sushi - 1073 przepisów (strona:58/72)

Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 169

Łosoś ma wspaniałe soczyste mięso o charakterystycznym, wyraźnym smaku. Je się go na surowo – w postaci tatara (bardzo popularne w Szwecji) oraz jako składnik sushi, smażonego i pieczonego oraz wędzonego, choć ten ostatni jest wyraźnie uboższy w kwasy omega 3.” Łosoś pieczony w niskiej temperaturze to danie idealne na świąteczny stół… i nie tylko. Przepis zapożyczyłam ze strony Talerz

mojewypiekiinietylko
Szpinakowa na żurku z wasabi i naleśnikiem 193

kolor zielony postanowiłam użyć zielone wasabi (japoński chrzan).  Szczerze polecam tę zupę! Smakuje wszystkim moim domownikom. Tę zupę robię już nie pierwszy raz. Uwielbiam żurek, uwielbiam szpinak oraz sushi tak więc i wasabi ;) Składniki na 4 porcje: 2 żurki winiary 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 tubka wasabi 2 ząbki czosnku 4 żółtka 4 naleśniki (skład: mleko, jajko, mąka, szczypta

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 144

tatar.suempol.pl/ )   MOJA OCENA: * Fajne , eleganckie opakowanie kryje w środku 100 g świeżego, niesamowicie delikatnego i aksamitnego łososia. * Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem. * Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!! * Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne … Produkty, które otrzymałam rozdałam

Ostra na Słodko
Roladki z Łososia Wędzonego 298

nich prostokąt (tak aby jeden kawałek zachodził na drugi). Na łososia wykładamy przygotowaną pastę i zwijamy jak roladę (można do tego celu posłużyć się matą bambusową do robienia sushi). W takiej formie odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie roladkę kroimy plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Posypujemy czarnym sezamem. Moje posty

Słodka Strona
Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado 229

tortille to idealna przekąska na przyjęcia, spotkania ze znajomymi lub jako przystawka np. na romantyczną kolację. Połączenie łososia z awokado, ogórkiem oraz sałatą lodową przywodzi na myśl dodatki z sushi, gdyż powyższe składniki charakterystyczne są właśnie dla kuchni azjatyckiej.  W tortilli jednak, również smakują wyśmienicie i idealnie się z nią komponują. Kombinacja tych składników tworzy przepyszną wykwintną przekąskę. Mini

Słodka Strona
Domowy Słodki Sos Chili 208

Słodki Sos Chili - popularny sos szczególnie w kuchni Azjatyckiej. Jego wyjątkowy smak idealnie pasuje do ryb, owoców morza, sushi itd. Słodki Sos Chili - Składniki: papryczka chili 500 ml wody 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki cukru szczypta soli 3 łyżki octu ryżowego szczypta słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + ok. 40 ml wody Słodki Sos Chili - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 199

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki

SzczyptaSmaQ
Phuket 113

wynurzeniu. Oczywiście nie mogliśmy nie skorzystać z opcji wędkowania. Okazało się że mam chorobę morską, co nie było przyjemne, ale takiej rybki u nas w morzu nie ma. Jedliśmy sushi prosto z morza. Mniam. Do dziś nie wiem co to za rybę pożarłam na surowo hehe.. Oprócz łowienia i nurkowania, bardzo popularny jest snorkeling. Polecam każdemu

Pasje Jolki
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 432

możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak w tym przepisie był mocno

Taste Of My Day
Napoleonka 293

lodówce. Smacznego!          A gdybyście byli w Krakowie, to polecam wpaść na Krupniczą do Restauracji Pod Norenami, gdzie możecie zjeść bardzo smaczne wegańskie sushi

Weganizm infantylny
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 224

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 250g ryżu do sushi Blue Dragon 2-3 łyżki octu ryżowego Blue Dragon 200g wędzonego łososia arkusze nori świeży ogórek rukola papryka czerwona marchew serek kremowy pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy

Malinowe Pocałunki
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 266

Pamiętajmy jednak, że nie wszyscy zechcą eksperymentować z jedzeniem, szczególnie na imprezie suto zakrapianej  alkoholem. Nie wszyscy nasi goście, szczególnie osoby starsze, są miłośnikami owoców morza czy też sushi i z tymi daniami trzeba uważać. No i ostatnia uwaga dotycząca obiadu. Jeżeli wesele urządzamy w pałacyku czy  w jakimś dworku, można, a nawet powinny znaleźć się w jadłospisie

Kulinarny karnet Christophera
Wigilia , starodawne zwyczaje… 230

smaków ,ale  co do Wigilii jestem tradycjonalistą. Uważam ,że kuchnia polska  proponuje na ten wieczór tyle wyśmienitych dań  ,że  nie musimy urozmaicać  ich krewetkami, sushi  itp. Tym bardziej ,że każdy produkt użyty do potrawy  to wiara w jego znaczenie ,wywodząca się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się  wszystkie

Kulinarny karnet Christophera
Dziwne? Ale zjadliwe #8 Kaszka na szynce czyli black pudding po szwajcarsku 176

nasze rodzicielskie wychowanie zostało celnie zestrzelone. Posłane w kosmos z biletem w jedną stronę. Ech... te babcie ;) Kulinarnie? Nie robiłam nic. Za to teraz nadrabiam zaległości. Chociaż zaraz. Było sushi. Pochwalę się. Ale później. Bo osiągnęłam kolejny poziom wtajemniczenia. Zrolowania. A póki co polsko- szwajcarskie podjadanie. Z wojaży tradycyjnie wróciliśmy z torbą pełną smakołyków. Polskich smakołyków. Jak już przytaszczyłam kaszankę

bastalena
Pieczone ziemniaki ,,Jeżyki" 368

łyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie:  Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi, ułożonych po obu stronach ziemniaka nadkrawamy go, aby powstał nam taki niby jeżyk, lub po prostu nadkrawamy do powstania plasterków. Po nakrojeniu ziemniaki dokładnie myjemy w zimnej wodzie.  Podpiekamy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania