Witajcie :). Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na smaczny obiad :). Są to kotlety mielone podane z ziemniakami posypanymi koperkiem, a jako surówka tradycyjna sałata ze śmietaną i szczypiorkiem :). Zapraszam :) Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe) 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bułka tarta do obtoczenia kotletów oliwa z oliwek
Gotuj z Mąkąłyżkę oleju i łyżkę wody. Zamknęłam i wsadziłam do nagrzanego piekarnika na ok 180-200 st. Piekłam ok 30 min. Wyszła krucha, soczysta. Pokrojoną w plastry podałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki oraz z ziemniakami. Kiedyś połączyłam ją też z pieczonym bakłażanem i kaszą jęczmienną. Zupełna dowolność, pasuje do wielu dań. Na zdjęciu z pomidorami
Justa próbuje gotowaćŻółciutkie, przepyszne kluski, idealne jako dodatek do mięs, surówek. Idealne też są samodzielne tylko z masłem lub sosem jogurtowym. Do klusek użyłam pure z dyni, dynię świeżą wystarczy rozgotować pod przykryciem i zmiksować. Kluski są puszyste i smakują wybornie. Trochę koloru na talerzu na początku wiosny dobrze robi każdemu. Dyniowe kluski kładzione. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemieszance kwaśnego kefiru i sody!), nie może w środku zostać surowe. Przewracamy na drugą stronę – i kolejne 6 minut smażenia na średnim ogniu. Usmażone placindy podajemy same albo z surówką, np. z mizerią albo z małosolnymi . Ja popiłam placindy zimnym kefirem. Czterema plackami z dodatkiem jakiejś ‚zieleniny’ spokojnie najedzą się cztery dorosłe osoby – sycą! SKŁADNIKI - CIASTO KEFIROWE 350g mąki plus
Karo in the Kitchenchcecie szpinak możecie zastąpić innym warzywem – kalafior czy brokuły dobrze się tu sprawdzą. Do tych koletów możecie podać jakiś sos – jogutowy albo pomidorowy, no i miskę ulubionej surówki. I co poza tym? Bardzo już czekamy na wiosnę… na ciepłe podmuchy powietrza, słońce i ptaki. Ja to na wiosnę czekam już od początku zimy, Emilka deklaruje, że zima
Cooking for Emilykotleta. Tego tłuszczu też dajemy bardzo niewiele, tyle aby zwilżyć powierzchnię. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku i gotowe. Dodatki dowolne, co kto ma, lub co lubi. Ja miałam z surówką i pieczarkami. Smacznego
Dieta moja pasjaUwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ogródku,zawsze go wykopywała i robiła taki domowy....tak też zostało u Nas w rodzinnym domu.Nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój
Niespełnione zdolności kulinarneRzepa jest warzywem antydepresyjnym, więc po długiej i męczącej organizm zimie teraz będzie znakomitym dodatkiem diety. Rzepa smakuje wybornie w sałatkach i surówkach a dziś podam jak ją wykorzystać do twarożku. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Twarożek z rzepą i koperkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepisu stwierdzam, że kaszę jaglaną jadam jednak zbyt rzadko. Muszę uwzględniać ją w swoim jadłospisie zdecydowanie częściej. Placki marchewkowe wyszły pyszne i chrupiące. Podałam je z sosem chrzanowym i surówką. Polecam. Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej 2 duże marchewki 4 jajka łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz natka pietruszki masło klarowane lub oliwa do smażenia sos 20 dag twarożku kremowego
Pobite gary Barbarymoczymy przez 2 godz.Na patelni rozgrzać olej i odsączone kawałki suma usmażyć na złoty kolor( uważać !Mięso szybko dochodzi do siebie,miód potrafi się skarmelizowac i przypalić).Podajemy z surówką z marchewki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikapusty pekińskiej najczęściej robimy surówkę do drugiego dania. Warto pokusić się i dla odmiany przygotować to smaczne, zdrowe warzywko na gorąco. Z dodatkiem kilku warzyw z udziałem kapusty pekińskiej przygotujesz pyszny bigosik wegeteriański i to w ekspresowym tempie. Idealny dodatek do obiadu, ale z kawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuformy. Dorzucić do kurczaka cząstki jabłka. Podkręcić termostat do 200 stopni C i zmienić program na grillowanie. Piec ok. 12 minut. Pałki podawać z cząstkami jabłka i np. z surówką z selera naciowego i jabłka . Bohaterem "Podarunku" Richarda Paula Evansa jest Natan Hurst, od ósmego roku życia cierpiący na syndrom Tourette’a* i tiki przewlekle. Pracuje jako detektyw w sieci
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaki w przyprawach. Ziemniaki ułożyć skórką ku blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 C (z termoobiegiem). Wsadzić do piekarnika i piec ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Podawać z ulubioną surówką czy sosami. Smacznego
CookYourselfporcje łyżką, uformować kulkę i obtaczać w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i trochę spłaszczyć, aby wyszły okrągłe kotlety. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z warzywami, surówką lub po prostu np. z ketchupem. Życzę Smacznego
talerz przyjemności