surówka - 20359 przepisów (strona:160/1358)

Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową 73

Spałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie.  Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz(...)słoika wlewamy jogurt i sok z cytryny, wsypujemy cukier, zamykamy i energicznie mieszamy (do rozpuszczenia cukru). Sos wlewamy do warzyw, całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z selera, marchewki i pora 54

Prosta i szybka. Jeżeli komuś nie chce się przesiadywać w kuchni w takie upały, zróbcie taką surówkę i zjedzcie ją z młodymi ziemniakami. U nas wyszła tydzień temu, razem z mielonymi z cukinią.  Składniki: pół średniego selera 2 marchewki mała biała część pora garść suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, żurawinę, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Artykuł Surówka z selera, marchewki i pora pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu 59

surówka również była dodatkiem do buł z pulled pork. Dodatek chrzanu do kapusty nie był przypadkowy, wiadomo że wieprzowina dobrze czuje się w jego towarzystwie. Zjedzona do dna. I kapusta i łopatka. Składniki: główka kapusty pekińskiej 1 duże jabłko pół małej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy. Dodajemy(...)obrane jabłko i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu i soku z cytryny robimy sos, który łączymy z kapustą. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi 45

kwiecień. Moja ulubiona pora roku pod różnymi względami. Jednym z nich jest możliwość gotowania na świeżym powietrzu, a co za tym idzie kolejne wpisy na bloga. Sezon rozpoczynam od surówki, która co prawda została wchłonięta w pieleszach domowych, ale jestem przekonana, że będzie idealna na grilla. Składniki: 2 sałaty rzymskie mini (lub 1 lodowa) 4 ogórki konserwowe 2 marchewki(...)kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i poszatkowaną natkę. Musztardę mieszamy z jogurtem i wlewamy do warzyw. Sałatkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z sałatą, marchewką i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty i marchewki 63

Nowalijki, dzień dobry. Powoli zaczyna się mój ulubiony sezon warzywno-owocowy. Póki co walczymy z młodą kapustą. Dziś polecam Wam przepis na surówkę. Ocet z powodzeniem możecie zastąpić sokiem z cytryny.  Składniki: pół główki młodej kapusty 1 marchewka pół małej cebuli pół łyżeczki octu winnego 1 łyżka oliwy extra virgin sól Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej(...)obraną i startą na dużych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewamy ocet i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty i marchewki pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów 57

tylko z szybkim postem, bo za chwilę zbieramy się w góry. Dobra surówka, nie tylko do potraw z gilla. Łapcie. Składniki: mała kapusta pekińska 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 marchewka pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w paski pomidory, startą(...)największych oczkach marchewkę i poszatkowany szczypiorek. Całość zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów 56

Miliony ton zdrowia. Tak, w tej surówce poza solą, nie ma nic śmiercionośnego. Róbcie więc na potęgę, na zdrowie. Na grilla? Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 kalarepa 1 szalotka duża garść migdałów sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Migdały prażymy do zrumienienia. Kapustę szatkujemy, obraną kalarepę ścieramy na tarce na największych oczkach, cebulę kroimy(...)małą kostkę – wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy do tego pokrojone w mniejsze kawałki migdały, sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kapusty, kalarepy i migdałów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką 49

wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewkę i gruszkę, a także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych 55

wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w plasterki ogórki, pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany koperek. Majonez łączymy z jogurtem i sokiem z cytryny, mieszamy i wlewamy do surówki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z białej kapusty z ziołami 57

Najpierw był pomysł taki, żeby do tytułowej surówki wrzucić koperek, natkę i szczypiorek. Wszystko fajnie, wszystko było w sklepie, nie ma problemu. Zrezygnowałam jednak ze szczypiorku, bo naprawdę obecnie smakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i  koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli. Składniki: pół główki białej kapusty mały(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Artykuł Surówka z białej kapusty z ziołami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z selera, gruszki i daktyli 62

Pyszna. Klasycznie chciałam do niej wrzucić rodzynki, ale wyszły. Miałam natomiast w domu daktyle, które skutecznie zastąpiły suszone winogrona. Nie pamiętam już z czym jedliśmy tę surówkę, ale znając życie z jakimś pieczonym mięsem. Składniki: 1 średni seler 1 gruszka 6 suszonych daktyli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Seler obieramy, myjemy(...)selera. Pokrojone w paski daktyle dodajemy do selera, a także jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Surówka z selera, gruszki i daktyli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów 54

Przeglądając zaległe przepisy, przypomniała mi się tytułowa surówka, którą zapomniałam opublikować. Macie więc, na zdrowie. Jedzmy w nowym roku więcej owoców i warzyw. My chwilę temu pokazał mi noworoczne postanowienia – to jest jedno z nich. I to nie tam jakieś moje blogowe dyrdymały, naprawdę przeczytałam to jakieś 2 minuty temu. Składniki: 1 średni seler 1 marchewka 1 jabłko garść(...)tych samych oczkach, dorzucamy do selera. Dodajemy do tego poszatkowane orzechy, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Surówka z selera, marchewki, jabłka i orzechów pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Surówka z młodej kiszonej kapusty 63

jest super genialna, bo dla mnie nie jest. Jest fajną obiadową odmianą i tyle. Sezon na młodą akurat trwa, więc czemu z niego nie skorzystać. Nie kombinowałam z dodatkami, surówkę z młodej kiszonej kapusty zrobiłam klasycznie, pominęłam także kminek, bo jakoś średnio za nim przepadamy. Na zdrowie. Składniki: 500 g młodej kiszonej kapusty 1 mała czerwona cebula 1 duża marchewka(...)kawałki, wrzucamy do miski. Na tarce o grubych oczkach ścieramy obraną marchewkę i obrane jabłko, cebulę kroimy w drobną kostkę. Do kapusty dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Artykuł Surówka z młodej kiszonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY 89

papryki opłukać. Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych.   Wszystko szatkujemy w cienkie plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym. Sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę. Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce

Smaczne moje
SURÓWKA IMPREZOWA ( biała kapusta i rzodkiewka ) 75

Surówka doskonale sprawdza się na imprezach. Jest też pyszna zarówno do obiadu jak i do pudełka na drugie śniadanie.    kapusta 1/2 główki pęczek rzodkiewek marchewki 2 sztuki czerwona cebula 1 sztuka oliwa 3 łyżki sok z cytryny 1 łyżka sól, pieprz, 1-2 łyżki cukru natka pietruszki kilka gałązek    Kapustę cieniutko szatkujemy, posypujemy szczyptą soli(...)Rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę i wszystko dodajemy do kapusty. Natkę siekamy wsypujemy do reszty składników. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i jedną łyżką cukru, zalewamy surówkę. Ewentualnie możemy doprawić cukrem, pieprzem lub solą

Smaczne moje