Norwegia, Szwecja, Finlandia, Dania. Jeśli zamówicie surówkę z ogórków, najprawdopodobniej będzie wyglądała dokładnie tak. Prosta, słodko-kwaśna surówka, smakiem przypominająca delikatne, świeże pikle. Tylko pięć składników – a całe bogactwo smaków. Ogórka myjemy, obieramy nożem szczelinowym nie do końca, zostawiając na nim fragmenty skórki – i dla ciekawszego wyglądu, i dla smaku. Koperek drobno siekamy. Cebulę obieramy. Cukier mieszamy z octem(...)rozpuszczenia. Ogórka i cebulę kroimy na cienkie plasterki, najwygodniej – mandoliną. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Ta surówka najczęściej podawana jest do ryb – to idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym
Karo in the Kitchenfolią aluminiową i przełożyłam do urządzenia do gotowania na parze. Parowar włączyłam na 40 minut. Do obiadku dodałam ugotowane, również na parze ziemniaczki z koperkiem, a do tego surówka ze świeżej marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka(...)pora przepis na surówkę z pora: http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html
nietadietablogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały(...)słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego. The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSURÓWKA Z KISZONEGO OGÓRKA Bardzo prosta surówka, w szczególności polecana do prostych potraw. Składniki: 3-4 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Ogórki obieramy ze skórki, lub nie w zależności jak lubimy jeść i kroimy w kostkę. 2. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w kostkę. 3. do miseczki wrzucamy pokrojone(...)ogorki i dodajemy do nich cebule 4. dodajemy musztardę, olej i cukier. 5. Wszystko razem mieszamy 6. Nasza surówka jest gotowa SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachDziś pomysł na szybki i prosty obiad, czyli taki jakich u mnie najwięcej :) Mało czasu mam ostatnio przez pracę, więc bardzo skomplikowane rzeczy ciężko zrobić. Kurczak na parze plus surówka z białej rzodkwi, którą uwielbiam. To jedno z ulubionych moich warzyw i często robię z białej rzodkwi surówki i jadam je nawet same, przeważnie z odrobiną majonezu. Składniki : 1 filet(...)Białą rzodkiew myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski. Dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypujemy natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Po wyłączeniu się urządzenia gotującego na parze mięso, przekładamy surówkę z białej rzodkwi na talerz a na nią układamy kurczaka. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, dajcie znać jak wypróbujecie przepis czy Wam smakowało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetamleko i wbić JAJKA.Wymieszać mikserem na gładką masę.Na końcu dodać ser i przyprawy. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim placuszki na złoty kolor.Podajemy z surówką i z ulubionym sosem.Ja podałam z sosem czosnkowym z koperkiem i z surówką z marchewki. SURÓWKA Z MARCHEWKI: **************************************** 2 duże marchewki sok z pomarańczy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizmielonych migdałów lub panko 100 g startej mozzarella 1½ łyżeczki soli 3 jajka Zielony dip z awokado tutaj przepis Dip z majonezu i pieczonej pparyki tutaj przepis Surówka z kapusty 100 g czerwonej kapusty sok z limonki oliwa sól do smaku Podziel kalafior na małe różyczki i ułóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posól, wymieszaj i wstaw do nagrzanego(...)Dopraw farsz solą i delikatnie wymieszaj. Zamocz dłonie w zimnej wodzie i uformuj 10 burgerów. Smaż na rozgrzanej patelni po obu stronach na złoty kolor. Przyrządź sos, dip oraz surówkę. Kapustę pokrój drobno, a następnie dopraw solą, oliwą i sokiem z limonki. Przekrój bułki na pół. Bułki można opiec w opiekaczu. Posmaruj połówkę bułki dipem z awokado, przykryj burgerem, surówką
codojedzeniaWitam serdecznie Propozycja na pyszne kotlety sojowe . Są proste w przygotowaniu , smaczne i zdrowe . Mogą stanowić samodzielny posiłek z dodatkiem surówki , idealnie się nadają na obiad lub kolację , są syte . Propozycja na przygotowanie surówki z kapusty pekińskiej która idealnie komponuje się z kotletami sojowymi . Link : Surówka z Kapusty Pekińskiej z Porem do Obiadu Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia GotujePróbowałam już z kilku przepisów i zawsze tej surówce czegoś brakowało. Z doświadczenia już wiem, że na smak duży wpływ ma kapusta. Jeśli przy szatkowaniu okazuje się, że jest gorzkawa to na bank surówka też będzie miała gorzkawy posmak. Drugim produktem, który może dawać gorzki smak jest cebula. Wybierajcie raczej łagodną w smaku i nie dawajcie jej zbyt dużo. Jeśli(...)soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Kapustę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, wlać do warzyw i całość dokładnie wymieszać. Surówkę włożyć na minimum 2 godziny do lodówki by się schłodziła a smaki się przegryzły. Przepis z Kuchnia szeroko otwarta
Ala piecze i gotujekasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne, a za surówkę wraz z Izą Kulińską dostałyśmy pochwałę, gdyż była najsmaczniejsza, najlepiej doprawiona ze wszystkich przygotowanych, Izie mało ręka nie odpadła od ręcznego ubijania majonezu(...)przy czym jej trochę pomagałam, szczególnie w doprawianiu no i ręcznym tarciu kapusty, marchwi i jabłka. Zaś mój przepis na surówkę znajdziecie tutaj . Na poniższym zdjęciu z dramstikami uwieczniła mnie Iza. Na koniec zostaliśmy poczęstowani rewelacyjnym w smaku kremowym sernikiem szefa kuchni. Co prawda Sebastian nie chciał zdradzić przepisu, ale ja go rozszyfrowałam, gdyż podczas rozmowy zadałam mu kilka podchwytliwych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapiekana kokosowa owsianka z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce Zapiekana karobowo-bananowa owsianka - zdrowe śniadanie pełne naturalnej słodyczy Lekkie serowo-jogurtowe placuszki. Sałatki, surówki: Zielona sałatka z kiełkami - szybka i zdrowa Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami i zdrowym dresingiem z kiełkami - idealny i zdrowy lunch do pracy Letnia sałatka z musztardowo-jogurtowym dresingiem(...)chrupiącymi ziarenkami Prosta i zdrowa surówka obiadowa - idealna do młodych ziemniaczków Prosta i zdrowa surówka obiadowa z sałaty rzymskiej przyprawiona cytrynowym pieprzem Lekka sałatka w ogórkowym sosie, czyli porcja witamin na start Sałatka z pomarańczą w kokosowo-miodowym sosie Wiosenna lekka sałatka w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym Obiad - lżejsze propozycje : Bezmięsne
Słodkie okruszkiProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej(...)upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy bez przykrycia 30 minut. Przekładamy na półmisek. Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i smaczny obiad gotowy. Smacznego
Maminek kulinarnyłyżki, cebula 1 mała, masło 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka 1 łyżka, śmietana 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - w opisie jajka ugotować na twardo 10 minut, przelać zimną wodą i obrać ze skorupki cebulę drobno posiekać, posypać cukrem i zeszklić na maśle, dodać musztardę jaką się lubi(...)podsmażać z 2 minuty wlać wodę, zagotować, do smaku dolać przyprawę w płynie mąkę wymieszać ze słodką śmietaną i ciut wodą i zagęścić sos, włożyć do sosu połówki jajek SURÓWKA: ogórki małosolne lub kiszone pokroić i wymieszać z cebulką, pomidorkami pokrojonymi w kostkę, przyprawić pieprzem, oliwą, solą ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody i utłuc je tłuczkiem jajka
W Mojej Kuchni Lubięgyros Folwark wegeta do kurczaka , pieprz do smaku 3 małe marchewki 1 cebula duża 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa do smażenia Na surówkę z marchewki : 5 marchewek 1/2 łyżeczki czosnku firmy Proeco Polska 2 łyżki Remulady duńskiej firmy Folwark sol i pieprz do smaku Wykonanie : Mięso umyć , osuszyć(...)moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor. Podawać z ziemniakami , wyśmienicie smakują z bułką i surówką z marchewki . Surówka z marchewki : Marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach , dodać czosnek i remuladę , duńską , przyprawić do smaku solą i pieprzem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem(...)Ogórki bez śmietany, ale z jogurtem, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Jogurt którego używam jest lekko słodki i delikatnie kwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków
Karo in the Kitchen