mnie wciąż jest sporo fasoli borlotti, o której przypomniałam sobie ostatnio. W połączeniu z botwinką wyszły bardzo ciekawe w smaku i bogate w żelazo placuszki. A do tego surówka botwinki. Składniki : Placki pół szklanki fasoli (suchej) garść botwinki (czerwone części) kilka gałązek cząbru 2 jajka sól pieprz olej do smażenia Rano wypłukać fasolę i namoczyć we wrzątku. Po kilku godzinach(...)czerwone części) i cząbrem. Wymieszać masę z jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wkładać łyżką na rozgrzany olej i formować w okrągłe placki. Smażyć z obu stron. Surówka Składniki: liście botwinki kilka liści sałaty garść liści bazylii pomidor kilka czarnych oliwek ocet jabłkowy olej lniany Botwinkę, sałatę i bazylię dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki
Weekendy w domu i ogrodzieGeneralnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę i wyszło całkiem smacznie :) Dodałam jeszcze trochę soku wyciśniętego z liści
pyszne zdrowościRóżnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne(...)słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco z gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Kulinarna Pokusa/div> #gallery-96 {margin: auto;} #gallery-96 .gallery-item {float: left
Kulinarna PokusaDzisiaj podwójny przepis, a zarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe
e-PrzepisyKulinarneSzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania(...)cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około 1,5x1,5), papryka również w większą kostkę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zachwalała... Skusiłam się i faktycznie była tak dobra, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia, wszystko zniknęło... Kolejny przepis jaki wypróbowałam to kurczak z porami i pomidorami. Do tego przygotowałam surówkę z cukinii z przepisu Jamiego Olivera...Całość wyszła rewelacyjnie... Potrzebujemy: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150g suszonych pomidorów z zalewy 1 dość duży por, tylko biała część 2 ząbki(...)czosnku 200ml jasnego piwa 1 duża cebula 1 łyżeczka suszonej bazylii olej S&P Surówka 2 duże gałązki świeżej mięty 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili 1/2 cytryny 200g młodej cukinii 1/2 kostki sera typu feta (w oryginalnym przepisie kulki mozzarelli) oliwa z oliwek S&P Dodatkowo Ryż Proporcje podane w oryginalnym przepisie trochę pozmieniałam. Podudzia myjemy, suszymy. Solimy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejny klasyk wśród surówek. Podczas diety śmietanę zamieniamy na jogurt naturalny 0 %. Moja propozycja: zrób podwójną porcję, wystarczy ci na dwa dni. Do Śniadania lub Kolacji. Składniki: Ogórek zielony 200g = 26 kcal Cebula czerwona 1/2 szt = 50g = 15 kcal Jogurt naturalny 0% 2-3 łyżki stołowe Sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, czosnek Warzywa kroimy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Otrzymujemy 250g(...)surówki i 50 kcal. Gotowe! Smacznego
IzaGotujePodzieliłam zestawy na wersje: dla każdego inny rodzaj pieczywa, pamiętajcie 2 kromki chleba żytniego = 3 kromki chleba bezglutenowego. Elementem obowiązkowym dietetycznych posiłków są surówki i sałatki. Wybierz SURÓWKĘ: Wybierz SAŁATKĘ: II Śniadania powinny się składać przede wszystkim z owoców. Wybierz II ŚNIADANIE: Wszystkie zestawy obiadowe maja identyczną wartość kaloryczną, więc możemy je podmieniać. Zasady(...)układania Zestawów Obiadowych. Wybierz ZUPĘ: Wybierz MIĘSO/DANIE: Wybierz SURÓWKĘ: Podstawą każdej udanej diety są: * Obecność wagi kuchennej podczas przygotowywania posiłków. * Codzienna aktywność fizyczna. * Spożywanie przynajmniej 1l wody w ciągu dnia. Jak rozpocząć Dietę 1200 kcal? 1. Wybierz jedno ze Śniadań 300 kcal. 2. Wybierz jedno z II Śniadań 120 kcal. 3. Wybierz jeden z Obiadów 520 kcal. 4. Wybierz
IzaGotujeminerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu (w tym również układu trawiennego). Dlatego staram się by każdy posiłek (szczególnie obiadowy) miał swą "zieloną stronę". Oto prosty sposób na surówkę, która pasuje prawie do każdego dania obiadowego. Składniki (na solidną miskę surówki): średniej wielkości kapusta pekińska 2 - 3 średnie pomidory 1/2 średniej cebuli 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Umytą(...)Odlewamy wytworzony sos. Dodajemy majonez. Mieszamy i gotowe. I tu dwie szkoły - w zależności od upodobań - można majonezu dodać od razu - nie czekając. Można też dodać pokrojoną paprykę, wtedy surówka jest bardziej chrupiąca i jędrna . Mi smakuje w obu postaciach. Pasuje do naprawdę różnych dań. Prosto, szybko, zdrowo, a na talerzu kolorowo. A zamiast kalorycznego majonezu można wykorzystać jogurt naturalny
Kuchnia po mojemuDziś do obiadu postanowiłam podać surówkę z kapusty pekińskiej. Sezon na to warzywo w pełni. Ostatnio w jakimś mądrym programie (zapewne z cyklu telewizji śniadaniowej, bo tylko te programy śledzę z jako taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy(...)łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz
Kuchnia po mojemuzastosowań nie tylko w kuchni, ale także w farmacji i kosmetyce. Ze względu na walory smakowe może być lubiana jak i nietolerowana - podobnie jak zwykła rzodkiewka. Dziś przepis na surówkę, która wśród moich domowników nie zdobyła uznania (delikatnie mówiąc). Mimo to i tak przedstawię ten pomysł. Myślę, że ze względu na bogactwo witamin warto wykorzystać dostępność tego warzywa z rodziny(...)Syna. Jabłko (bez obierania) kroimy w słupki. Czosnek wcieramy na drobnej tarce lub dodajemy posiekany drobno szczypior. Solimy, pieprzymy i skrapiamy solidnie sokiem z cytryny. Mieszamy z majonezem. Surówka gotowa do podania. Doskonale pasuje do dań z drobiu. Tak jak wspomniałam - moim chłopakom surówka nie "podpasowała". Ja zjadłam ze smakiem. Ze względu na właściwości odchudzające będę częściej sięgać
Kuchnia po mojemuwielkiej szklance malinowej (pysznej!) oranżady, a do tego obiad. Ja wybrałam knedle z gulaszem i to był strzał w dziesiątkę! Pyszny, domowy gulasz, obok plastry czeskiego knedla i surówki. Wsuwaliśmy aż uszy nam się trzęsły ;) Ania, żona Konrada, zachwalała desery lodowe. Nie mówiła jednak, że są tak wielkie :) Na dnie owoce, konfitura wiśniowa, wielka porcja(...)jakiej walucie płacimy, a kiedy poprosiliśmy o złotówki, to szybko wyliczyła: 123 złote. Cztery solidne obiady: 2 razy knedle z gulaszem, grillowana pierś z kurczaka z pieczarkami, frytkami i surówkami, opiekany ser z frytkami i surówkami, do tego cztery wielkie desery i cztery oranżady - cena była zaskakująca. Obsługa w restauracji jest przesympatyczna, jedzenie smaczne, proste, domowe. Czystość
Codzienna kuchnia niecodziennaSKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i chilli. Na patelni rozgrzać olej i obsmażamy kotlety z obu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego(...)kruche. Sos zabielić 2-3 łyżkami śmietany a jeśli jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki . Na samym końcu posypujemy sos pietruszką. Podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką - dla nas jest to surówka z pora i śmietany :) Smacznego
MarciochaKucharzySezon na młodą kapustę właśnie trwa, więc trzeba to wykorzystać Taka surówka z młodej kapusty jest jedną z moich ulubionych, szkoda, że nie można jej mieć cały rok. Składniki: główka młodej kapusty spora marchew sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Dzielimy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Przekładamy do miski(...)solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy startą marchew. Miód, oliwę i sok z cytryny mieszamy ze sobą i wlewamy do surówki. Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy
e-PrzepisyKulinarneSzybka surówka to idealne dopełnienie obiadu oraz nieoceniona porcja witamin! Składniki: 2 marchewki łyżeczka soku cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany 30 %* Przygotowanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny , dodać śmietanę , cukier i dokładnie wymieszać. Kilka chwil i gotowe! * Beta-karoten jako prowitamina witaminy A jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego akurat(...)surówki polecam tłustą śmietankę zamiast np. chudego jogurtu Smacznego! Post Surówka z marchewki – prosta i szybka na obiad pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchni