Dziś przepis na pyszną i chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty. Z majonezem i musztardą. Prosto, a jak pysznie. Surówka sprawdzi się na obiad do wielu dań mięsnych. 1/4 główki czerwonej kapusty (około 500 g) 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 jabłko 3-4 łyżki majonezu np kieleckiego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka erytrytolu sok z połowy cytryny sól
Smaki Na Talerzuoliwy lub dobrego oleju - 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego - 1 łyżeczka cukru -sól -pieprz Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić w cienki makaronik, im cieńszy tym surówka smaczniejsza. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę w piórka, a czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Do salaterki włożyć paprykę, cebulę i czosnek. Posypać delikatnie solą i pieprzem(...)ułożyć pomidory. Przygotować sos: oliwę utrzeć z odrobiną pieprzu, soli i cukrem. Gdy składniki się połączą dodawać kroplami sok z cytryny lub ocet i cały czas ucierać do zgęstnienia. Surówkę zalać sosem, nie mieszać. Schłodzić 15 minut w lodówce. Przed podaniem posypać obficie posiekanym szczypiorkiem. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniaTaka surówka to smaczny i szybki sposób na przemycenia do diety sporej ilości zdrowych warzyw. Dzisiaj mamy CUKINIĘ, MARCHEWKĘ i CEBULĘ. Porcja zdrowia w pysznym sosie. SKŁADNIKI młoda cukinia 280 g młoda marchewka 140 g 2 małe czerwone cebule oliwa 2 łyżeczki sok z cytryny 2 łyżeczki musztarda francuska 1 łyżeczka czosnek staropolski ( lub zwykły suszony ) 1/2 łyżeczki cukier, pieprz(...)zetrzeć na grubych oczkach tarki. Najlepiej zetrzeć do durszlaka, to pozwoli pozbyć się odrobinę wody. Całość posypać solą i czosnkiem. Odstawić na 10 minut. Składniki sosu wymieszać w słoiczku. Surówkę przełożyć do salaterki ( nie odciskać ), polać sosem, wymieszać i podawać
Smaczne mojeDziś mizeria ze śmietaną. Już chyba prostszego przepisu mizerię nie ma. Bo mamy tutaj tylko ogórki, śmietanę, koperek i przyprawy, odrobina cukru, jeżeli ktoś jest fanem słodszej wersji tej surówki. Jeżeli chodzi o zamienniki to oczywiście śmietanę można zamienić na jogurt, 18% na 30%. Możecie zrezygnować z koperku. Podstawą są dobre ogórki i jakiś Wasz ulubiony nabiał – dodajcie(...)które mam na blogu, może się czymś zainspirujecie. Teraz jest sezon na najlepsze ogórki w roku, teraz trzeba je jeść z czym (i w czym) się da. Mizerie, sałatki, surówki, przetwory, zupy, kanapki, tzatziki. Za dokładnie 3 dni zabieram się za kiszenie ogórków, parę dni później wjadą te w zalewach octowych. Może nawet zrobię jakąś nową wersję przetworów z ogórków
Kardamonovynawet nie wiem skąd przypałętał się pomysł na tę surówkę. Miałam dziś nadmiar kapusty, więc wylądowała w misce z marchewką i cebulą. Na początku chciałam ją zrobić ze zwykłym octem, ale dojrzałam na półce ryżowy. Potem to już poleciało, cukier i o b o w i ą z k o w o czosnek. Składniki: pół główki małej białej(...)ocet, olej, sok z cytryny, dodajemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do kapusty, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty z octem ryżowym pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySpałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz(...)słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovykwiecień. Moja ulubiona pora roku pod różnymi względami. Jednym z nich jest możliwość gotowania na świeżym powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki(...)kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo smaczna i bardzo prosta do zrobienia surówka, doskonała do obiadu Co potrzeba: 1/2 sałaty lodowej, 2 średnie pomidory, 1/2 czerwonej, mięsistej papryki, 2 duże ząbki czosnku, 1 pełna łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 płaska łyżeczka posiekanej ostrej papryki (np. chili bez pestek), 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka soku z cytryny, Sól, Pieprz Wykonanie: Pomidory obieramy ze skóry, kroimy(...)pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy do przegryzienia na 30 minut. Przed podaniem mieszamy. Smacznego :)) sałata lodowa, papryka czerwona, pomidory, natka pietruszki, papryka chili, sok z cytryny, czosnek, surówka
Bułka z ChlebemSurówka z kapusty pekińskiej mogę jeść o każdej porze dnia i nocy, solo lub jako dodatek. Uwielbiam ją, to taki mój smak z dzieciństwa, tylko, że mama robiła taką z młodej kapusty - też super! Surówka z kapusty pekińskiej / 4-6 porcji Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 3 marchewki jogurt naturalny 400 g 2 - 4 łyżeczki cukru sól do smaku
Moja smaczna kuchniaChrupiąca, smaczna i prosta surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki, selera naciowego i cebuli. Artykuł Surówka z młodej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaMłoda kapusta w słoikach Bardzo prosty przepis na rewelacyjną surówkę warzywną. Świetny pomysł na przechowanie chrupiących, młodych warzyw na dłużej. Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do obiadu, do grilla albo na przykład do hot-dogów czy burgerów. Polecam! Składniki: 2 młode kapusty 1 czerwona papryka 3 marchewki 4 ogórki gruntowe 2 czerwone cebule pęczek koperku Zalewa(...)Koperek drobno siekamy *** *** Warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy *** *** Składniki na zalewę umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści, cały czas delikatnie mieszamy *** *** Surówkę zalewamy, mieszamy i zostawiamy na około 1 godzinę, by się przegryzła *** *** Następnie przekładamy do słoików (do 3/4 wysokości) i pasteryzujemy *** Sposoby pasteryzacji: W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki
Blog z ApetytemColeslaw - pyszna surówka, popularna niemalże na całym świecie. U mnie dziś w wersji z czerwonej kapusty. Surówka bardzo smaczna, łatwa w wykonaniu z niedrogich składników. Doskonała jako dodatek do obiadu, do grilla, kebaba czy hamburgera. Najlepiej smakuje jak się ją przygotuje co najmniej godzinę przed podaniem, a jeszcze lepiej dzień wcześniej. Polecam :) Składniki - pół niedużej główki czerwonej kapusty - 1 marchewka
Kuchnia z widokiem na ogród