłuszczu ) Przekładając na kolejne boki
Jemy Pijemyzabiłam ćwieka i będzie się głowił nad decyzją pomiędzy pizzą (którą uwielbia), argentyńskim stekiem średnio wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych a nawet jajecznicy na boczku! Doprawdy wszystkiego, ale nie tego! Wiecie, jak brzmiała jego odpowiedź...? - Twoje pierożki leniwe... - powiedział
Kuchnia PrezydentowejSklepie ekologicznym Naturalna i Zdrowa żywność Dr Pelc Znajdziecie tam ponad 400 produktów z całego świata, w atrakcyjnych cenach. W ofercie dostępne: produkty do sushi, sól i kasze z całego świata, kaszki dla dzieci, suszone i liofilizowane owoce, konopia siewna, pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe
Moja smaczna kuchniazbudowane. Dobry balans pomiędzy soczystością, kwasowością a rozbudowaną owocowością. Gęste z długim posmakiem moreli i brzoskwiń. Doskonałe nietuzinkowe wino idealnie zgra się z serem owczym, dorszem a także z sushi. I na koniec słodziak, ale jaki... Projectos Branco 2001 . Linia Projectos to eksperymentalna linia win z wykorzystaniem nietypowych dla Douro lokalnych odmian winorośli albo z bardzo starych i wysoko
królestwo garówzapamiętywania), było chili con carne, była w ramach przekąski quesadilla, pewnie było też coś jeszcze, ale naprawdę nie byłem w stanie i pamięcią i żołądkiem ogarnąć wszystkiego. Było nawet sushi, ale to już Marta zrobiła. No i właśnie wspomniałem, że była quesadilla. Z serem żółtym. Absolutnie najprostsza przekąska jaką można zrobić, przygotowanie jej nie trwa więcej niż 5 minut
Marder&Marder Manufactureodkładamy na bok, a żółtka do miseczki. I do żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru to łyżkę możemy też dodać do farszu. Mi została tylko resztka z sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy, parmezan bardzo drobno ścieramy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. No i mieszamy wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Wkładamy
Marder&Marder ManufactureŁosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy
ChilliJemydeserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa
Zawsze głodna!grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki
Kolorowy Przepisownikwarianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna
W SMAKDOCG 2013. Szczep Ruche to intrygująco ziołowy aromat, nuty czerwonej róży – stąd określenie przez uczestników: ”czerwony Gewurztraminer”. Jeśli dodamy do tego bladoczerwoną barwę wina, to nawet w połączeniu z sushi będzie dobre. Siódme i ostatnie czerwone wino to wyczekiwane przez wielu Barolo od Piedmontop Bric Cenciurio DOCG 2010. Według prowadzącej i wielu włoskich producentów 2010 Barolo to bardzo klasyczny rocznik
królestwo garówgotowaniem !!! Chyba jest co świętować :) Pasja trwa a na wadze żadnych dodatkowych kilogramów :D Moje ulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU
MarciochaKucharzydoniczce. Kiedy sadziłam hiacynty były jeszcze całkiem zielone, w ciągu kilku dni tak obrodziły w kwiaty, że zrobiły się ciężkie i musiałam je podeprzeć... pałeczkami do sushi:) Dokładnie cztery dni temu razem z córką zrobiłyśmy taki oto rzeżuchowy ogródek. Wytłoczkę pomalowałyśmy na biało. Skorupki ufarbowałyśmy w farbkach do jaj. Do każdej nasypałyśmy trochę ziemi
Kulinarne Inspiracjeledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę. Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka
SzczyptaSmaQ