surówka z młodej kapusty - 743 przepisów (strona:29/50)

Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 400

oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo mielony pieprz Surówka z białej kapusty: 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda) 3 łyżki posiekanego koperku 1 marchewka 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego duża szczypta soli Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy(...)stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy na cztery porcje i podajemy. Surówka z białej kapusty: Kapustę obieramy z przednich liści i wycinamy głąb. Kroimy na jak najcieńsze paseczki. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Solimy, dodajemy cukier i ugniatamy

Poezja smaku
Wczesna kapusta zasmażana 150

Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew pół pęczka koperku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka octu 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz     *** Kapustę myjemy i szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i zasmażamy kapustę z marchewką przez około 1 minutę ciągle(...)mieszając *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę, aż zacznie się rumienić. Całość dodajemy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek, mieszamy *** *** Dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotujemy

Blog z Apetytem
Młoda kapustka na maśle - zasmażana 212

Lekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując

Buniabaje w kuchni
Surówka z młodych warzyw z rukolą 195

Dodaję ją do wszelkich past kanapkowych, makaronowych, do zielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki

Czerwień i błękit
Młoda kapusta 98

Gotowe w : 40 min   W sklepach można już kupić młodą kapustę, więc dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis, którym podzieliła się ze mną przed laty

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Surówka z młodej kapusty / Young cabbage salad 138

Dziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie

karmelowy
Czerwona surówka a'la Coleslaw 156

Surówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli. Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki

Milion Smaków
Wiosenna surówka z kalarepki 98

Na targu kupiłam kalarepki giganty. Pan sprzedający powiedział, że w przypadku akurat tych warzyw, nic im nie szkodzi, że są takie wielkie. I mówił prawdę, moje

Polska Zupa
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 112

Tyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą  kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru

potrawyregionalne
Młoda kapusta z… wkładką 107

Nadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez.      Składniki:  - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren

mojewypiekiinietylko
Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC 274

colesław jest biała kapusta, która jest u nas dostępna praktycznie cały rok, a jej sekret tkwi w sosie na bazie majonezu i mleka. Trochę zdziwiło mnie to mleko, a także cukier puder w składnie, ale tym razem postanowiłam nie kombinować i przygotować wszystko wg przepisu, czego nie żałuję, gdyż dla mnie jest to najlepszy przepis na surówkę coleslaw. Smakuje(...)Zastanawiam się, jakby smakowała z jogurtem, ale myślę, że jednak nie byłoby to już to samo. Niecierpliwie czekam kiedy w sklepach pojawi się młoda kapusta, gdyż chciałabym również z nią wypróbować ten przepis. Myślę, że surówka może być jeszcze bardziej pyszna. Na Wikipedii wyczytałam, że surówką coleslaw zajadali się już starożytni Rzymianie, natomiast pierwsza wzmianka o niej

e-PrzepisyKulinarne
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY STOŻKOWEJ 1065

większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką kapustę kupić - polecam gorąco.  I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki :)) Składniki: 1 młoda ka pusta stożkowa 2 marchewki kawałek selera 1 mała cebulka 3-4 rzodkiewki koperek olej sól cukier sok z cytryny Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Surówka z młodej kapusty z ogórkiem 147

Wariacji na temat młodej kapusty nigdy dość ;-) Składniki: 1/2 główki kapusty 2 ogórki gruntowe 1 marchewka sól, pieprz siekany koperek zielona cebulka 1 łyżka

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty, cukinii i papryki 129

Czasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego

Czerwień i błękit
Duszona młoda kapusta (dodatek do obiadu) 140

Duszoną kapustę można podać do obiadu zamiast surówki. Nie zapomnijmy o dodatku innych warzyw i koperku, który podkreśla smak całego dania.  2 główki młodej kapusty 3 marchewki 2 cebule  1 pęczek koperku vegeta, pieprz  2 łyżki masła 1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i koperek drobno siekamy.  2. W garnku

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania