kurczakiem Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Surówka Coleslaw z czarnuszką Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Ogórki małosolne z koperkiem Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą
Moja smaczna kuchniaprosta surówka jest smaczna i w sezonie gdy mamy młodą kapustę jest warta wypróbowania. Składniki : mała główka białej kapusty mały pęczek koperku i szczypiorku 2-3 zielone ogórki sól, pieprz. oliwa, cukier Przygotowanie ; Kapustę umyć, drobno poszatkować, posypać solą Obranego ogórka drobno pokroić, koperek i szczypiorek również Kapustę odcisnąć ze słonej wody Do odciśniętej kapusty dodać ogórek, koperek
Proste PotrawyBardzo prosta i bardzo pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Trochę później zrobi się już przytwardawa i wtedy nie podaję już jej na surowo.Składniki:1/2 główki białej kapusty (najlepiej młodej)2 marchewki2 małe młode cebulki lub 1 młody porkoperekolejłyżeczka octu winnego
Walijskie PichcenieNiestety już poza sezonem młodej kapusty, tak „ratować” trzeba się. I tak bardzo nam smakuje. Smacznie i na temat. Składniki 1/2 małej główki białej
R'n'G KitchenSkładniki 1 duża główka młodej kapusty 70 dag karkówki 20 dag wędzonego boczku 30 dag fasolki szparagowej (może być mrożona) 3 marchewki 3
Kuchenne aromatytylko pojawi się młoda kapusta na straganach ciężko przejść obok niej obojętnie. Ja bym mogła ją jeść codziennie, czy to w formie surówki czy ugotowaną. Ale myślę, że takich osób jak ja jest sporo. Dzisiaj polecam w formie ugotowanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 płaska łyżka
Ala piecze i gotujedelikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele(...)SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Polędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemoliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo mielony pieprz Surówka z białej kapusty: 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda) 3 łyżki posiekanego koperku 1 marchewka 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego duża szczypta soli Żeberka z piekarnika: Piekarnik nagrzewamy(...)stron i wkładamy na kolejne 30 minut. Po upieczeniu smarujemy marynatą ostatni raz i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Dzielimy na cztery porcje i podajemy. Surówka z białej kapusty: Kapustę obieramy z przednich liści i wycinamy głąb. Kroimy na jak najcieńsze paseczki. Do kapusty ścieramy na dużych oczkach obraną marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Solimy, dodajemy cukier i ugniatamy
Poezja smakuSkładniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew pół pęczka koperku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka octu 1-2 łyżeczki cukru sól, pieprz *** Kapustę myjemy i szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i zasmażamy kapustę z marchewką przez około 1 minutę ciągle(...)mieszając *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę, aż zacznie się rumienić. Całość dodajemy do gotującej się kapusty i dokładnie mieszamy. Wsypujemy posiekany koperek, mieszamy *** *** Dodajemy ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotujemy
Blog z ApetytemLekka modyfikacja klasycznego przepisu na młodą kapustę z koprem. Jak to zwykle bywa przypadek rządzi czasem powstaniem nowego smaku. Zawsze taką kapustę robiłam albo obgotowując
Buniabaje w kuchniGotowe w : 40 min W sklepach można już kupić młodą kapustę, więc dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis, którym podzieliła się ze mną przed laty
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDziś przedstawiam szybki, łatwy i przyjemny przepis na surówkę z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się do każdego dania głównego, a zrobienie jej zajmie dosłownie
karmelowySurówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli. Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki
Milion SmakówNa targu kupiłam kalarepki giganty. Pan sprzedający powiedział, że w przypadku akurat tych warzyw, nic im nie szkodzi, że są takie wielkie. I mówił prawdę, moje
Polska ZupaTyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru
potrawyregionalneNadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez. Składniki: - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren
mojewypiekiinietylko