surówka - 20359 przepisów (strona:255/1358)

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 157

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 169

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 170

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 156

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 169

Kurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest

Cztery Fajery
Tradycyjne curry z kurczaka 218

Tradycyjne curry z kurczaka z przepisu Mriduli Baljekar należy do moich ulubionych. Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów

Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 157

Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie

Cztery Fajery
Piersi z kurczaka w jogurtowo-miodowej marynacie 206

Cały sekret tkwi w marynacie. Pamiętajcie, że mięso powinno leżeć w niej minimum 1 godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane piersi z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie zestawu surówek i pieczony ziemniaczków. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka miodu wielokwiatowego BIO – do nabycia w Bio Natura Trade(...)stopni na 25 minut (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie mięso wyciągamy z piekarnika i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie zestaw surówek i pieczone ziemniaczki. S macznego

Słodkie okruszki
Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka 171

podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki dodaniu do niej koperku, natki pietruszki i szczypiorku(...)Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na podkarpackie dania znajduje się w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA Znajdziecie tam między innymi regionalne DANIA Z DYNI: Bieszczadzkie racuchy z dyni Surówka z dyni i jabłka Dyniowe ciasto drożdżowe

Trzeci talerz
Kurczak w maślance 116

rozgrzany tłuszcz układamy kawałki piersi z kurczaka. Mięso smażymy z każdej strony. Podajemy zaraz po przygotowaniu jako dodatek do chlebków flatbread . Kurczak w maślance smakuje doskonale z domowymi surówkami, a moja surówka z kapusty to prawdziwy hit tego lata

Moja smaczna kuchnia
Kapusta pekińska z porem i ogórkami – doskonały dodatek do mięsa 211

dodatkiem ogórka bardzo mi smakuje, a tutaj mamy zarówno świeży jak i konserwowy. Por dodatkowo zaostrza całość, a zielona cebulka podtrzymuje zieloną kolorystykę. Niewielka ilość majonezu sprawia, że surówka jest nawilżona i zespolona, ale nie pływa w majonezie czy śmietanie. Do tego sól, pieprz i zioła prowansalskie. Musicie koniecznie wypróbować:) Bardzo polecam. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 ogórek zielony

Smaki Na Talerzu
Sałatka z szynką i tortellini 556

Sałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowana pierś z kurczaka (na obiad lub do sałatki) 175

piersi kurczaka. Poza tradycyjnymi w panierce bardzo często przygotowuję wersję w piekarniku lub grillowaną. Ta ostatnia wychodzi pysznie soczysta. Idealnie nadaje się na obiad np. w towarzystwie frytek i surówki lub jako składnik wielu sałatek. Ja osobiście jednak najbardziej lubię ją z małymi pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Pysznie Przygotowanie takich piersi jest naprawdę łatwe, a do tego danie wychodzi(...)rozgrzewamy naszą patelnię grillową i układamy mięso. Grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać w formie obiadu np. w towarzystwie frytek i surówki lub pokroić je na mniejsze części i przygotować sałatkę. Ja uwielbiam je jeść od tak z pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki 184

Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki to nie tylko idealny posiłek na upały. Wspaniale sprawdza się jako przystawka do obiadu czy chrupiący dodatek do imprezowego stołu. Polecam! Składniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać(...)czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Kuchnia polska dawniej i dziś 164

Nadal dominują w niej potrawy tłuste, głównie mięsne, a także potrawy mączne: pierogi, naleśniki, knedle. Głównym dodatkiem do obiadu jest ciągle tradycyjny ziemniak oraz niewielki dodatek warzyw pod postacią surówek. Zauważyć można również pewne różnice w rozumieniu współczesnej kuchni polskiej. Zależą one przede wszystkim od wieku. Osoby starsze częściej trzymają się kuchni swojego dzieciństwa, natomiast osoby młodsze zauważają pewne, powolne(...)współczesna kuchnia polska nawiązuje do kuchni tradycyjnej, jednak dostosowuje dawne potrawy do współczesnych zaleceń dietetyków. Współcześnie albo jemy głównie tradycyjnie w sensie PRL-u, czyli właśnie mięso, ziemniaki, surówka, tudzież produkty mączne – pierogi, naleśniki, trochę oczywiście jest wpływ kuchni włoskiej, więc różnego rodzaju makarony, pizze, szczególnie jak ktoś je na mieście. Ale także mamy dużo większe możliwości zjedzenia kuchni

365 dni dookoła kuchni