surówka - 20359 przepisów (strona:279/1358)

Surówka z czarnej rzepy z żurawiną 83

zasadzie klasyczna polska surówka z drobną modyfikacją. Śmietana, czarna rzepa i rodzynki, za którymi nie przepadam, a które z powodzeniem zastąpiłem żurawiną. Surówka nie dość, że jest pyszna i doskonale pasuje do mięs to jeszcze jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów

Milion Smaków
Łopatka pieczona w cebuli 161

cebuli smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Jest to ulubione danie naszego Łukasza, który zawsze domaga się większej ilości cebuli :) Obowiązkowo, jako dodatek musi być surówka z białej rzodkwi.     Składniki: -ok. 2 kg łopatki -10 cebul -marynata:     3 l wody      15 dkg soli     kilka listków laurowych(...)godziny. Wyłączamy temperaturę i naczynie z łopatką pozostawiamy w piekarniku na ok. 30 minut. Mięso pięknie się upiekło. Wystarczy pokroić w plastry, dodać cebulę, surówkę i gotowe. Nie wiemy tylko, czy Łukaszowi wystarczy cebuli  ? :) Smacznego

Maminek kulinarny
Surówka z kalarepy 150

Zdrowo i smacznie. Idealnie pasująca do mięs i ryb surówka, którą można zrobić bardzo szybko. Zapraszam! Surówka z kalarepy. Składniki: 1 mała kalarepa 1 małe jabłko 2 średnie marchewki garść koperku łyżka majonezu (opcjonalnie) łyżka jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżka łagodnej musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Kalarepę, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami

Tagebuch po polsku
Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków 181

marchwi (200 ml) lub sok warzywno-owocowy. Przepis na sok jednodniowy owocowo-warzywny znajdziecie tutaj . Czemu były te soki w menu? W diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej obok surówek ze świeżych warzyw i owoców, oraz gotowanych warzyw, sok to podstawa śniadania. Dla nas zakwas buraczany, to nie żadna nowość, w domu kisimy buraki w miarę regularnie, ostatnio zakwas(...)mierze na barszcz wigilijny, ale sok już się skończył. Nastawiłam więc po powrocie do domu 3 litrowy słój, będą kiszone buraki, będę pić sok z buraków i będę zjadać surówki z buraczków. Będzie cała masa buraków po odcedzeniu, więc buraki będą też pasteryzowane w słoikach. Ta piana na powierzchni słoja to naturalny objaw fermentacji, potem ją się zbiera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Flądra z patelni grillowej 183

naszym Bałtykiem :) i wygrzebałam fląderkę z zamrażalki. Jak zwykle smakowała pysznie. Flądra sama w sobie jest dobra, nie potrzebne więc są jej wyszukane dodatki i składniki. Podałam ją z surówką Colesław i gotowanymi brokułami na które starłam ser Grana Padano. Składniki 2 flądry  1 cytryna sól olej Flądry przekładamy do zamykanego pojemnika, każdy kawałek solimy z wierchu(...)czasie patelnie lekko skrapiamy olejem i smażymy flądrę po 2-3 min z każdej strony, zaczynając od tej ciemnej, Podajemy np z gotowanymi na parze brokułami i surówką Colesław

Piekielna Kuchnia Pati
Bitki wieprzowe w sosie cebulowym 127

Bardzo lubię takie mięso, robię je często w większej ilości i mam obiad na kilka dni. Bitki najlepiej smakują z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Przyprawa maggi w płynie 3-4 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej Olej do smażenia Sposób(...)zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Bitki podajemy z kluskami śląskimi i dowolna surówką

Bajeczna Kuchnia
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 152

pieczenia rybę można posypać świeżymi ziołami. Wyjmujemy rybę i jeszcze gorącą podajemy. Do ryby można podać ryż, ziemniaki lub podać z gotowanymi warzywami. Można podać do pieczonej ryby tradycyjną surówkę z kapusty kiszonej , ale Morszczuk został podany z surówką Colesław Smacznego. The post Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niedzielny obiad: mielone z ziemniakami i czerwoną kapustą smażoną 154

Tradycyjne polskie połączenie :) Mielone, ziemniaki i surówka z kapusty na ciepło. Przepis na: Mielone  Surówka z kapusty czerwonej Ziemniaki, najlepiej z koperkiem

Tradycyjna Kuchnia
Surówka Colesław 122

Surówka Colesław Żeby coś urozmaicić w domu do obiadu zrobiłam surówkę Colesław. Zjadłam jej nie dużo ponieważ  zawiera majonez i kapustę a ja jak już wiecie staram się unikać tak ciężkich rzeczy. Ale spróbowałam, bo nie wyobrażam sobie tego, że będę Wam cokolwiek polecać co nie wiem jak smakuje. Smakuje a nawet bardzo więc trudno było z niej zrezygnować

Tanio smacznie i prosto
Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka 166

podudzia zamarynować w przyprawach, startym czosnku i miodzie (miód skrystalizowany rozpuścić w trzech łyżkach ciepłej wody). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie możecie przygotować surówkę. Na patelnię przełożyć podudzia kurczaka. Miskę, w której je marynowaliśmy, opłukać wodą (ok. pół szklanki) i wlać na patelnię. Włączyć palnik pod patelnią i dusić kurczaka pod przykryciem(...)minut. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć moc palnika i odparować nieco płyn z patelni. Gorące pałki podawać na surówce polane niewielką ilością glazury z patelni. ----- Podobne: Kurczak po portugalsku Roladki z kurczaka Szafranowa potrawka z kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu! 690

blogu wypełnić. Od czasu do czasu znajdziecie tutaj proste i sprawdzone przepisy na domowe obiady, proste ciasta i nieskomplikowane desery. Dzisiaj na pierwszy rzut idzie jedna z moich ulubionych surówek do obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad! SKŁADNIKI: - 1 mała kapusta pekińska - 2 jabłka - 2 małe marchewki

SMYKWKUCHNI
Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie. 131

kurczaka. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Apetyt". Oczywiście trochę zmieniłam składniki, ale i tak wyszły rewelacyjnie. Są wyraziste w smaku, aromatyczne i bardzo soczyste. Podałam je na kolację z surówką, a mój był nimi zachwycony. W Nowy Rok miałam Was powitać pysznym deserem, ale niestety szybko znikł z pucharków i za późno było, żeby zrobić zdjęcia :-(. Ale nie martwcie się(...)naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody, pieczonymi lub według własnych upodobań. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fish Nuggets;Airfryer hd9240/30 160

Składniki: Frosta Fish nuggets 1 opakowanie, surówka z kiszonej kapusty te pyszne porcje Frosta Fish nuggets przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem w dbaniu o dietę niskotłuszczową i zdrowe odżywianie również mojej rodzinki skorzystałam(...)troche przepisy zmieniam "po swojemu" Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ porcje Frosta Fish nuggets włożyć do kosza i ustawić 12 minut ilość surówki wg uznania: kiszoną kapustę wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulę, do smaku doprawić pieprzem, cukrem, olejem rzepakowym, czosnkiem niedźwiedzim porcje Frosta Fish nuggets są kruche, soczyste............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 187

blogu jest już wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zpiekać ok 30-40 minut, funkcja termoobieg. Podawać z surówką

Monia miesza i gotuje
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną 621

czwartkowe popołudnie zapraszam na pyszne placuszki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Z powodzeniem można je przygotować na obiad, podając je z ziemniakami i surówką.  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g kapusty kiszonej, 4 pieczarki, 1 cebula, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 jajka, rozmaryn suszony, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję(...)miski. Dodaję jajka oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone placuszki. 3. Placuszki smażę na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi