surówka - 20359 przepisów (strona:276/1358)

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 149

Zdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt znakomity(...)kapusta puściła sok, odstawiamy na pół godziny. 2. W międzyczasie na tarce ścieramy marchew, cebulę i jabłko, łączymy z kapustą, dodajemy resztę składników. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową surówkę warto odstawić na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze sobą przeszły, a kapusta dodatkowo zmiękła

Apetyczna babeczka
Kotlet Devolay (de volaille, kotlet po kijowsku) 208

Tradycyjny, chrupiący z zewnątrz, z rozpływającym się masełkiem w środku kotlet Devolay (de volaille lub "kotlet po kijowsku"). Pycha <3 Najlepiej smakuje z frytkami i surówką z marchewki. Zapraszam do przygotowań!   Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka sól, świeżo mielony pieprz  100 g zimnego masła 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę mąka do panierowania(...)tyle, aby przykrył roladki mniej więcej do połowy). Roladki smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :) Uwagi: Do środka roladek możemy również dodać pietruszkę lub koperek

My Culinary Art
Devolay z serem i purèe ziemniaczanym 171

Dzisiaj na obiad ... kotlet Devolay z pur è e ziemniaczanym i surówką. Devolay to mój ulubiony kotlet drobiowy lecz wymaga odrobiny cierpliwości przy zawijaniu :)  Pur èe natomiast to jeden z najczęściej podawanych w Polsce dodatków do mięs - delikatne i rozpływające się w ustach...mniam! Składniki na 4 sztuki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka kawałek żółtego sera(...)odcedzamy i odparowujemy, następnie do garnka dodajemy masło i gałkę muszkatołową - ilość wg uznania. Ziemniaki ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Pur èe dekoruję szczypiorkiem i obiad podaję z surówką

Alutka-Gotuje
Surówka z soczewicą i kapustą pekińską 211

Szybka i smaczna surówka do obiadu. Ze względu na zawartość soczewicy jest bardziej wartościowa i pożywna. Składniki 1 szkl ugotowanej zielonej soczewicy 1 mała puszka kukurydzy złocistej firmy Bonduelle 1/2 kapusty pekińskiej 1-2 ogórki kiszone natka pietruszki koperek ocet jabłkowy … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
SURÓWKA Z KALAREPY 146

tarce. Dodać do kalarepy. Szczypiorek pokroić i dodać do startych warzyw. Rzodkiewkę umyć, pokroić i również dodać do warzyw.  Majonez, śmietanę i musztardę połączyć z warzywami. Wymieszać. Surówkę doprawić do smaku solą i pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam MUSZTARDĘ KIELECKĄ CZESKĄ firmy WSP SPOŁEM . Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry

Prosto i Smacznie z Anetą
Surówka z marchewki 157

jestem jakaś inna, to wiecie wszyscy. Dokoła wszyscy pieką ciasta, świętują dni czekolady czy naleśnika, a ja jem surówki. A właściwie przerabiam marchewki. Sałatki, surówki, serniki, chleby. Wychodzi na to, że moim ulubionym warzywem jest marchewka. A ja przecież nie jestem fanką marchewki. Ot, lubię, ale szału nie ma. A jeszcze mi ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Surówka z pora - idealny dodatek do grilla 3068

oknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Surówka z pora - idealny dodatek do grilla 3068

oknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 126

marynacie słodko – kwaśnej. Bardzo prosty przepis i plusem jest to, że przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika. Do zrobienia mamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie z  tego typu golonkami. Wystarczy dodać do duszonej kapusty podduszoną na maśle cebulkę i suszone(...)chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek  i przypiekamy z góry. Podajemy np. z ziemniaczanym puree albo z kopytkami. Jako dodatek wybrałam surówkę z kiszonej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Cheeseburger wołowy z surówką Colesław 202

łyżka musztardy (najlepiej dijon) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 4 plastry żółtego sera 4 listki sałaty 4 plastry pomidora 8 plastrów ogórka (świeżego)  surówka Colesław Opcjonalnie: sos hamburgerowy   Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kolendrę utłuc w moździerzu lub włożyć do woreczka foliowego i rozbić tłuczkiem do mięsa. Do wołowiny dodać(...)składać) włożyć do piekarnika i podgrzać (aż ser się rozpuści). Po tym czasie pod mięso włożyć po liściu sałaty, plastrze pomidora i dwa plasterki ogórka. Na serze umieścić surówkę, a górną część bułki opcjonalnie posmarować sosem. Całość złożyć i od razu podawać

Di gotuje
Golonki indycze w miodowo-musztardowej marynacie 179

Golonki pieczone w takiej marynacie są smaczne, soczyste i aromatyczne, najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniakami surówką. Składniki: 2 golonki indycze Marynata: 1 łyżka musztardy miodowej Roleski 1 łyżka miodu prawdziwego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka ziół do drobiu 1 łyżka przyprawy złoty grill Rafex 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej(...)lodówki. Golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubiona surówką

Bajeczna Kuchnia
Placki ziemniaczane z ziarnami 202

dodatek uprażonych nasion nie dość, że daje nam inny, ciekawy aromat, to jeszcze fajnie chrupie w trakcie jedzenia. Ja jadłam je z kwaśną śmietaną, ale dodatkiem może być też surówka bądź gulasz. Co kto lubi ;) Składniki: 10 dużych ziemniaków 1 duża cebula 1 duże lub 2 małe jajka 5-6 łyżek mąki pszennej luksusowej Młynomag 30g pestek dyni 30g pestek(...)ziarna i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.  Podajemy ze śmietaną, gulaszem lub surówką

Kuchnia w czekoladzie
MIELONY A'LA KEBAB - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 189

Dziś serwujemy kotlet mielony z surówką z kiszonej kapusty i makaronem.Myślę ,że taki obiad na dieciecie Was zadowoli. Danie ma 395 KCAL. 80 g.mielonego mięsa indyczego 1 szkl.kiszonej kapusty 200 ml. 1 szkl.ugotowanego makaronu tagliatelle 200 g. 0.5 marchewki startej -5g. 1 łyżeczka oleju -5 g. natka pietruszki sól i pieprz Szczypta cukru 1 łyżeczka przyprawy do kebabu(...)usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać do surówki), przyprawić solą, cukrem i pieprzem ,wlać oliwę ,wymieszać.Podawać z ugotowanym makaronem i sokiem pomidorowym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z kapusty pekińskiej z chrzanem 112

Przepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki

e-PrzepisyKulinarne
Placki po zbójnicku 138

ziarenka ziela angielskiego papryka słodka i ostra sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag olej rzepakowy do smażenia kwaśna śmietana starty żółty ser do posypania natka pietruszki dowolne surówki  Gulasz:  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną(...)Wymieszać. Smażyć duże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami  (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki

Smakołyki Asi