Sklepie ekologicznym Naturalna i Zdrowa żywność Dr Pelc Znajdziecie tam ponad 400 produktów z całego świata, w atrakcyjnych cenach. W ofercie dostępne: produkty do sushi, sól i kasze z całego świata, kaszki dla dzieci, suszone i liofilizowane owoce, konopia siewna, pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe
Moja smaczna kuchniazbudowane. Dobry balans pomiędzy soczystością, kwasowością a rozbudowaną owocowością. Gęste z długim posmakiem moreli i brzoskwiń. Doskonałe nietuzinkowe wino idealnie zgra się z serem owczym, dorszem a także z sushi. I na koniec słodziak, ale jaki... Projectos Branco 2001 . Linia Projectos to eksperymentalna linia win z wykorzystaniem nietypowych dla Douro lokalnych odmian winorośli albo z bardzo starych i wysoko
królestwo garówzapamiętywania), było chili con carne, była w ramach przekąski quesadilla, pewnie było też coś jeszcze, ale naprawdę nie byłem w stanie i pamięcią i żołądkiem ogarnąć wszystkiego. Było nawet sushi, ale to już Marta zrobiła. No i właśnie wspomniałem, że była quesadilla. Z serem żółtym. Absolutnie najprostsza przekąska jaką można zrobić, przygotowanie jej nie trwa więcej niż 5 minut
Marder&Marder Manufactureodkładamy na bok, a żółtka do miseczki. I do żółtek dodajemy wszystkie składniki. Jeżeli mamy dużo kawioru to łyżkę możemy też dodać do farszu. Mi została tylko resztka z sushi więc użyłem go do ozdoby jajek. Plasterek szynki bardzo drobno kroimy, parmezan bardzo drobno ścieramy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. No i mieszamy wszystko razem aż powstanie jednolita masa. Wkładamy
Marder&Marder ManufactureŁosoś to zdecydowany mój nr 1 wśród ryb. Kocham pod każdą postacią, czy ma to byś sushi, wędzony, pieczony, gotowany... niebo w gębie. Dzisiaj szybka tarta na cieście francuskim z grzecznym wędzonym łososiem na szpinaku. Składniki: płat ciasta francuskiego ok 250g wędzonego łososia ok 400g szpinaku (u mnie mrożony) 2 ząbki czosnku 2 pomidory sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto wykładamy
ChilliJemydeserach na zimno i słodkich wypiekach, a nawet jako samodzielna przekąska. Postanowiłam wykorzystywać je częściej w swojej kuchni. Pierwszym kaszowym eksperymentem było docenione w konkursie w konkursie "Lubię kaszę" sushi z kaszą jaglaną, szparagami i bryndzą . Drugim moim eksperymentem, bardzo udanym zresztą jest to oto ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej. Nie jest to odchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa
Zawsze głodna!pojemniku lub szafce. Jeśli nie mamy dostępu do potrzebnych składników by taki kokos uprażyć samemu można go kupić gotowy w sklepie na dziale z azjatyckimi artykułami obok składników na sushi lub w sklepach Toko. SKŁADNIKI: 250 g wiórków kokosowych 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru palmowego,trzcinowego lub zwykłego brązowego (lub więcej
Sztuka gotowania w/g Samirygrzyby, posiekany por i doprawiamy pieprzem do smaku. W krążki pora wkładamy 2-3 kawałki marchewki, wypełniamy pozostałą przestrzeń nadzieniem ryżowym. Całość obwiązujemy niteczkami ze szczypiorku - dla ozdoby. Pomiędzy "sushi" (można do każdego kawałka za niteczkę szczypiorku) wkładamy świeżą natkę pietruszki
Kolorowy Przepisownikwarianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna
W SMAKDOCG 2013. Szczep Ruche to intrygująco ziołowy aromat, nuty czerwonej róży – stąd określenie przez uczestników: ”czerwony Gewurztraminer”. Jeśli dodamy do tego bladoczerwoną barwę wina, to nawet w połączeniu z sushi będzie dobre. Siódme i ostatnie czerwone wino to wyczekiwane przez wielu Barolo od Piedmontop Bric Cenciurio DOCG 2010. Według prowadzącej i wielu włoskich producentów 2010 Barolo to bardzo klasyczny rocznik
królestwo garówgotowaniem !!! Chyba jest co świętować :) Pasja trwa a na wadze żadnych dodatkowych kilogramów :D Moje ulubione potrawy z poprzedniego roku :D Zaczęło się rok temu w STYCZNIU od SUSHI LUTY Buziaczki- ciasteczka serowe z jabłkiem w MARCU jak w garncu:P Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem KWIECIEŃ: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym W MAJU
MarciochaKucharzydoniczce. Kiedy sadziłam hiacynty były jeszcze całkiem zielone, w ciągu kilku dni tak obrodziły w kwiaty, że zrobiły się ciężkie i musiałam je podeprzeć... pałeczkami do sushi:) Dokładnie cztery dni temu razem z córką zrobiłyśmy taki oto rzeżuchowy ogródek. Wytłoczkę pomalowałyśmy na biało. Skorupki ufarbowałyśmy w farbkach do jaj. Do każdej nasypałyśmy trochę ziemi
Kulinarne Inspiracjeledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę. Ponieważ kilka tygodni temu podjęłam wyzwanie rozpropagowania zapomnianego kwasu buraczanego i kiszonych buraków, dziś proponuję bardzo udane połączenie najbardziej popularnej przystawki właśnie z kiszonymi burakami i sosem jugurtowo-chrzanowym. Jeśli nie macie kiszonego buraka
SzczyptaSmaQbiszkopt). Usuwamy ściereczkę. Na chropowatej części biszkopta rozkładamy w miarę równomiernie galaretkę, zostawiając pusty górny margines. Zwijamy roladę mocno ją dociskając. Można pomóc sobie papierem (jak matą, gdy robimy sushi). Zawinąć roladę w papier i odłożyć w chłodne miejsce do ścięcia złączeniem biszkopta do dołu. Czasem podczas zwijania biszkopt pęka (widać na górnym zdjęciu, że tak się stało
Weekendy w domu i ogrodzie