sushi - 1073 przepisów (strona:56/72)

Surówka z młodej kapusty z truskawkami 172

Sklepie ekologicznym Naturalna i Zdrowa żywność Dr Pelc  Znajdziecie tam ponad 400 produktów z całego świata, w atrakcyjnych cenach. W ofercie dostępne:  produkty do sushi,  sól i kasze z całego świata,  kaszki dla dzieci,  suszone i liofilizowane owoce,  konopia siewna,  pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe

Moja smaczna kuchnia
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 139

zbudowane. Dobry balans pomiędzy soczystością, kwasowością a rozbudowaną owocowością. Gęste z długim posmakiem moreli i brzoskwiń. Doskonałe nietuzinkowe wino idealnie zgra się z serem owczym, dorszem a także z sushi. I na koniec słodziak, ale jaki...   Projectos Branco 2001 . Linia Projectos to eksperymentalna linia win z wykorzystaniem nietypowych dla Douro lokalnych odmian winorośli albo z bardzo starych i wysoko

królestwo garów
Quesadilla z serem 170

zapamiętywania), było chili con carne, była w ramach przekąski quesadilla, pewnie było też coś jeszcze, ale naprawdę nie byłem w stanie i pamięcią i żołądkiem ogarnąć wszystkiego. Było nawet sushi, ale to już Marta zrobiła. No i właśnie wspomniałem, że była quesadilla. Z serem żółtym. Absolutnie najprostsza przekąska jaką można zrobić, przygotowanie jej nie trwa więcej niż 5 minut

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane z kawiorem 107

odkładamy na bok, a żółtka do miseczki. I do żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru to łyżkę możemy też dodać do farszu. Mi została tylko resztka z sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy, parmezan bardzo drobno ścieramy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. No i mieszamy wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Tarta z łososiem na szpinaku 131

Łosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy

ChilliJemy
Brownie z kaszy gryczanej z musem truskawkowo-miętowym 139

deserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa

Zawsze głodna!
Prażony aromatyczny kokos- aromat Azji 222

pojemniku lub szafce. Jeśli nie mamy dostępu do potrzebnych składników by taki kokos uprażyć samemu można go kupić gotowy w sklepie na dziale z azjatyckimi artykułami obok składników na sushi lub w sklepach Toko. SKŁADNIKI: 250 g wiórków kokosowych 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru palmowego,trzcinowego lub zwykłego brązowego (lub więcej

Sztuka gotowania w/g Samiry
Nietypowe "sushi" 92

grzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki

Kolorowy Przepisownik
Ramen po mojemu 148

warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna

W SMAK
Barolo i Przyjaciele 118

DOCG 2013. Szczep Ruche to intrygująco ziołowy aromat, nuty czerwonej róży – stąd określenie przez uczestników: ”czerwony Gewurztraminer”. Jeśli dodamy do tego bladoczerwoną barwę wina, to nawet w połączeniu z sushi będzie dobre. Siódme i ostatnie czerwone wino to wyczekiwane przez wielu Barolo od Piedmontop Bric Cenciurio DOCG 2010. Według prowadzącej i wielu włoskich producentów 2010 Barolo to bardzo klasyczny rocznik

królestwo garów
Dziś mija roczek :) 122

gotowaniem !!!   Chyba jest co świętować :) Pasja trwa a na wadze żadnych dodatkowych kilogramów :D Moje ulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU

MarciochaKucharzy
Jajecznica w skorupkach i inne pomysły na Wielkanoc 149

doniczce. Kiedy sadziłam hiacynty były jeszcze całkiem zielone, w ciągu kilku dni tak obrodziły w kwiaty, że zrobiły się ciężkie i musiałam je podeprzeć... pałeczkami do sushi:)       Dokładnie cztery dni temu razem z córką zrobiłyśmy taki oto rzeżuchowy ogródek. Wytłoczkę pomalowałyśmy na biało. Skorupki ufarbowałyśmy w farbkach do jaj. Do każdej nasypałyśmy trochę ziemi

Kulinarne Inspiracje
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 260

ledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w  każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę.  Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka

SzczyptaSmaQ
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 136

biszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie galaretkę, zostawiając pusty górny margines. Zwijamy roladę mocno ją dociskając. Można pomóc sobie papierem (jak matą, gdy robimy sushi). Zawinąć roladę w papier i odłożyć w chłodne miejsce do ścięcia złączeniem biszkopta do dołu.   Czasem podczas zwijania biszkopt pęka (widać na górnym zdjęciu, że tak się stało

Weekendy w domu i ogrodzie