Coleslaw to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko. U mnie w zeszycie figuruje jako obiadowa surówka, po zrobieniu jej wszyscy stwierdzili, że to jest właśnie Colesław. Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć
To co kochamJest to chrupiąca surówka z kalafiora i orzechów, niezwykle aromatyczna i zaskakująca smakiem. Z wyglądu przypomina surówkę z selera, tak też wszyscy myśleli, ale po pierwszym kęsie nie ma watpliwości, że to kalafior. Szczególnie polecana dla miłośników surowego kalafiora, do których zalicza się moja córka Monika. Idealnie smakuje z młodymi
To co kochamobiedzie było ostatnio troszkę lata na przedwiośniu, a to za sprawą pysznej surówki z białej rzodkwi, ogórka i koperku w delikatnym jogurtowym sosie. Ta surówka zdecydowanie pachnie latem i świeżymi warzywami. Polecam, szczególnie gdy tęsknicie za latem, jak ja. Składniki: • 1 biała rzodkiew • 1 długi ogórek zielony • sól, pieprz
To co kochamSzybka obiadowa surówka z kalarepki i cukinii. Ja miałam cukinię wyrośniętą, więc obrałam ją ze skórki, ale młodą cukinię można zetrzeć ze skórką. Surówka jest orzeźwiająca i chrupiaca, pachnie miętą i koperkiem. Składniki: • 1 mała cukinia • 1 kalarepka • 1 łyżka posiekanego koperku • 1 łyżka posiekanej mięty • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki
To co kochamKolejny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Bywa, że czasem zupełnie nie ma się pomysłu na to, co można przygotować do drugiego dania. Dlatego pomyślałam sobie, że tym razem dam przepis na czerwoną kapustę w postaci surówki. Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty lub 1/4 dużej 1 jabłko 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny
Szczęśliwa kuchniaKotleciki z ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego i jajek. Najlepiej podawać z ulubioną surówką. W moim przypadku była to surówka coleslaw (przepis możecie znaleźć tutaj ). Ostatnio coraz częściej smażę bezmięsne kotlety. Chyba ze względu na to że są łatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 400 g ziemniaków 1/2 szklanki groszku konserwowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Bulliobył bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku. Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Składniki: 300 g puree z grochu(...)zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny, pieprz i majonez. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarneMarchew po koreańsku wg przepisu Agapi z Mniammniam.pl. Gorąco polecam. Wykonana z dnia na dzień, ściśle wg wspomnianego przepisu smakuje rewelacyjnie. Nic dodać, nic ująć. Dodatkową zaletą surówki jest to, że ubita w słoju może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. 1 kg obranej marchwi 4 łyżki octu 10% 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)długie wąskie wiórki. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać. Olej mocno zagrzać, gorący wlać do marchewki. Zachować przy tym ostrożność. Dodać przetarty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszać. Surówkę wystudzić. Najlepiej pozostawić w lodówce do następnego dnia
Praktyczna plłyżka miodu 3 ziarna ziela angielskiego, rozmiażdżonego w moździerzu 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie podajemy jako dodatek np. do mięs
Domowy Smak Jedzeniaziemniakami i sosem francuskim Polędwiczka w sosie z sera pleśniowego była bardzo delikatna. Przepyszne mięso. Swoją drogą sposób podania, te zioła i kwiatki na talerzu, – 6+ : ) Klasyczny zestaw surówek – najlepsza była selerowa! Co jak co, ale surówki uwielbiam… Po takim obiedzie poszliśmy na spacer do ogrodu. Na deser spróbowaliśmy wyśmienitych smakołyków: Tarta na czekoladowym spodzie z serem
Szybko Tanio Smacznieobiedzie lub warzywami z zupy, albo po prostu potrzebujecie szybko zrobić obiad? Znudziły się Wam naleśniki? Nic prostszego – przygotujcie te przepyszne warzywne placuszki. Ciepłe, aromatyczne podane z surówką (a jeżeli chcecie, można do nich zrobić jeszcze sos no grzybowy) skradną Wasze serce i rozpieszczą podniebienia! Do przygotowania ok 10 placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę(...)odrobina tłuszczu. Smażymy na małym ogniu ok 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej nakładać małe porcje ciasta wtedy łatwiej będzie obracać placuszki. Podawać gorące, najlepiej smakują w towarzystwie surówek albo sałat. Smacznego
Szybko Tanio Smacznietaka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu. W wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy(...)cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie powstaje surówka, którą (po dodaniu siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania. Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut
zadanie-gotowanieBurgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta
Smaki Ewyposmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co do nich? Wystarczy ulubiona surówka czy sałata. Przepis na 12 sztuk. Pieczone kotlety drobiowe z warzywami: 500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki(...)pieczenia. Formujemy dłońmi kotleciki – ja robiłam je dość grube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sałatą lub surówką. Do kotlecików można przygotować także dowolny sos – np. jogurtowy, ale są tak wilgotne, że sos nie jest konieczny. Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super
Poezja smaku