nawet ulubionego dania. Poza tym naprawdę niewiele trzeba, żeby menu było urozmaicone i ciekawe. U nas w tym tygodniu rządziły duety. W niedzielę do pieczonej fish and chips zjedliśmy surówkę z czerwonej kapusty, którą dodaliśmy też do wtorkowego obiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito(...)gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish and chips podaliśmy z pełną witamin surówką z czerwonej kapusty. Poniedziałek – Stir free – czyli stir fry bez smażenia W tym daniu wszystko jest jak w klasycznym stir fry, z tą różnicą, że obyło się bez smażenia
Niedzielny kucharzchoć ja nie przepadam zbytnio za karkówką. Ten przepis mnie do niej przekonał. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a mięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 2 cebule 150 g bekonu Sos: 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka(...)Zapiekankę przykrywamy i pieczemy godzinę w 190 stopniach. Sos: wymieszać śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Sosem polać zapiekankę i podpiec jeszcze ok 5 minut. Zapiekankę podawać z ulubioną surówką
Smakołyki Asimożemy też dać mniej majonezu. Surówka z białej kapusty z porem, jest smaczniejsza jeżeli zrobimy ja chwile przed obiadem, wtedy kapusta będzie bardziej miękka. Artykuł Surówka z białej kapusty z porem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniakomponują się z różnego rodzaju mięsami, że warto wykorzystać je także np. do sosu. Dziś zapraszam na pyszny lekko słodki schab w sosie. Podany z ziemniakami albo puree i surówką nadaje się również na rodzinny obiad w większym gronie. Składniki (4 porcje) -800 g schabu w plastrach -20 suszonych śliwek -1 duża cebula -1 ząbki czosnku -1 łyżeczka rozmarynu(...)powrotem, dodać pozostałe śliwki w całości. Gotować około 15 minut. Mąkę rozmieszać z zimną wodą. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Zagotować by sos zgęstniał. Podawać z ziemniakami i surówką. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 454,2 kcal Tłuszcz: 21g Białko: 37,9g Węglowodany: 28,1g Smacznego
Zielona Kuchniaminut. Ryba po grecku świetnie smakuje nie tylko w Wigilię. Można ją podawać saute, ale także z dodatkami. Na moim talerzu znalazły się także pełnoziarnisty ryż i surówka ze 100g marchewki, 50g selera, 100g jabłka, łyżeczki majonezu i łyżki jogurtu naturalnego. 1 porcja samej ryby po grecku (bez ryżu i surówki) to ok. 215kcal , węglowodany: 11g, białko: 24g, tłuszcz
DietologPyszna, chrupiąca i bardzo zdrowa surówka z czerwonej kapusty z selerem naciowym i jabłkiem, będzie idealny dodatek do obiadu. Tym bardziej t eraz gdy za oknem zimno, musimy zadbać o dodatkowe witaminy. Składniki: 1/3 główki czerwonej kapusty 3 łodygi selera naciowego 1 jabłko sok z 1/2 cytryny majonez cukier sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno
magiczna kuchnia Kasitemacie mięsnego gulaszu... Tym razem efekt finalny to delikatny gulasz z piersi kurczaka z dodatkiem pachnących lasem grzybów i sycącej dyni. Idealnie smakuje z kaszą jaglaną i kwaśną surówką 😊 Składniki: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 300 g obranej i pokrojonej w równą kostkę dyni grzyby leśne - mogą być mrożone lub suszone - ok 2 garście 1 duża cebula(...)koniec doprawić solą i pieprzem oraz dolać ok. 3 łyżki śmietany. Przemieszać całość i odstawić na ok 15 minut do przegryzienia się smaków. Podawać z kaszą jaglaną i kwaśną surówką. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuGrillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie , to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata. Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE(...)minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych surówek lub świeżych warzyw (pomidorki, sałata). Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie. Do przygotowania piersi użyłam chrzanu tartego „POLONAISE” Smacznego
Słodkie okruszkiJest w Polsce takie austriackie danie nazywane kotletem schabowym, który pojawia się na talerzu zazwyczaj w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty. Rzadziej z mizerią. Szwedzi też mają typowe dla siebie obiady. Po tej stronie Bałtyku, nie wyobrażamy sobie jeść parówki jako pełnoprawny główny składnik w towarzystwie ziemniaków i surówki. Po tamtej jak najbardziej. Jadają je z tłuczonymi ziemniakami
Kryzysowa Książka KucharskaSeler naciowy też zaliczam do grupy warzyw „fajne, ale co z tym zrobić” Surówkę proponuję, zero przypraw, tylko idealnie dobrane składniki. Składnika na 4 porcje Cały seler naciowy (wiecie o co chodzi, cały taki w woreczku, chyba ze 300 g to maO 1-2 jabłka pół owocu granatu (jak dacie cały też nic się nie stanie, mój był(...)lniany) 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Seler i jabłko pokrój w słupki 2-3 cm, dodaj pestki granatu (pozbądź się tej białej gorzkiej skórki), wymieszaj z pozostałymi składnikami. Smacznego! Artykuł Surówka z selera naciowego i granatu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfKolejny przepis na wykorzystanie buraków które zostają nam z zakwasu. Wystarczy jabłko, kawałek cebuli, majonez i w ten sposób mamy szybką, pyszną i bardzo zdrową surówkę gotową. Składniki: 500 g buraków kiszonych 2 jabłka 1/2 cebuli majonez sól, pieprz Wykonanie: Cebule i jabłka obrać. Kiszone burak pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Cebulę i jabłka
magiczna kuchnia Kasimung oraz czarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami. Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także(...)całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy z sałatką lub surówką
Kuchnia MagdaLenysmażenia (zwłaszcza w panierkach), szybsze od gotowania na parze, jest swoistym kompromisem pomiędzy smakiem a wartością odżywczą potrawy. Jeśli jednak rybę zapieczemy ze słodkimi pomidorkami i podamy w towarzystwie surówki z selera i marchewki, to – choć danie pozostanie dietetyczne – nie stracimy ani nic ze smaku, ani wartości naszej potrawy. To pyszna propozycja na zdrowy obiad lub kolację, do przygotowania(...)paski, dodać do selera wraz z rukolą, jogurtem, oliwą i ziołami. Posolić, doprawić pieprzem, całość dokładnie wymieszać. Na talerze wyłożyć rybę, na jej wierzchu upieczone pomidorki, podawać z surówką z selera i marchewki. Smacznego! Przed podaniem rybę i pomidorki można skropić jeszcze odrobiną oliwy. Jeśli kawałki ryby są cienkie i nie wymagać będą dłuższego pieczenia, to można początkowo zapiec same
Even Better FoodDODATKOWO : 1/4 część kalafiora 1 marchew 1 szklanka ryżu basmati surówka z kapusty pekińskiej(...)kawałki kurczaka i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy sezamem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 % C. Na talerz nakładamy porcję ryżu, na to kurczak z warzywami i surówka z kapusty pekińskiej. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli