Kotleciki z ugotowanych ziemniaków, groszku konserwowego i jajek. Najlepiej podawać z ulubioną surówką. W moim przypadku była to surówka coleslaw (przepis możecie znaleźć tutaj ). Ostatnio coraz częściej smażę bezmięsne kotlety. Chyba ze względu na to że są łatwe do wykonania i jest tak wiele różnych możliwości 400 g ziemniaków 1/2 szklanki groszku konserwowego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Bulliobył bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku. Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Składniki: 300 g puree z grochu(...)zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron podałam z surówką z czerwonej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaczna surówka obiadowa z czerwonej kapusty. Składniki: pół główki czerwonej kapusty mały por marchew sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu (lub jogurtu) sól i pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odciskamy ewentualny nadmiar wody, dodajemy startą marchew i pora pokrojonego w półplasterki. Dodajemy również sok z cytryny, pieprz i majonez. Mieszamy
e-PrzepisyKulinarneMarchew po koreańsku wg przepisu Agapi z Mniammniam.pl. Gorąco polecam. Wykonana z dnia na dzień, ściśle wg wspomnianego przepisu smakuje rewelacyjnie. Nic dodać, nic ująć. Dodatkową zaletą surówki jest to, że ubita w słoju może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. 1 kg obranej marchwi 4 łyżki octu 10% 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)długie wąskie wiórki. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz, kolendrę, imbir. Wymieszać. Olej mocno zagrzać, gorący wlać do marchewki. Zachować przy tym ostrożność. Dodać przetarty przez praskę czosnek. Ponownie wymieszać. Surówkę wystudzić. Najlepiej pozostawić w lodówce do następnego dnia
Praktyczna plłyżka miodu 3 ziarna ziela angielskiego, rozmiażdżonego w moździerzu 1-2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy surówkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie podajemy jako dodatek np. do mięs
Domowy Smak Jedzeniaziemniakami i sosem francuskim Polędwiczka w sosie z sera pleśniowego była bardzo delikatna. Przepyszne mięso. Swoją drogą sposób podania, te zioła i kwiatki na talerzu, – 6+ : ) Klasyczny zestaw surówek – najlepsza była selerowa! Co jak co, ale surówki uwielbiam… Po takim obiedzie poszliśmy na spacer do ogrodu. Na deser spróbowaliśmy wyśmienitych smakołyków: Tarta na czekoladowym spodzie z serem
Szybko Tanio Smacznieobiedzie lub warzywami z zupy, albo po prostu potrzebujecie szybko zrobić obiad? Znudziły się Wam naleśniki? Nic prostszego – przygotujcie te przepyszne warzywne placuszki. Ciepłe, aromatyczne podane z surówką (a jeżeli chcecie, można do nich zrobić jeszcze sos no grzybowy) skradną Wasze serce i rozpieszczą podniebienia! Do przygotowania ok 10 placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę(...)odrobina tłuszczu. Smażymy na małym ogniu ok 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej nakładać małe porcje ciasta wtedy łatwiej będzie obracać placuszki. Podawać gorące, najlepiej smakują w towarzystwie surówek albo sałat. Smacznego
Szybko Tanio Smacznietaka swojska potrawa dla wszystkich. Krewna bigosu. W wersji z kiełbasą niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy(...)cebulę pokroić na cienkie półplasterki, jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie powstaje surówka, którą (po dodaniu siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania. Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut
zadanie-gotowanieBurgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta
Smaki Ewyposmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co do nich? Wystarczy ulubiona surówka czy sałata. Przepis na 12 sztuk. Pieczone kotlety drobiowe z warzywami: 500 g piersi z kurczaka lub indyka 1 średnie jajko 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 marchewki(...)pieczenia. Formujemy dłońmi kotleciki – ja robiłam je dość grube, w kształcie burgerów – wyszło 12 sztuk. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Podajemy z sałatą lub surówką. Do kotlecików można przygotować także dowolny sos – np. jogurtowy, ale są tak wilgotne, że sos nie jest konieczny. Co jeszcze można dodać do kotlecików, aby zupełnie zmienić ich oblicze? Super
Poezja smakujajkach i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Kładziemy na rozgrzany, gorący tłuszcz i na średnim ogniu smażymy z obu stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże
Karo in the Kitchenrazy dziennie po pół kieliszka od wina, po posiłku. Kurację możesz prowadzić 3–4 tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka Składniki 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy
Z miłości do słodkościbułką tartą, solą i pieprzem. Z powstałej masy formować lekko rozpłaszczone kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Polecam podawać z surówką z pora. Surówka z pora: 1 średni por 3 łyżki jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Pora (jasną część) pokroić w drobne plastry. Jogurt wymieszać z cukrem
Bullioobiadu lub do kanapek. Można zamiast majonezu tak jak podałam w przepisie przygotować z jogurtem lub jak kto woli ze śmietaną. Za każdym razem będzie smaczna. Uwielbiam takie surówki czy sałatki do obiadu. Zawsze staram się przygotować coś nowego lub dawno nie podawanego. Jeśli macie ochotę to zerknijcie do zakładki Sałatki lub Surówki. Znajdziecie tam fajne i smaczne propozycje sałatek
O kuchni z uczuciem