Bardzo lubię młodą kapustę kiszoną z marchewką i koprem, zupełnie inaczej smakuje niż kapusta kiszona jesienną porą. Uwielbiam z niej robić surówki i farsze do naleśników lub pierogów. Składniki: 3 kilogramy młodej kapusty 1 duża młoda marchewka Pęczek kopru 3 łyżki soli kamiennej do przetworów o`Sole Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki
Bajeczna KuchniaMaślana młoda kapusta , duszona w śmietanie Delikatna , młoda kapusta , duszona z masłem i śmietaną , poezja – kwintesencja smaku . Generalnie uważam ,że młoda kapusta
Ogrodnik w podróżybogactw jakie oferuje nam sezon owocowo-warzywny, dlatego tym razem postawiłam na młodą kapustę, która gości na moim stole pod różnymi postaciami. Surówka z niej to jeden ze sposobów na wykorzystanie jej jako dodatek do obiadu. Składniki na 1 sporą miskę: ½ główki większej młodej kapusty 1-2 marchewki w zależności od wielkości 3 łyżki posiekanego koperku
Fabryka pomysłówSURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD Sałatka pod tytułem „samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną
Martyna CooksSmażona młoda kapusta , słodko – kwaśna Pyszna smażona młoda kapusta , delikatna słodko -kwaśna . Idealna jako przystawka do każdego dania . Osobiście uwielbiam ją także samą
Ogrodnik w podróżyPolsce zrobiła się popularna dopiero kilkanaście lat temu.Uważa się, że nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, gdzie oznacza po prostu surówkę z kapusty. Podstawą tej surówki jest poszatkowana kapusta - w tej wersji młoda kapusta, skoro pora roku na to pozwala ;) Dodatki nieco różnią się w zależności od wersji surówki, my pozostaniemy przy tych, które powtarzają się najczęściej
Milion Smakówzachwyci waszych gości i rodzinę. Warto ją wypróbować również, gdyż dzięki dodatkowi ostrej papryczki na pewno delikatnie podkręci nasz metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów. Orientalna surówka z młodych warzyw średnia/duża kapusta pekińska (można użyć lodowej) 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju(...)świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę prażymy na patelni. Warzywa polewamy dressingiem, mieszamy. Podajemy w małych miseczkach posypane sezamem. Artykuł Orientalna surówka z młodych warzyw pochodzi z serwisu
sierotka maRysia w kuchniBłyskawiczna surówka, którą serwujemy do wszystkiego. Potrzebujemy tylko główkę młodej kapusty, ogórka szklarniowego, cebulę, 4 łyżki oleju, 1 łyżkę octu, 1 łyżeczkę cukru, pół łyżeczki soli, pieprz , jakieś zioło. Warzywa ucieramy na tarce, olej i ocet wlewamy do szklanki gdzie dodajemy sól, cukier i pieprz. Wszystko razem łączymy w misce dokładnie mieszając. Nakładamy do miski
chleba naszegoUwielbiam młodą kapustę. Mogła bym ją jeść codziennie. W surówce, w śmietanie z koperkiem, w wiosennym bigosie, w łazankach – pod każdą postacią smakuje wyśmienicie. Dziś przychodzę do Was z propozycją jednogarnkowego dania z młodej kapusty. Szybkie w przygotowaniu, proste, smaczne i sycące. Zapraszam ! Składniki: 1 główka młodej kapusty pętko kiełbasy
Kasia i jej kobiecy światMłodą kapustę uwielbiamy pod każdą postacią, choć najczęściej występuje u nas duszona z mlekiem. Do dzisiejszego obiadu połączyłam ją z pomarańczą i koperkiem. Takie połączenie smaków jest świetne- pomarańcza nadaje świeżości i soczystości. Wpisuję tą surówkę do naszego stałego menu. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 duża pomarańcza świeży koperek sól pieprz łyżka dobrego majonezu Kapustę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy myślę: surówka, przeważnie na myśl przychodzi mi świeża kapusta. Najlepsza jest oczywiście młoda, ale zimą lepiej kupować naszą, białą kapustę. Dzisiaj kolejna wersja surówki kapuścianej, tym razem z kalarepą, którą nawet zimą można znaleźć w sklepach... Składniki: 1/2 główki kapusty 1 kalarepa 1 duża marchew posiekany koper lub natki pietruszki sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody(...)rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce
Czerwień i błękitDostaję prośby o tradycyjne polskie przepisy, które wpisały się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej. Ostatnio też sprawdzałam co jest poszukiwane na naszym blogu przez wyszukiwarkę google
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchrupiące młode główki kapusty pojawią się w sklepie jestem w siódmym niebie 💗 Kapusta pojawia się u mnie wtedy dosłownie co drugi dzień w różnej postaci: na gęsto - na słodko-kwaśno, tak jadało się u mnie w domu, pod postacią zupy, bigosu, gołąbków czy innych "wariacji" 😊 Staram się też w tym czasie robić jak najwięcej surówek, bo kapusta biała nigdy(...)główki młodej kapusty 2 łyżki posiekanego koperku 1 kalarepa szczypta soli kilka kropli soku z cytryny płaska łyżeczka cukru łyżka oleju Wykonanie: Kapustę kroimy nożem cienko lub szatkujemy szatkownicą. Lekko solimy i ugniatamy delikatnie rękoma. Odstawiamy na 10-15 minut. Kalarepę obieramy, ścieramy ta tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Następnie surówkę doprawiamy cukrem, cytryną, olejem
Walijskie Pichcenieinnych przepisach online, w większości przepisów brakuje dodatku czosnku, a to on według mnie jest tu obowiązkowy. Jakiej użyć kapusty? Jeśli jest wiosna wybierz młodą kapustę białą a jeśli nie jest dostępna możesz znaleźć kapustę typu Coolwrap, płaską, delikatną, więcej o niej we wpisie gotowanie warzyw. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także(...)minut Składniki: – pół główki młodej kapusty lub kapusty Coolwrap – 1 średnia marchewka – 1 cebula – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% – 1 spory ząbek czosnku – 1 łyżeczka cukru pudru – 1,5 łyżeczki octu jabłkowego – po pół łyżeczki soli i pieprzu Przygotowanie: Kapustę drobno poszatkuj. W zależności
nietylkopasta.pl