sushi - 1073 przepisów (strona:51/72)

Kolorowa sałatka ziemniaczano-śledziowa 135

grubo pokroić. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać jogurt, doprawić pieprzem i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na kilka godzin do przegryzienia smaków. ----- Podobne: Sałatka ziemniaczano-śledziowa Śledzie z suszonymi pomidorami Polskie sushi

Weekendy w domu i ogrodzie
Ogórki w imbirze w stylu japońskim do słoików na zimę 114

Imbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych ½ litra wody 2 łyżeczki soli 1 pęczek koperku kawałek imbiru 125 ml octu 10 dag cukru 3 łyżki gorczycy ½ łyżeczki ziarnistego pieprzu 5 listków laurowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ogórki obrać, pokroić. Zagotować wodę z solą

Tradycyjna Kuchnia
Uramaki z kawiorem i awokado 213

Składniki 5 arkuszy prasowanych wodorostów nori 250 g ryżu do sushi sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli dodatki: 100 g łososia wędzonego 1 … Czytaj dalej Uramaki z kawiorem i awokado

czarrna od kuchni
Cukiniowe „sushi” z pesto i serem feta 111

słońca – tak, jak sobie zamarzyłam. Zachęcona sukcesem, dziś wywołuję zieleń spod ziemi! 🙂 Pomoże mi w tym małe danko typu finger food, idealne na pierwszy […] Artykuł Cukiniowe „sushi” z pesto i serem feta pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Tarta z cukinią i peperoncino 130

Nadchodzi era wytrawnych podwieczorków na tarasie! Oto mój inauguracyjny przepis na wyjątkowe “ogródkowe” danie.   Kiedy około miesiąca temu opublikowałam na blogu przepis na cukiniowe sushi, na moim fejsbukowym fanpage’u rozbrzmiała dyskusja na temat cukinii i sposobów jej podania. Wówczas Agnieszka z Włoch (Sezze, Priverno) podzieliła się z nami przepisem na super zapiekankę z cukinii. […] Artykuł Tarta

Wiszniówka
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 198

post sponsorowany, tylko moje prywatne odkrycie :) Panko stosowana jest w kuchni japońskiej, do której mnie osobiście bardzo daleko i jedyne co z tej kuchni znam to kupne lub domowe sushi. Ale całe życie człowiek się uczy, a podróże kształcą.... Urlop się skończył, czas wrócić do pracy i do bloga!   Składniki: 8-10 różyczek brokuła  8-10 różyczek kalafiora

bistro mama
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 330

czasami niestety się zdarza), to przyznam, że nie wiedziałabym, co zjeść. ;)   7. Na co masz najczęściej ochotę wychodząc ze znajomymi na miasto? Ja od niedawna jestem ogromną fanką sushi, ale dotąd najczęściej wybierałam knajpki z naleśnikami. To było widać w moich późniejszych poczynaniach w kuchni - naleśniki na słodko, zapiekane pod beszamelem, z owocami, z mascarpone, z dżemem. Każda kolejna

Cooking Monster
Muscadet na gorące dni 98

świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem do pstrąga po bieszczadzku którego jedliśmy kilka dni temu na wzgórzach otaczających bieszczadzkie Lutowiska.  Dziś musi wystarczyć „zwykły” pstrąg z grilla – ugrillowany

królestwo garów
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 247

odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy ). Tym razem posłużyła jako główny składnik ciasta do tarty i świetnie się w tej roli sprawdziła. Do zrobienia farszu wykorzystałam kurczaka, cukinię, suszone pomidory i oliwki, jednak

Zawsze głodna!
7 niezwykłych technik grillowania 214

wyobraźni i kreatywności można szybko wyczarować smaczne przekąski, soczyste dania rybne i mięsne a nawet desery na gorąco. Nierozgrzany bądź zamrożony kamień solny może pozostać eleganckim sposobem do serwowania sushi, tatara, carpaccio czy sałatek. Łosoś pieczony na himalajski kamieniu solnym: http://naruszcie.pl/losos-pieczony-himalajskim-kamieniu-solnym/ Folia aluminiowa Spróbujcie grillować potrawy w pakietach foliowych. Ta metoda doskonale pasuje do grillowania kurczaków

naRuszcie
Hasło tygodnia - "dla kibiców". 132

także przyjemniejsze jest w towarzystwie. A towarzystwo z kolei łączy się z konsumpcją, prawda? Tak przekonują nas przecież reklamy w tv! Zamówmy sobie do meczu pizzę albo burgera (bo sushi, to chyba nie)... Kupmy megapakę czipsów i sześciopak... A może jednak zróbmy coś dobrego we własnej kuchni? Smakowitą przekąskę do mniej lub bardziej nerwowego pogryzania po kolejnym kiksie Milika. Jakiś

zadanie-gotowanie
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 174

Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków

WojnaNaSmaki.pl
Onigiri 196

Japońskie kanapki ryżowe Składniki: 250 g ryżu do sushi 3 łyżki octu ryżowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 arkusze sprasowanych wodorostów nori 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 ogórek … Czytaj dalej Onigiri

czarrna od kuchni
Carne do sol - mięsna propozycja na Euro 194

lodówki. Teraz gdy tylko mamy ochotę odkrawamy po kawałku i przygotowujemy na obiad czy kolację. Przygotowanie  Nie martwcie się drodzy Państwo, carne do sol to nie mięsne sushi. Mięso do spożycia trzeba usmażyć:-). Tak więc odkrawamy kawałek nas interesujący, kroimy w kawałki a następnie myjemy dokładnie w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni smażymy. Nie dodajemy

Smaki Brazylii
Domowe lody matcha – lody bez maszynki 282

Zielone lody. Podobne możecie spotkać w lepszych japońskich knajpkach podających sushi. Są dosyć wytrawne i bardzo mocne w smaku, lekko gorzkie, wyraziste – my nazywamy je w domu „lodami o smaku świeżo skoszonego trawnika”. Zieloną herbatę wsypujemy do miseczki i razem z zimnym mlekiem mieszamy na pastę. Nie przejmujcie się, jeśli wyjdą Wam grudki – przy mieszaniu z pozostałymi składnikami rozejdą się

Karo in the Kitchen