Kiedy w sklepach dostępna jest młoda kapusta od razu kupuję i robię do obiadu szybką surówkę z winegretem. Dzisiaj przepis na młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku, śmietany i ziół. Podałam ją do bitek wołowych z prawdziwkami i kaszy gryczanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty, niezbyt zwartej 200 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku
Czerwień i błękitprzypraw i ziół takich jak: majeranek, tymianek, sól, czerwona słodka papryka, papryczki chili, bazylia, oregano i inne. Kurczak upieczony w tej właśnie marynacie smakuje tak dobrze, że prócz surówki nie potrzeba mi już nic innego ;) Składniki: * około 2 kg kurczak * 20-25 gram marynaty staropolskiej * 7*8 łyżek oleju Wykonanie: Marynatę staropolską wymieszać z olejem. Natrzeć tym całego kurczaka
Zrób to smaczniesmażone. Dla odmiany więc proponuje roladki z piekarnika nadziane szpinakiem i ricottą. Oczywiście jeśli ktoś woli wersję smażoną to śmiało też można takie zrobić. Roladki podałam z kuskusem i surówką z rzodkiewki . składniki: 2 średnie podwójne piersi z kurczaka ( ok 1 kg ) 350 g świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego do smażenia 125 g ricotty sól ziołowa pieprz gałka muszkatołowa
Monia miesza i gotujecydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką, czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy sosem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajest genialne obchodzenie się z mięsem. A nad wszystkim czuwa pan Jacek, facet, który o mięsie wie wszystko. Nie dostaniecie żeberek z seitanu, burgera z ciecierzycy i bukietu surówek. Weganie dostaną tylko kiszonki z Węgierskich Specjałów. Wnętrza są surowe, wejście mogłoby spokojnie grać w kryminałach. Jednak wchodzicie, zamawiacie i dostajecie coś, co demoluje wam wszystkie smaki, które pamiętacie. Karta jest
ladykitchenjajecznej dodaję śmietanę lub jogurt, dzięki czemu omlet jest niezwykle lekki i miękki. W zasadzie takie danie sprawdzi się też jako obiad, gdy podamy go z solidną porcją ulubionej surówki. Składniki (na 1 porcję): 2 małe jajka 2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego 2 plasterki szynki (ok 30g) garść zielonego groszku (może być mrożony) szczypiorek z jednej dymki
Obiad gotowykomunię syna i była hitem. Wszystkim bardzo smakowała i najszybciej znikała z talerza. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką. Może i Wy skusicie się na taką roladę? Składniki 400 g sera żółtego 5 jajek 3 łyżki majonezu Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty
O kuchni z uczuciemzupy smaczną. Zestaw dziecięcy Pinokio jest w ogóle dość ciekawy, bo w menu uwzględniono białą kapustę, a podano (bez pytania) marchewkę. Celowo piszę "marchewkę", bo nie była to żadna surówka, lecz łyżka zwykłej startej na tarce marchewki skropiona czymś kwaśnym. Frytki nie wyglądały na robione na miejscu, ale na mrożonkowe, średniego gatunku. Samo mięso zasługuje na specjalna uwagę: zostało przyprawione
Codzienna kuchnia niecodziennaniewielkie zawiniątko z rąk zdezorientowanej sprzedawczyni. Zgraliśmy się? No, powiedzmy… Ale że śledzie lubię, więc nadprogramowy zakup wykorzystałam bardzo smacznie! Ostatnio staram się jeść także więcej sałatek i surówek. Ostatnio przeprosiłam się z burakami, których w dzieciństwie unikałam jak ognia. Nie jadłam barszczu, ćwikły, niczego co zawierało choć trochę tego drogocennego warzywa. Teraz z chęcią sięgam po buraki
Raj dla Podniebieniaprzygotwanie nie zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny – 1 łyżeczka bulion mięsny – 220 ml świeżo
kuchniabellissima.wordpress.comEfektowna w wyglądzie i smaku surówka na każda okazję. Potrzebujemy kapustę, paprykę, cebulę, ogórek szklarniowy, marchewkę, kukurydzę, zielone, majonez, sól, pieprz, tarkę i jakieś zioła :) Wszystko przygotowujemy tak jak na zdjeciu... Potem po kolei układamy warstwami w naczyniu. Według swoich preferencji i upodobań bawimy się w dekoratora sałatek. Przekładamy kolorami wszystkie produkty. Nie zapominamy o przyprawach i majonezie
chleba naszegoodsmażyć. Przygotowujemy parówki, ser żółty, paprykę i cebulę. Potem zawijamy wszystko po kolei w placki i już. Na czas obiadu odsmażamy naleśniki na chrupiący złoty kolor. Gorące podajemy z surówką, keczupem, sosem ... z czym kto lubi :) Smacznego
chleba naszegoukładamy podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut aż ser się rozpuści. Rybę podałam z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką z kapusty kiszonej SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaKlopsy jajeczne każdy zna 😊 Wydaje mi się, że dość często goszczą na naszych stołach. U mnie tak raz na 2 miesiące są serwowane jako danie obiadowe, z ziemniaczkami, surówką lub innym warzywkiem. Z reguły do masy na takie klopsiki dorzucam od siebie coś jeszcze np. pieczarki otrzymując w ten sposób klopsy jajeczno-pieczarkowe , albo warzywa - i powstają wtedy
Walijskie Pichcenie