surówka - 20359 przepisów (strona:150/1358)

Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 491

nadrobić. Dzięki przyprawom i dodatkom nadamy jej charakter, ale samo upieczenie kaczki to jest już sztuka sama w sobie niezależnie od jej charakteru. Ja moją kaczkę ostatecznie podałam z surówką z ogórka, czerwonej cebuli, szczypiorku, papryki i niesłodzonych wiśni z kompotu by nadać potrawie francuski akcent. Do tego również wytrawny sos wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś(...)słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rydze na surówce z fenkułu 127

roku natrafiliśmy na spore poletko rydzów, które prawdopodobnie inni zbieracze ominęli tak, jak ja dotychczas. Obłowiłam się nimi, jak nigdy. I pierwszy raz doceniłam też ich smak! Składniki: Surówka fenkuł radiccio 2 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki dobrej oliwy odrobina octu jabłkowego rydze (duże kapelusze) masło olej gruba sól Fenkuł przekroić na pół i wyciąć głąb. Resztę pokroić na talarki(...)rydze na patelni blaszkami do dołu. Zrumienić. Przewrócić rydze i smażyć do zrumienienia. Ja obsmażam je jeszcze raz po każdej ze stron, a następnie posypuję solą część z blaszkami. Surówkę polać oliwą i octem jabłkowym. Na surówce ułożyć kapelusze rydzów. Podawać, gdy rydze są gorące

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z kalarepki 148

Jest to prawda powszechnie wiadoma, że najprostsze rozwiązania kulinarne okazują się strzałem w dziesiątkę. Ta surówka nie wymaga zbyt wiele uwagi a jest pyszna. Wyrazisty smak kalarepki został przełamany delikatnym smakiem koperku i śmietany. Żadnych innych dodatków nie potrzeba! Surówka jest świetna jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Korzystajmy z sezonu na kalarepkę, bo jest bliski końca. :-) 2 kalarepki

Szefowa kuchni
Surówka migiem 156

Surówka z białej rzodkwi i marchewki Surówka migiem- ponieważ tyle czasu się ja robi . Wystarczy na nią minuta i już jest . Biała rzodkiew dla mnie jest idealnym warzywem na surówki ,ponieważ nie musi być specjalnie doprawiana . Sama w sobie jest soczysta, ostra z lekką nutką goryczki

Eli Gotowanie
Surówka z marchwi,jablka i kapusty 682

domowych. Do tego stopnia że będą one bohaterami jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku" Są takim szczegółem który dopina wszystko  na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej(...)łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku( po 1/2 łyżeczki) Wykonanie. Krok 1  Do oliwy dodać sól , pieprz, cukier, ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas przygotowywania surówki Krok 2  Umyć i osuszyć warzywa. Krok 3  Kapustę posiekać ,marchew  i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Krok 4  W dużej

Eli Gotowanie
Surówka z kapusty 451

tego pysznego warzywa, uraczę was kolejnym przepisem z kapustą w roli głównej. Tym razem coś bardzo leciutkiego, dodatek do obiadu, albo samodzielne danie na kolację bądź śniadanie. Bardzo lubię surówki wszelkiej maści, a ta jest jedną z lepszych jakie jadłam ;) Surówka z kapusty 1/2 główki kapusty 200g kukurydzy 2 ogórki 1 papryka pęczek szczypiorku 1/4 szkl. oliwy sok z połówki(...)Ogórka pokroić w plasterki, szczypiorek umyć i posiekać, paprykę pokroić w krótkie paski. Wszystko rzucić do jednej dużej miski. W szklance mieszam składniki na sos i zostawiam do "przegryzienia". Surówkę zalewam sosem na kilka minut przed podaniem, gdyby stała z nim dłużej, kapusta puściłaby dużo sosu i zmieniła nieco smak, choć według mnie nadal jest smaczna, choć wygląda mniej apetycznie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 190

stożkową. To stosunkowo młoda odmiana. Bardzo krucha, delikatnie słodka i niesamowicie soczysta. Dużo smaczniejsza niż okrągła, jeśli gdzieś ją wypatrzycie bierzcie śmiało – będzie super i do bigosu, i na surówkę. Obrywamy wierzchnie zniszczone liście, kapustę myjemy, przecinamy na pół po czym na ćwiartki, wycinamy głąb. Kroimy w drobniejsze kawałki. W dużym garnku wsypujemy kapustę warstwami, po 2-3cm, każdą(...)warstwę delikatnie solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. Kapusta przez to zmięknie i odrobinę zmniejszy swoją objętość. Podlewamy ją w garnku szklanką wody, stawiamy na mały ogień, pod przykryciem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Seler możemy pokroić trochę drobniej, w słupki. Szczypior kroimy grubo, koper siekamy. Cebulki od szczypioru

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta – nie ukiszona, a małosolna 303

tylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki.     Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu, aż zielone kapuściane główki(...)tarce o dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy kapusty, koperku i marchewki, a każdą warstwę solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. I znowu kapusta, koper, marchewka, sól – aż skończycie wszystkie składniki. To wszystko musi postać około 2-3 godzin zanim przełożymy kapustę do słoika. Pamiętacie, że w ogórkach małosolnych zalewaliśmy ogórki wodą

Karo in the Kitchen
Kurczak w śmietanie 271

kawałka mięsa, nie wycieka czerwony płyn, wlewamy na patelnię śmietanę. Uważamy, by nie polać nią kurczaka. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania śmietany. Podawać kurczaka w sosie śmietanowym z surówką (u mnie surówka z fenkułu i marchwi + fasolka szparagowa ) Tymianek cytrynowy Mix bazylii ----------- Podobne: Roladka z kurczaka z sorgo Roladka z kurczaka i surówka z selera Rolada z kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek po cygańsku (od podstaw): placek ziemniaczany, gulasz wołowy, surówka mieszana, sos czosnkowy 131

przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko/a i mąkę. Mieszamy do połączenia i smażymy grube placki na całej powierzchni średnich rozmiarów, rozgrzanej z olejem patelni. Składniki na surówkę: - 1-2 pomidory - 3-4 ogórki konserwowe - 1/2 sałaty lodowej - inne, dowolne składniki warzywne - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 15 mililitrów białego octu winnego - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn(...)łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne. Zioła szatkujemy. Dodajemy przyprawy. Całość miksujemy. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Warzywa polewamy sosem tuż przed podaniem.  Składniki na sos czosnkowy: - 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram) - 1 łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek

Życie zamknięte w smaku
Placek po cygańsku 243

łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy(...)korzystam z gotowego sosu ). Usmażonego placka kładziemy na talerzu ( kładziemy bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza ). Na placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą połowa placka. Na samej górze placka nakładamy sos majonezowo – ketchupowy. Mam nadzieje, że przepis przekazałam w sposób prosty. SAMACZNEGO

Smaki Ewy
Ślonski wege łobiod sprytnej gospodyni, czyli gumiklyjzy z bobu, modro kapusta i medaliony z bakłażana 116

naszych rodzimych polskich dań, Tym razem było nie inaczej. Postanowiłem wykorzystać sezon na bób i przygotować moje ulubione gumiklyjzy w alternatywnym zielonym kolorze. Z modrej kapusty zrobiłem surówkę, a tradycyjnego kotleta zastąpiłem wyśmienitymi medalionami z bakłażana w panierce z pestek dyni i sezamu. Pysznie, lekko i sezonowo! * SKŁADNIKI na 4 porcje Kluski śląskie z bobu: 1 kg bobu(...)łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko (można zastąpić wodą z puszki po ciecierzycy lub fasoli) 1 płaska łyżeczka soli Surówka z modrej kapusty: 1 główka małej czerwonej kapusty 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno sól, pieprz do smaku Medaliony z bakłażana: 1 bakłażan, duży i jędrny 100 g pestek

Food Square
Szybka zielona surówka z ogórka i cukinii 195

Prosty przepis na smaczną surówkę do obiadu dla wszystkich, którzy lubią cukinię. Składniki: 2 małe cukinie ogórek długi 3 ząbki czosnku pęczek koperku sól, pieprz mały kubek jogurtu naturalnego łyżka octu (winny lub balsamiczny) Przygotowanie Cukinie i ogórka myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odlewamy ewentualny nadmiar wody(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, przyprawy i jogurt wymieszany z octem. Surówkę mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 117

końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn i np. z surówką z selera naciowego i jabłka , z surówką z pora lub inną ulubioną surówką. ---------- Podobne: Sałatka śledziowo-ziemniaczana Pieczony karp Oszukane polskie sushi

Weekendy w domu i ogrodzie
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 101

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi Składniki: - 100g ryżu basmati                           - ½ łyżeczki curry madras - 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu - 34g czerwonej soczewicy(...)papryczki chili                   - ½ łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi          - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna