sushi - 1073 przepisów (strona:51/72)

Tarta z cukinią i peperoncino 135

Nadchodzi era wytrawnych podwieczorków na tarasie! Oto mój inauguracyjny przepis na wyjątkowe “ogródkowe” danie.   Kiedy około miesiąca temu opublikowałam na blogu przepis na cukiniowe sushi, na moim fejsbukowym fanpage’u rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch (Sezze, Priverno) podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. […] Artykuł Tarta

Wiszniówka
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 206

post sponsorowany, tylko moje prywatne odkrycie :) Panko stosowana jest w kuchni japońskiej, do której mnie osobiście bardzo daleko i jedyne co z tej kuchni znam to kupne lub domowe sushi. Ale całe życie człowiek się uczy, a podróże kształcą.... Urlop się skończył, czas wrócić do pracy i do bloga!   Składniki: 8-10 różyczek brokuła  8-10 różyczek kalafiora

bistro mama
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 333

czasami niestety się zdarza), to przyznam, że nie wiedziałabym, co zjeść. ;)   7. Na co masz najczęściej ochotę wychodząc ze znajomymi na miasto? Ja od niedawna jestem ogromną fanką sushi, ale dotąd najczęściej wybierałam knajpki z naleśnikami. To było widać w moich późniejszych poczynaniach w kuchni - naleśniki na słodko, zapiekane pod beszamelem, z owocami, z mascarpone, z dżemem. Każda kolejna

Cooking Monster
Muscadet na gorące dni 105

świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem do pstrąga po bieszczadzku którego jedliśmy kilka dni temu na wzgórzach otaczających bieszczadzkie Lutowiska.  Dziś musi wystarczyć „zwykły” pstrąg z grilla – ugrillowany

królestwo garów
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 250

odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik ciasta do tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię, suszone pomidory i oliwki, jednak

Zawsze głodna!
7 niezwykłych technik grillowania 217

wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków

naRuszcie
Hasło tygodnia - "dla kibiców". 135

także przyjemniejsze jest w towarzystwie. A towarzystwo z kolei łączy się z konsumpcją, prawda? Tak przekonują nas przecież reklamy w tv! Zamówmy sobie do meczu pizzę albo burgera (bo sushi, to chyba nie)... Kupmy megapakę czipsów i sześciopak... A może jednak zróbmy coś dobrego we własnej kuchni? Smakowitą przekąskę do mniej lub bardziej nerwowego pogryzania po kolejnym kiksie Milika. Jakiś

zadanie-gotowanie
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 177

Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków

WojnaNaSmaki.pl
Onigiri 201

Japońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 ogórek … Czytaj dalej Onigiri

czarrna od kuchni
Carne do sol - mięsna propozycja na Euro 199

lodówki. Teraz gdy tylko mamy ochotę odkrawamy po kawałku i przygotowujemy na obiad czy kolację. Przygotowanie  Nie martwcie się drodzy Państwo, carne do sol to nie mięsne sushi. Mięso do spożycia trzeba usmażyć:-). Tak więc odkrawamy kawałek nas interesujący, kroimy w kawałki a następnie myjemy dokładnie w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni smażymy. Nie dodajemy

Smaki Brazylii
Domowe lody matcha – lody bez maszynki 288

Zielone lody. Podobne możecie spotkać w lepszych japońskich knajpkach podających sushi. Są dosyć wytrawne i bardzo mocne w smaku, lekko gorzkie, wyraziste – my nazywamy je w domu „lodami o smaku świeżo skoszonego trawnika”. Zieloną herbatę wsypujemy do miseczki i razem z zimnym mlekiem mieszamy na pastę. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam grudki – przy mieszaniu z pozostałymi składnikami rozejdą się

Karo in the Kitchen
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 316

ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych dań nie jest wybitne czy Bóg wie jak pyszne – są po prostu miłą alternatywą dla pizzy, sushi czy gyrosa (tak, tak, zdarza nam się że coś zamawiamy zamiast gotować, bardzo rzadko, ale jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism

Karo in the Kitchen
„MAZURY HoReCa festiwal smaków”, 100

połączona z imprezą plenerową oraz strefą Food Truck serwującą potrawy ze wszystkich zakątków świata. Podczas wydarzenia można było wziąć udział w warsztatach gotowania, lub zobaczyć jak się robi sushi czy chleb. Naszym atrybutem było Stowarzyszenie Polska Ekologia które  powstało w 2006 roku i skupia producentów, którzy podjęli produkcję żywności z surowców ekologicznych z przekonaniem, że produkty te są bardziej

Różowa kuchnia
Dorada smażona z tymiankiem 332

smażymy – czas różni się w zależności od wielkości rybki, ale pewnie będzie to około 5-7 minut z każdej strony. Musimy obserwować kolor rybki, żeby przypadkiem nie podać sushi😉 Po smażeniu rybka jest już gotowa do jedzenia ;D Nie potrzeba jej nawet cytrynki, bo już ma aromat cytrynowy z tymianku😉 Po prostu pycha! Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 173

kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.  Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki:  Ryż 100 g ryżu basmati Uncle Bens 100 g ryżu kleistego do sushi 6-8 płatów nori Zalewa do ryżu 40 ml gorącej wody 40 ml octu ryżowego 20 g cukru 2/3 łyżeczki soli Dodatki: 200 g łososia (u nas wędzonego na zimno

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania