Dzisiejsze danie to kuskus odpowiedzialny za główną afrykańską nutę i gulasz z warzywami z mieszanką różnych fasoli, odpowiedzialny bardziej za część hiszpańską z racji fasolowej wkładki :) Do tego dodaliśmy surówkę z rukoli, ale o tym poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu. Kuskus z gulaszem(...)surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy oliwa z oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę
vegetanierozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski(...)posypujemy obficie oregano i wstawiamy na 15 min. do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Kontrolujemy, aby się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy
vegetaniezawijamy zakładając boki liścia do środka. Powtarzamy czynność, aż skończą się liście odpowiedniej wielkości, aby można było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem(...)woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice kapusty szatkujemy w drobne paseczki. Dodajemy pestki granata z sokiem
vegetanieprzechodzi czas niekontrolowanego spożycia nie tylko jedzenia, powrót do dobrej kuchni nie obciążającej naszych żołądków jest niezwykle wskazany :) Mamy rację ? Dlatego dzisiaj coś miłego dla naszego organizmu, czyli duuuuużo surówki, zbawienna kasza bulgur i delikatne marchewki w cieście. No może ciasto nie jest najlżejsze, ale inne składniki to dobrze rekompensują. Zobaczcie jak pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście(...)kaszą bulgur i kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy
vegetaniePyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy(...)kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarnewczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej ramówce... wciąga bardzo. Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora. Pikantna(...)pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana 1/2 kwaśnego jabłka, obranego, startego na grubych oczkach sól, pieprz i cukier po szczypcie czubata łyżka majonezu Warzywa wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie
Dzieje kuchennej Wiewiórybyć zdrowo i lekko ale może być też kolorowo :) Co powiecie na wyrazistą w swym smaku surówkę na bazie pora w towarzystwie innych warzyw? Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa(...)jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy. Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybka i zdrowa surówka na bazie kapusty pekińskiej, która świetnie pasuje do obiadu. Kapusta pekińska znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni, bardzo lubię wymyślać z nią różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę(...)pół plasterki lub drobniej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z jogurtem i powstałym sosem polewamy surówkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNiedawno przypomniałam sobie o tej pysznej surówce i bardzo mi się jej zachciało. Pysznie smakuje z duszonym mięsem lub kołdunami (kartaczami, cepelinami, pyzami z mięsem czy jak to u Was się nazywa ). Fajnie też smakuje sama w sobie, na śniadanie czy kolację. Surówka z czerwonej kapusty Drukuj przepis Składniki 0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula(...)duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu listonic_name = "Surówka z czerwonej kapusty (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "0,5 małej czerwonej kapusty (drobno posiekać) 1 czerwona cebula 1 duże jabłko sól pieprz 2 łyżki majonezu " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Kapustę posiekać najdrobniej jak się uda. Zetrzeć jabłko na tarce. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przyprawić
CoolinarniePLczasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki(...)sosem podanym w przepisie (wszystkie składniki wystarczy wymieszać) lub dowolnym, ulubionym. Świetnie sprawdzi się też gotowy, słodki sos chili wymieszany z łyżką majonezu. Danie najlepiej smakuje z chrupiącą surówką. To łagodna wersja kotlecików – dla dorosłych polecam dodać do nich wyrazisty dodatek smakowy np. chrzan lub świeży, tarty imbir z posiekaną papryczką chili – całkowicie odmienią smak. Post Kotleciki
Poezja smakucesarska surówka z kapusty mizeria surówka z marchwii i pietruszki buraczki z papryką surówka z czerwonej kapusty
prawdziwe jedzeniesposobem spod naszych rąk wyszła : - ” Zupa chrzanowa podana w chlebie „ ( fachowo wydrążonym przez Rafała ;) ) - ” Schab faszerowany pastą ziołową z pieczonymi czosnkowymi ziemniaczkami „ - ” Surówka z buraczków „ - ” Surówka z marchewki i pora „ - ” Surówka z selera „ ( zrobione przez Mamę i Ewelinę ) - „Leniwa baba z żurawiną i chrupiącą kruszonką” - i „Królewski
Ostra na Słodkoobtoczonej w sezamie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań. Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej). Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak(...)Uformowane kotleciki obtaczamy w ziarnach sezamu i wrzucamy na gorący olej, smażąc z obu stron po 2-3 minuty. Po usmażeniu należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Surówka z marchewki, imbiru i kolendry: 4 średniej wielkości marchewki kawałek kłącza imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sezamu
Food Squaretermoobiegiem na 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty, z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd. W każdym zestawieniu smakuje znakomicie
Maminek kulinarnyzawartości tłuszczu 18% . Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w zupach. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane , surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska