ulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto
Zasmakuj Kuchniulubionymi dodatkami. Jeśli jest to gulasz lub bitki to najczęściej wybieram mizerię, ostrzejszą surówkę z pora lub z kiszonych ogórków i cebuli. Jeśli podaję z kaczką lub faszerowanymi roladkami z kurczaka to wybieram tarte buraczki z jabłkiem na ciepło lub kapustę, w sezonie młodą z koperkiem. I choć jest przy nich trochę pracy to naprawdę warto
Zasmakuj KuchniNiedawno będąc na pysznym obiadku u mojej mamy, miałam okazję zajadać się pierwszą w tym roku młodą kapustką. Pyszna, bardzo delikatna, okraszona boczkiem, dosmaczona koperkiem
Kuchnia z widokiem na ogródzasmażana to świetny dodatek do wielu potraw, wielkim uznaniem cieszą się też surówki z kapustą jako głównym składnikiem. Bigos, gołąbki czy zupy jarzynowe – oto kolejne potrawy, w których to warzywo jest składnikiem wyjątkowo ważnym. Zobacz przepisy z kapustą: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu Łazanki młoda biała kapusta i makaron
ProstePesto.plinnych dodatków . Wszystko mocna zalane sosem jogurtowym , wymieszane i podane do młodych ziemniaków . Takie letnie smaki , które kochają moje chłopaki Świeże nie przetworzone warzywa zawsze są godne uwagi i uwzględnienia w jadłospisie , szczególnie jeśli są sezonowe . No a właśnie sezon na sałaty zaczyna się rozkręcać Prosta surówka , kilku składnikowa nadaje się także na kolację lub poranną przekąskę . Naprawdę czasami(...)paski , podobnie jak kroi się kapustę na surówki . Pomidora i ogórka kroimy w kostkę , dodajemy do sałaty . Szczypiorek , koperek siekamy i także wsypujemy do reszty warzyw . Jogurt mieszamy z cukrem , solą i pieprzem do smaku . Wlewamy do sałatki obiadowej i mieszamy . Można dodatkowo posypać po wierzchu koperkiem . Serwujemy schłodzoną najlepiej z młodymi ziemniakami i sadzonym jajkiem Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Ogrodnik w podróżygłówka młodej kapusty 1 duża marchewka 1 duża gruszka pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obrane i starte na największych oczkach marchewkę i gruszkę, a także poszatkowany szczypiorek. Jogurt łączymy z majonezem i sokiem z cytryny, wlewamy do surówki. Doprawiamy
Kardamonovyjeśli mamy młodą czerwoną kapustę to nie trzeba jej sparzać, tylko posolić i odcisnąć nadmiar wody kapustę przełożyć do miski, dodać pokrojoną drobno cebulę, pokrojone drobno jabłko bez skórki dodać cukier, cynamon, ocet jabłkowy, sól, olej rzepakowy smak chili wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły - smaczna, zdrowa, surówka z czerwonej kapusty
W Mojej Kuchni Lubięutęsknieniem czekam na maj, kiedy to na straganach i na targach pojawiają się piękne główki młodej zielonej kapusty. Dokupuję do niej dorodny pęczek pachnącego koperku i czym prędzej będzie do domu, do kuchni... i robię przepyszną młodą zasmażaną kapustę z koperkiem . Natomiast dziś przygotowałam to danie w wersji dietetycznej, zgodnie z zasadami diety doktor Dąbrowskiej, czyli(...)marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Młoda kapusta z koperkiem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 cebula pęczek koperku sól himalajska lub morska świeżo zmielony pieprz mielony kminek sok z cytryny Wykonanie: Cebulę obieramy
Kulinarne przygody Gatityszparagami i botwinką pojawiają się piękne, małe zielone głąbki kapusty. Młoda kapustka jest tania, bardzo łatwo dostępna, bo kupić ją można niemal wszędzie i jest przede wszystkim pyszna! Ja najczęściej wsuwam ją w wersji przesmażonej na masełku, lekko zagęszczonej mąką, jako dodatek do dania lub chrupię ją w surówce, z dodatkiem startej marchewki z lekkim, ziołowym dressingiem(...)też ugotowałam je w tym tygodniu w pracy. Dzieci się naprawdę nimi jak zwykle zajadały i wyjadły co do jednej sztuki. Nie przedłużając zapraszam na gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i tartą marchewką w sosie pomidorowym, gdzie zamiast bułki tartej dodałam nasiona chia (jeżyki są przez to lżejsze i mniej kaloryczne - nie zapychają). Zostawię tu również przepis
Symfonia SmakówByło już o pysznej kapuście kiszonej w kawałkach , ale jednak najbardziej lubiana jest u nas kapusta kiszona szatkowana. Taka młoda kisi się błyskawicznie i nawet
Smaczna PyzaWiosna w pełni, a wraz z nią sezon m.in. na szpinak, który ubóstwiam. Obecnie jest on wykorzystywany w mojej kuchni praktycznie codziennie, zamiennie z młodą
Fabryka pomysłówdzień Po za tym , trzeba korzystać z pojawiających się w ogrodzie nowalijek,a jeśli Masz warzywniak to już Wiesz, jak pięknie rośnie młoda natka pietruszki, o tej porze roku jest najbardziej pachnąca składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek, świeżej natki pietruszki 1 mały kawałek, białej części pora ( mniej więcej długości małego palca ) 1 mała(...)Kapustę pekińską poszatkuj drobno, tak samo pora i paprykę. Przełóż do miski dodając odcedzoną z zalewy kukurydzę i pociętą natkę pietruszki. Osobiście pietruszkę rwę palcami , ładniej wtedy pachnie i nie jest taka zmiażdżona. Na koniec wymieszaj ze sobą składniki z listy prosty dressing, oczywiście ząbek czosnku trzeba wycisnąć praską. Wlej do warzyw i wymieszaj, gotowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka jest
Ogrodnik w podróżyCzasami brakuje mi pomysłów na surówki. Wyczerpałam już chyba wszystkie warianty surówek z kapusty. Od mamy dostałam żółtą cukinię i to właśnie ona jest głównym bohaterem dzisiejszego wpisu. Jest niesamowicie mokra, idealna do gulaszu z grzybami i kaszy gryczanej. Polecam Wam taki właśnie zestaw! Składniki: 1 młoda żółta cukinia 1 pęczek rzodkiewki 1 marchew 1/2 czerwonej papryki
Czerwień i błękitteż jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi(...)kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku i sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam! SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI. Składniki na 4 - 6 porcji: 350 g młodej kapusty 250 g piersi z kurczaka
Zakątek rozkoszy kulinarnychLiście czosnku można wykorzystać jako dodatek do sałatek, mają doskonały aromat i doskonale komponują się smakowo w warzywami, ważne, żeby były dość młode i
Bułka z Chlebemplastrze pomidora. Piekę ok. 20 minut. Podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach i surówką z marynowanych warzyw, m.in.: ogórka, cebuli i marchewki. Danie dekoruję kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Ziemniaki można podać ze świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego Propozycje surówek do obiadu: Surówka z cykorii i marchewki Surówka z kapusty kiszonej i marchewki Surówka z cykorii Surówka z pora Surówka
Zasmakuj Kuchni