W lecie przyrządzam zdecydowanie mniej wegetariańskich kotletów niż jesienią i zimą. Gdy ostatnio zostało mi z obiadu kilka ugotowanych ziemniaków, postanowiłam zrobić z nich kotleciki z
Mienta blogSurówka, którą często podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. 1 średnia kapusta pekińska 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka pęczek koperku 2,5 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta
BullioBardzo smaczna surówka,chyba nie trzeba jej nikomu zachwalać. Doskonała na rodzinne imprezy, na zwykły obiad i spotkanie przy grillu. U mnie w wersji łagodnej. Delikatna, zajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy(...)puści sok. Marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulkę i pietruszkę siekam dodaje do miski. Mieszam. Posypuję łyżęczką cukru, dwoma szczyptami soli, dolewam 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę octu jabłkowego i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na conajmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródbłahą i normalną? Spieszę z odpowiedzią: wydaje mi się, że jedzenie marchewki przez dorosłych ludzi uchodzi w naszym kraju za czynność wstydliwą. Marchwiane papki podaje się, owszem, niemowlętom, by ukoić ich rozdygotane trzewia, dzieciom robi się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko(...)ragout, ossobuco i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?! Kończę, bo muszę coś dosłownie schrupać. Twój Robert Von Karotex Makłowicz * Robercie! Rzeczywiście, to prawda, że okazywanie słabości do marchewki graniczy z publiczną sodomią ale pragnę Cię zapewnić, Drogi Przyjacielu, że jestem z Tobą. Też lubię marchew, ale jest to miłość trudna. Przez większość życia marchewki nie znosiłem
KUCHARNIAsię przeszło 300 lat temu. Wówczas surówka składała się białej kapusty, masła, oleju i octu. Od tamtej pory powstało tysiące przepisów na coleslawa - ze śmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji fit z jogurtem greckim, szalotkami i koperkiem. Składniki ½ główki białej kapusty 1 mała marchewka 2 szalotki 1 małe opakowanie odtłuszczonego jogurtu(...)szybkie rozdrobnienie kapusty. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Szalotki kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w jednej misce. Dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, miód i biały ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Surówkę coleslaw podajemy jako dodatek do dania
My Chcemy Jeśćszybko zapełniła się nowymi gośćmi, pewnie ze względu na danie dnia, które kosztuje 15 zł. Daniem dnia była pomidorowa, udko z kurczaka z ziemniakami i surówkami. Choć nie jestem fanem udka z kurczaka, bo smakują mi tylko z ekologicznych farm to postanowiłem zaryzykować. Ale od początku pomidorowa z kluskami lanymi(...)marchewki pyszna. Menu było dość spore (opasła księga oprawiona w skórę), chyba dlatego ja najczęściej decyduje się na danie dnia, no i może trochę, dlatego że mam pewność że będzie zawsze świeże. Wybór Sylwii był trudny, koniec końców padło na grillowana pierś z kurczaka z frytkami i surówkami która smakowała
KuchniaWeDwoje.plMój młodszy syn stwierdził ,że lepiej wygląda niż smakuje , on niestety nie jest zwolennikiem surówek , woli gotowane warzywa , cóż wszystkim nie dogodzisz Składniki : 1 mała ,czerwona kapusta pekińska ( zwykła też może być ) 1 mała puszka kukurydzy 2 ogórki korniszony 1 mała cebula 1 duża marchewka sos : 1/2 kubka jogurtu greckiego , gęstego ( około 200 g ) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ząbek(...)wlewamy do sałatki i lekko ugniatając warzywa , mieszamy . Gotowe , można serwować od razu , zbyt długo nie postoi , bo puszcza sok i zaczyna pływać . Doskonała do wszystkiego . Smacznego ! Artykuł Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyprostszego – przygotujcie te przepyszne warzywne placuszki. Ciepłe, aromatyczne podane z surówką (a jeżeli chcecie, można do nich zrobić jeszcze sos no grzybowy) skradną Wasze serce i rozpieszczą podniebienia! Do przygotowania ok 10 placuszków potrzebujemy: – 1 filiżankę mąki gryczanej – 1 filiżankę purre warzywnego (ja użyłam marchewkę i groszek, ale można dodać czosnek, cebulę lub inne warzywa(...)odrobina tłuszczu. Smażymy na małym ogniu ok 3-4 minuty z każdej strony. Najlepiej nakładać małe porcje ciasta wtedy łatwiej będzie obracać placuszki. Podawać gorące, najlepiej smakują w towarzystwie surówek albo sałat. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieProsta, zwykła, fajna, smaczna, szybka w wykonaniu. Polecam ! -- Skład:1/2 główki młodej kapusty, 5 rzodkiewek,marchewka, szczypiorek, sól,pieprz, 3-5 łyż. oleju Wykonanie: poszatkować, utrzeć
chleba naszegopyszna surówka z kapusty pekińskiej. Dziś w wersji z ogórkiem kiszonym. Jeśli jeszcze takiej nie jedliście, to szczerze polecam. Idealna do drugiego dania lub od tak. Przyznam Wam szczerze, że ja ją uwielbiam i potrafią zjeść jej naprawdę dużo. Spróbujcie. Składniki: pół kapusty pekińskiej 2 ogórki kiszone pół małej czerwonej cebuli 1 czubata łyżka posiekanego koperku 3 marchewki 2 łyżki(...)sól do smaku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy do miski. Marchewki obieramy i ścieramy na większych oczkach (ja używam do wszystkiego szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . ), dodajemy starte ogórki kiszone, startą cebulę i posiekany koperek. Całość doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i jogurt i mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Surówkę najlepiej przygotować wcześniej i odstawić w chłodne miejsce
Słodkie okruszkiSurówka codzienna , prosta ,smaczna i zdrowa Surówka z pora , jabłka i marchewki to chyba najprostsza surówka jaką można zrobić . Jest niezastąpiona , pasuje do każdego dania . Dodatkowo
Ogrodnik w podróży„Pekinka ” prosta , pyszna surówka Surówka , to niemal , nieodłączny element obiadu , chociaż u nas , częściej jest zastępowana przez gotowane warzywa . Moi chłopcy nie są fanami
Ogrodnik w podróżypuszki kukurydzy 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Marchewki i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Jogurt mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Sos doprawiam solą i pieprzem. Surówkę polewamy sosem i dokładnie wszystko razem mieszamy
Qchnia po prostuWitajcie. Dziś zapraszam Was po przepis na kapustę-bazę do różnych surówek. Można ją w zasadzie zrobić o każdej porze roku. Przepis mam od pewnej pani z pracy. Składniki: 1 główka białej kapusty 2-3 marchewki 1 cebula sól Sposób przygotowania: 1. Kapustę poszatkować. Zalać wrzątkiem tak, aby woda przykryła kapustę, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wodę wylać, kapustę odcisnąć
Kuchnia domowa Ani