nawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i o b o w i ą z k o w o czosnek. Składniki: pół główki małej białej(...)ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do kapusty, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty z octem ryżowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySpałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz(...)słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykwiecień. Moja ulubiona pora roku pod różnymi względami. Jednym z nich jest możliwość gotowania na świeżym powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki(...)kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo smaczna i bardzo prosta do zrobienia surówka, doskonała do obiadu Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 2 średnie pomidory, 1/2 czerwonej, mięsistej papryki, 2 duże ząbki czosnku, 1 pełna łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka posiekanej ostrej papryki (np. chili bez pestek), 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, Sól, Pieprz Wykonanie: Pomidory obieramy ze skóry, kroimy(...)pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy do przegryzienia na 30 minut. Przed podaniem mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory, natka pietruszki, papryka chili, sok z cytryny, czosnek, surówka
Bułka z ChlebemSurówka z kapusty pekińskiej mogę jeść o każdej porze dnia i nocy, solo lub jako dodatek. Uwielbiam ją, to taki mój smak z dzieciństwa, tylko, że mama robiła taką z młodej kapusty - też super! Surówka z kapusty pekińskiej / 4-6 porcji Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 3 marchewki jogurt naturalny 400 g 2 - 4 łyżeczki cukru sól do smaku
Moja smaczna kuchniaChrupiąca, smaczna i prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki, selera naciowego i cebuli. Artykuł Surówka z młodej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaMłoda kapusta w słoikach Bardzo prosty przepis na rewelacyjną surówkę warzywną. Świetny pomysł na przechowanie chrupiących, młodych warzyw na dłużej. Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do obiadu, do grilla albo na przykład do hot-dogów czy burgerów. Polecam! Składniki: 2 młode kapusty 1 czerwona papryka 3 marchewki 4 ogórki gruntowe 2 czerwone cebule pęczek koperku Zalewa(...)Koperek drobno siekamy *** *** Warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy *** *** Składniki na zalewę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, cały czas delikatnie mieszamy *** *** Surówkę zalewamy, mieszamy i zostawiamy na około 1 godzinę, by się przegryzła *** *** Następnie przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości) i pasteryzujemy *** Sposoby pasteryzacji: W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki
Blog z ApetytemColeslaw - pyszna surówka, popularna niemalże na całym świecie. U mnie dziś w wersji z czerwonej kapusty. Surówka bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu z niedrogich składników. Doskonała jako dodatek do obiadu, do grilla, kebaba czy hamburgera. Najlepiej smakuje jak się ją przygotuje co najmniej godzinę przed podaniem, a jeszcze lepiej dzień wcześniej. Polecam :) Składniki - pół niedużej główki czerwonej kapusty - 1 marchewka
Kuchnia z widokiem na ogródkostkę. Posypać cukrem, solą, pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez, śmietanę, sok z cytryny i wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki. - bardzo łatwa, szybka w przygotowaniu surówka i nie droga, smakuje jako surówka do obiadu ale też do podjadania czy do tostów..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kapustę w stylu azjatyckim. Jest to świetna przystawka do obiadu, która pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Tego typu surówkę na ciepło podaję również do pizzy zamiast tradycyjnej surówki do pizzy . Z kapusty można wyczarować bardzo fajne przepisy. Kupując kapustę nie jest moją intencją, aby kupić jak najmniejszą główkę. Zawsze mogę ugotować
codojedzeniatwoich indywidualnych upodobań. Sałatka jest gotowa, ale najlepiej smakuje po kliku godzinach spędzonych w chłodnym miejscu, kiedy smaki miały szansę się połączyć. Zobacz inne przepisy na sałatki i surówki : Sałatka z selerem konserwowym i ananasem Moja sałatka bawarska Kuskus z kalafiora Sałatka hawajska Obłędna surówka z czerwonej kapusty Lekka sałatka z grillowaną gruszką Zobacz ostatnie przepisy: Sałatka z tortellini
okolicepalnika.plSurówka z selera to niezwykła bomba witaminowa - lekka, pyszna i zdrowa! Sekretem jej wspaniałego smaku są trzy proste dodatki: żurawina, orzechy włoskie i jabłko. Każdy z tych składników spełnia tu kluczową rolę. Żurawina nadaje odrobinę słodyczy. Orzechy włoskie niezwykłej chrupkości, a jabłko nutę kwaskowatości. […] Artykuł Surówka z selera pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniKażdy zainteresowany dobrym i zdrowym jedzeniem wie, że surówki to doskonała samodzielna przekąska, jak również niezbędny dodatek, składowa dania głównego! Zatem są ich niezliczone warianty! Ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej, jako głównego jej składnika, oraz kolejnych warzyw i przypraw, które sprawiają, że oprócz barwnej kompozycji, uzyskałem zbalansowany, słodko-kwaśny smak! Taki właśnie wariant był mi potrzebny, do podania
R'n'G Kitchen