jestem jakaś inna, to wiecie wszyscy. Dokoła wszyscy pieką ciasta, świętują dni czekolady czy naleśnika, a ja jem surówki. A właściwie przerabiam marchewki. Sałatki, surówki, serniki, chleby. Wychodzi na to, że moim ulubionym warzywem jest marchewka. A ja przecież nie jestem fanką marchewki. Ot, lubię, ale szału nie ma. A jeszcze mi ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenoknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldoknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldmarynacie słodko – kwaśnej. Bardzo prosty przepis i plusem jest to, że przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika. Do zrobienia mamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone(...)chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek i przypiekamy z góry. Podajemy np. z ziemniaczanym puree albo z kopytkami. Jako dodatek wybrałam surówkę z kiszonej kapusty
Kulinarne przemysleniałyżka musztardy (najlepiej dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry żółtego sera 4 listki sałaty 4 plastry pomidora 8 plastrów ogórka (świeżego) surówka Colesław Opcjonalnie: sos hamburgerowy Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do wołowiny dodać(...)składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści). Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka. Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem. Całość złożyć i od razu podawać
Di gotujeGolonki pieczone w takiej marynacie są smaczne, soczyste i aromatyczne, najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami surówką. Składniki: 2 golonki indycze Marynata: 1 łyżka musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej(...)lodówki. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką
Bajeczna Kuchniadodatek uprażonych nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek(...)ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką
Kuchnia w czekoladzieDziś serwujemy kotlet mielony z surówką z kiszonej kapusty i makaronem.Myślę ,że taki obiad na dieciecie Was zadowoli. Danie ma 395 KCAL. 80 g.mielonego mięsa indyczego 1 szkl.kiszonej kapusty 200 ml. 1 szkl.ugotowanego makaronu tagliatelle 200 g. 0.5 marchewki startej -5g. 1 łyżeczka oleju -5 g. natka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu(...)usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać do surówki), przyprawić solą, cukrem i pieprzem ,wlać oliwę ,wymieszać.Podawać z ugotowanym makaronem i sokiem pomidorowym
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPrzepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki
e-PrzepisyKulinarneziarenka ziela angielskiego papryka słodka i ostra sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag olej rzepakowy do smażenia kwaśna śmietana starty żółty ser do posypania natka pietruszki dowolne surówki Gulasz: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną(...)Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki
Smakołyki Asiczarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, filet z dorsza 1 większy, ser żółty 10 dag, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, natka pietruszki 2 łyżki, surówka - w opisie opłukać filet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać z kucharkiem, pieprzem, rozmarynem, sokiem z cytryny i natrzeć marynatą filety, odstawić na 30 minut(...)minut, na złocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszna i zdrowa surówka obiadowa, raz - dwa - trzy i gotowa!. Propozycja dla zabieganych, pyszne pory i jabłka z Polskich sadów pasują do siebie idealnie, w wersji fit z jogurtem naturalnym. Składniki: - 3 średnie pory, biała część - 2 duże jabłka, najlepiej kwaskowate - kilka gałązek zielonej natki pietruszki - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - sól - pieprz 1. Pory kroimy w talarki i zalewamy wrzątkiem(...)studzimy. Jabłka obieramy z łupiny i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę drobno siekamy, łączymy wszystko ze sobą. 2. Jogurt mieszamy z solą i pieprzem, polewamy surówkę. Po wymieszaniu sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy wg. upodobań
Apetyczna babeczkaJedna z surówek, którą pamiętam "od zawsze". Najlepsza jest gdy zaraz po przygotowaniu damy jej odpocząć godzinkę. Składniki: 3 marchewki 2 jabłka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju lnianego Marchewki i jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z cukrem, olejem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. W przygotowaniu surówki mojego dzieciństwa pomógł mi robot kuchenny Desire
Gotowanie i blogowanieobiadu robię dużo surówek,oto jedna z nich Składniki - 4 ogórki kiszone - 1 cebulę białą - 1 cebula czerwona - 1 marchewka - sos sałatkowy koperkowo ziołowy - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu Sposób przygotowania 1. Ogórki i marchew zetrzeć na grubej tarce Dodać pokrojoną w krążki cebule Surówkę wymieszać z jogurtem,majonezem i sosem sałatkowym (sosu nie dawać dużo
W królestwie smaków BeatyZdrowa i smaczna surówka z marchewką, porem i jabłkiem to pyszny dodatek do obiadu. Składniki: 4 średnie marchewki mały por 2 średnie jabłka łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz pół łyżeczki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba) Przygotowanie Marchewki i jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno posiekanego pora, jogurt, majonez
e-PrzepisyKulinarne