wynurzeniu. Oczywiście nie mogliśmy nie skorzystać z opcji wędkowania. Okazało się że mam chorobę morską, co nie było przyjemne, ale takiej rybki u nas w morzu nie ma. Jedliśmy sushi prosto z morza. Mniam. Do dziś nie wiem co to za rybę pożarłam na surowo hehe.. Oprócz łowienia i nurkowania, bardzo popularny jest snorkeling. Polecam każdemu
Pasje Jolkimożecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno
Taste Of My Daylodówce. Smacznego! A gdybyście byli w Krakowie, to polecam wpaść na Krupniczą do Restauracji Pod Norenami, gdzie możecie zjeść bardzo smaczne wegańskie sushi
Weganizm infantylnyfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy
Malinowe PocałunkiPamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą eksperymentować z jedzeniem, szczególnie na imprezie suto zakrapianej alkoholem. Nie wszyscy nasi goście, szczególnie osoby starsze, są miłośnikami owoców morza czy też sushi i z tymi daniami trzeba uważać. No i ostatnia uwaga dotycząca obiadu. Jeżeli wesele urządzamy w pałacyku czy w jakimś dworku, można, a nawet powinny znaleźć się w jadłospisie
Kulinarny karnet Christopherasmaków ,ale co do Wigilii jestem tradycjonalistą. Uważam ,że kuchnia polska proponuje na ten wieczór tyle wyśmienitych dań ,że nie musimy urozmaicać ich krewetkami, sushi itp. Tym bardziej ,że każdy produkt użyty do potrawy to wiara w jego znaczenie ,wywodząca się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie
Kulinarny karnet Christopheranasze rodzicielskie wychowanie zostało celnie zestrzelone. Posłane w kosmos z biletem w jedną stronę. Ech... te babcie ;) Kulinarnie? Nie robiłam nic. Za to teraz nadrabiam zaległości. Chociaż zaraz. Było sushi. Pochwalę się. Ale później. Bo osiągnęłam kolejny poziom wtajemniczenia. Zrolowania. A póki co polsko- szwajcarskie podjadanie. Z wojaży tradycyjnie wróciliśmy z torbą pełną smakołyków. Polskich smakołyków. Jak już przytaszczyłam kaszankę
bastalenałyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi, ułożonych po obu stronach ziemniaka nadkrawamy go, aby powstał nam taki niby jeżyk, lub po prostu nadkrawamy do powstania plasterków. Po nakrojeniu ziemniaki dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Podpiekamy
Kuchnia Łukaszakciuki za całą epikę i za dalszy tak dynamiczny rozwój ! Czekała też na nas dietetyczka, która uczyła nas jak prawidłowo zbudować zdrową piramidę żywieniową. Zwieńczeniem warsztatów dietetycznych było doskonałe sushi, które nie tylko zachwycało smakiem, ale także czarowało swoim wyglądem. Po warsztatach czekała nas kolejna atrakcja, czyli bankiet w Hotelu Ars. Po bankiecie udaliśmy się do klubu Gradient, gdzie przyszedł
Kulinarne przygody Gatitylimonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie do sushi, na jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście
Brzuszki ŁakomczuszkiPrzeważnie nie jadam łososia w innej wersji niż w sushi - po prostu jakoś tak mnie nie przekonuje :) Postanowiłam jednak przełamać moje lęki i przygotowałam łososia gotowanego na parze. Była to jedna z najbardziej soczystych i delikatnych ryb, jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam naprawdę każdemu - nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem ryb to gwarantuję, że to danie Ci posmakuje. Nie ma konieczności używania
Tajskie smakistracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi
Tajskie smakioraz senia , jednak w Polsce są niebotycznie drogie. Polecam więc zastąpić je ryżem do risotto (np. arborio lub carnaroli), który sprawdza się równie dobrze. Czytałam, że nawet ryż do sushi mógłby się nadać. Pod żadnym pozorem nie bierzemy ryżu długoziarnistego, typu basmati. Przed dodaniem ryżu do reszty składników należy podprażyć go na suchej patelni. Następnie dodajemy ryż do podsmażonego
Chilli Czosnek i Oliwaumieszczenie zdjęć na moim blogu, pozdrawiam Pani Małgosiu :) Moje pierwsze w życiu warsztaty gotowania, rok 2007, Szkoła Gotowania Kamis w Hotelu Sheraton, śmiało mogę stwierdzić, że niezły ze mnie sushi maker
Moja smaczna kuchniamężem w resorcie typu all inclusive. Na jego terenie znajdowało się kilka restauracji, z których można było korzystać do woli. Była tam również knajpka japońska. Tam pierwszy raz posmakowaliśmy sushi, namasu czy dań typu teppanyaki. Niedaleko naszego domu mamy japońską restaurację w której dość regularnie gościmy. Mają tam fantastyczne dania zarówno na zimno jak i na gorąco. Jednym
W mojej holenderskiej kuchni