surówka - 20359 przepisów (strona:589/1358)

Surówka z marchewki do obiadu 1167

surówka z marchewki jest bardzo smaczna, a przy tym niesamowicie prosta w wykonaniu. Stanowi świetny dodatek do obiadu. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 267

rozpuścił. Dodaj ocet winny, sok z cytryny i wymieszaj wszystko. Knedle wyłóż na talerze i polej sosem. Obficie posyp tartym parmezanem. Całość możesz podać z pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną surówką. Składniki SOSU 10 dag orzechów włoskich 5 łyżek miodu 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz

Eat me! Fit me!
Kiszona marchew 185

podczas rekonwalestencji. W menu Polaków często pojawia się kapusta kiszona i ogórki , ale kisić możemy też inne warzywa np. rzodkiewki , buraki . Kiszone warzywa są świetnym dodatkiem do kanapek, do surówek, ja ostatnio wykorzystałam kiszoną marchew do burgerów wołowo-jagnięcych . Jak się kisi marchew? Wystarczy kilka ciepłych dni, kroimy marchew w plasterki, zalewamy osoloną wodą i dodajemy przyprawy, ja ograniczam się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka koperkowa w kilka minut 377

Pyszna surówka do każdego posiłku. Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt.,  czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu. Kapustę, ogórki, cebulę,czosnek, rzodkiewki ucieramy na tarce. Dodajemy sól, pieprz, olej i ocet. Koperek siekamy drobno i dzielimy

chleba naszego
La Sirena – Tex czy Mex? 145

Wraz z nadejściem dań głównych rozpoczęła się wołowa uczta. Oba dania okazały się podobne, ze znaczącą przewagą mięsa nad dodatkami, wszystko zawinięte w tortille. Do jednego dodania była dodana surówka mexicoslaw z czerwonej kapusty, do drugiego mix sałat i guacamole, a w zasadzie łyżeczka prawie samego awokado. Niestety, jak na kuchnię przynajmniej w połowie Mex, zabrakło nam w daniach kolendry

Taste and Cook
Gulasz z żółciaka siarkowego i kilka słów o Baronie. 150

Aleksander Baron - właściciel restauracji Solec 44. Po tym programie ukisiłam kilka różnych mieszanek warzywnych, a nawet seler pokrojony w słupki. Świetnie smakował  szczególnie  jako składnik  róznych surówek. Kolejne spotkanie telewizyjne z Baronem skłoniło mnie do zakupu bardzo ciekawej książki nominowanej podobno  do "Oskara książek kulinarnych" - Przepisy i Opowieści (aut. Suwała, Baron i inni) Przynudzam... jaki

Gotuj Sam!
Schab w sosie pomarańczowo-tymiankowym 169

łyżka cukru oliwa z oliwek sól i pieprz 1/4 białej kapusty 1 mały pęczek natki pietruszki 1 cytryna 1 łyżeczka oleju sojowego ciemnego sól i pieprz Wykonanie Zacznijcie od surówki. Kapustę szatkujecie nożem i przekładacie do miski. Dodajecie do niej sok z połówki cytryny i mieszacie, mocno zgniatając ją w dłoniach. Solicie, dodajecie łyżeczkę oleju sojowego i posiekaną natkę pietruszki

GRUBY WAŁEK
Surówka z kapusty, pora i marchwi 137

Surówka do drugiego dania z kapusty, pora, marchwi i jabłka. Z dodatkiem śmietany i koperku. Dobrze smakuje podana z mięsem

Przepisy Kulinarne
Truskawkowo waniliowa zebra 136

pyszną przekąską, doskonałym dodatkiem do wielu dań, ale też doskonałym składnikiem zbilansowanej diety. Najlepsze i najzdrowsze są oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche

mojewypiekiinietylko
Karminadle z fasolką szparagową i chili 150

mięsa wieprzowego (dawniej przygotowywano także z mięsa króliczego, dziś często wieprzowo-wołowego). W takim mięsie znajduje się dużo cynku, wit. B, żelaza, białka. Danie podaję z puree ziemniaczanym i surówkami, świetnie smakuje także z sałatą i jogurtem, buraczkami lub marchewką z groszkiem (tradycja!). Karminadle są z dodatkiem papryczki chili, dzięki czemu w kotletach jest wyczuwalna delikatna pikanteria, która przełamuje smak

Zasmakuj Kuchni
zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki 102

solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

w mojej kuchni
Placuszki z kalafiora i sera żółtego 175

Bardzo szybkie placuszki z surowego kalafiora i żółtego sera. Delikatne i bardzo smaczne danie, które polecam na letni obiad. Można podać je z ziemniakami i surówką, albo prościej – ze śmietaną lub kefirem :) 500 g kalafiora 150 g sera żółtego Gouda 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Surowego kalafiora zetrzeć

https:KKuchniaMniam
SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI 180

sezonie wiosennym i letnim.  Dobrze przyprawiony kurczak dzięki  przyprawie do szaszłyków  od  Skworcu , warzywa a to wszystko nadziane na patyku i upieczone. Podane z ulubioną surówką a w formie obiadowej z ryżem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki na około 12-14 szaszłyków: * 1 kg piersi z kurczaka * 1 mała cukinia

Zrób to smacznie
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 166

kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła kuchni włoskiej - ok. 3 płaskie łyżeczki 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz

Czerwień i błękit
Kotlety z czerwonej soczewicy 139

Kolety są bardzo smaczne i pożywne, przygotowałam je na obiad, podałam z surówka i ziemniakami. Osobiście bardziej wole kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 500 gram czerwonej soczewicy 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki płatków jęczmiennych Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą

Bajeczna Kuchnia