surowka z marchewki - 3366 przepisów (strona:122/225)

Surówka kalafiorowa "romanesco" 112

Surówka z kalafiora romanesco, to bardzo fajna i smaczna propozycja na każdy stół. -- Skład: mały kalafior romanesco lub normalny-same różyczki przekrojone na części,  marchewka, cebula, pół papryki, mały pęczek szczypioru, 1-2 łyżki oleju, sól i pieprz. Jeżeli ktoś chce przygotować z białym kalafiorem, to niech kliknie na poniższy link. https://chlebanaszego.blogspot.com/2019/07/saatka-kalafiorowa.html   Pokrojone warzywa wkładamy

chleba naszego
Surówka z młodej kapusty do obiadu 216

często na moim stole. Jest akurat teraz sezon na to warzywo, a wiadomo, że z młodej surówka jest najsmaczniejsza. Pasuje niemal do każdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Polecam w wersji a'la Coleslaw. Składniki: 1 młoda kapusta 1  duża marchewka  1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Gosia gotuje
Surówka z młodej kapusty 323

owocowo-warzywny, dlatego tym razem postawiłam na młodą kapustę, która gości na moim stole pod różnymi postaciami. Surówka z niej to jeden ze sposobów na wykorzystanie jej jako dodatek do obiadu. Składniki na 1 sporą miskę: ½ główki większej młodej kapusty 1-2 marchewki w zależności od wielkości 3 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Odrobina

Fabryka pomysłów
SURÓWKA OBIADOWA (IDEALNA RÓWNIEŻ DO GRILLA) 159

Surówka obiadowa w bardzo prostej odsłonie. Tylko kilka składników i mamy pyszny dodatek do obiadu. Surówka ta z pewnością doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla. Prosta, pyszna i błyskawiczna w wykonaniu. Spróbujcie a przekonacie się sami ;) Składniki: * 3 większe marchewki * sałata lodowa (można również użyć kapusty pekińskiej) * 7-8 pomidorków koktajlowych * pół ogórka świeżego * kilka rzodkiewek * sól

Zrób to smacznie
Surówka z kiszonej kapusty 136

kiszonej kapusty. Idealnie pasuje do ryb ale też do dań mięsnych. Smakuje wszystkim, bez wyjątku. Surówka składa się tylko z kapusty kiszonej, marchwi, cebuli i jabłka, do tego przyprawy i odrobina oleju. Spróbujcie sami :) Składniki:  * 400g kiszonej kapusty * dwie średnie marchewki * jedno małe słodkie jabłko * jedna mała cebula * 2 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * pół łyżeczki soli i pieprzu

Klasyka Gotowania
JARMUŻ 191

Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana ze zrumienioną cebulką i podprawiona mlekiem. Z jarmużu można również przygotować smaczne

Ciastka - domowe słodkości
SURÓWKA COLESŁAW 170

Bardziej znanej surówki chyba w moim domu nie ma. Najprostsza, najpyszniejsza, do wszystkiego pasująca . Zapraszam na porcję witamin z rana.   Składniki: 3 garści poszatkowanej kapusty białej 2 marchewki zielona cebulka dymka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki cukier, sól,pieprz 1 łyżka śmietany chrzan tarty- wg upodobania do smaku musztarda- do smaku Wykonanie: Marchewkę ścieramy na tarce o buraczanych oczkach

Z Majeczką w kuchni
Łosoś norweski w letniej marynacie, grillowany w papilotach z liści klonu 162

solą oraz pieprzem, a następnie zalewamy wodą. Gdy woda zawrze, na patelnię dodajemy masło i łyżeczkę cukru. Marchewkę grillujemy do momentu, aż woda odparuje, najlepiej na niezbyt wielkim żarze, by dokładnie zmiękła, a by nie było potrzeby ciągłego uzupełniania płynu. Do tego surówka ze świeżego, zielonego ogórka i pomidorów przyprawionych sosem vinegret... Niebo w gębie

Kuchenna Kontrrewolucya
Surówka z marchewki 182

MARCHEWKA w kuchni polskiej jest rownie popularna jak ziemniaki.O tym,ze marchewka nalezy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba kazde dziecko.Zalecana jest kazdemu,niezaleznie od wieku. U nastolatkow wplywa korzystnie na cere i urode,osobom starszym wygladza zmarszczki i za sprawa beta-karotenu korzystnie wplywa na wzrok. Z tego powodu jest zalecana takze osobom pracujacym przed monitorem komputerow(...)anemia,reguluje rowniez prace zoladka,poprawia metabolizm i utrzymuje wartobe w zdrowiu. Surowka ,ktora chce przypomniec jest niezwykle smaczna, soczysta,orzezwiajaca w smaku i bardzo szybka do przygotowania.Znaja ja pewnie wszyscy,lecz niektorzy calkiem o niej zapomnieli.Moze warto wskrzesic stare przepisy. Skladniki na 2 porcje: 4 marchewki 1 spore jablko sok z malej cytryny 1 lyzka miodu lub 2 lyzeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mini marchewki z miodem i chilli 150

Przedstawiam przepis na warzywka do obiadu w nieco innej formie:). Kluczowe są tu małe, słodkie marchewki. Są łatwo dostępne, możemy kupić mrożone lub nie. 500g mini

Szefowa kuchni
Surówka z kapusty na 3 tygodnie – Wersja 1 babci Basi 133

pokroić) 3 marchewki, 1 ząbek czosnku,( rozgnieżć) trochę zieleniny ( wg własnego uznania: np nać pietruszki, koperek, itp.)   ZALEWA: 2 szklanki wody, 3/4 szklanki octu, 1 i 1/5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 3,5 łyżki soli (płaskie)     Poszatkować kapustę, marchew potrzeć na dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Zalewę zagotować i gorąca zalać surówkę.   Ostudzoną surówkę

Pysznosci Babci Basi
TRZY SKŁADNIKOWA SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY 688

Powiem tylko tyle. Uwielbiam!  Składniki:  1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) koperek cukier (do smaku) sok z cytryny sól

Walijskie Pichcenie
Surówka z ogórków i papryki 129

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 marchewki 0.5 kg cebuli zalewa 4 szklanki wody 2.5 szklanki octu 1.5 szklanki cukru

magiczna kuchnia Kasi
Wczesna kapusta zasmażana 177

Wczesna kapusta zasmażana Trwający właśnie sezon na młodą kapustkę to idealny moment na przygotowanie tego pysznego dodatku do obiadu. Kapusta zasmażana z marchewką i koperkiem w towarzystwie młodych ziemniaczków i kotlecika to danie palce lizać. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchew pół pęczka koperku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1/3 szklanki bulionu 1 łyżka octu(...)łyżeczki cukru sól, pieprz     *** Kapustę myjemy i szatkujemy *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i zasmażamy kapustę z marchewką przez około 1 minutę ciągle mieszając *** *** Wlewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż kapusta zmięknie *** *** Po tym czasie na patelni rozpuszczamy resztę masła, dodajemy

Blog z Apetytem
Surówka Colesław - najlepsza 694

jest gorzkawa to na bank surówka też będzie miała gorzkawy posmak. Drugim produktem, który może dawać gorzki smak jest cebula. Wybierajcie raczej łagodną w smaku i nie dawajcie jej zbyt dużo. Jeśli chodzi o przepis na sos to od teraz to mój faworyt. Składniki: około 1 kg białej kapusty 1 średnia marchewka 1 mała cebula Sos: 2/3 szklanki majonezu

Ala piecze i gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z serem pleśniowym 136

razu piszę, że nie jest to surówka dla każdego (i nie do wszystkiego). Ser pleśniowy jest wyczuwalny i w sumie o to chodzi, ale jakoś nie pasuje mi do klasycznego obiadu. Nawet chyba jedliśmy ją z typowym obiadem i stwierdziłam, że coś tu nie gra. Ale zaraz potem przypomniałam sobie bardzo fajne połączenie pulled porka z kapustą i właśnie serem(...)Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sok z połowy cytryny sól pieprz Kapustę myjemy, wycinamy z niej głąb, szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy chwilę rękami. Marchewkę i ser trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną

Kardamonovy
Kotlety jajeczne z kalafiorem 300

Pyszne wegetariańskie kotleciki z kalafiorem, marchewką oraz koperkiem. Na pewno wielu z was pamięta ich smak z czasów dzieciństwa. Ja niestety nie, ale wiem że wielu osobom to danie kojarzy się z okresem beztroski. Kotlecików warzywno-jajecznych pierwszy raz próbowałam stosunkowo niedawno, w restauracji ,,Bioway" w Galerii Bałtyckiej. Jeśli ktoś nie kojarzy, to napomknę tylko, że serwują tam zarówno dania(...)ułatwi pracę. Kotleciki najlepiej podawać od razu, np. z ryżem i lekką surówką.  Doskonale smakują także na zimno. Polecam! Składniki  na ok. 12 średniej wielkości kotlecików  : - 7 jajek klasy M - 3-4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia - 1/2 kalafiora - 2 średniej wielkości marchewki - cebula - 1 łyżka masła - 100 g żółtego sera - 2 łyżki musztardy sarepskiej - łyżka

Kuchnia Ellie
Domowy Gulasz z Żołądków Drobiowych z Przepisu Mamy 132

możemy przygotować z tego rodzaju mięsa. Jest ona pyszna i sycąca, a dodatek sosu sprawia, że całość rozpływa się w ustach. Składniki: 500 g żołądków drobiowych, 1 cebula, 2 marchewki, 0,75 l wody, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz, 2 liście laurowe, natka pietruszki, łyżka mąki pszennej, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Żołądki dokładnie oczyszczamy i kroimy(...)ogniu, aż żołądki będą miękkie, ok. 1 h. Gdy żołądki zmiękną, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy przez 30 minut. Mąkę mieszamy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką lub innymi warzywami. W tym przypadku był to kalafior panierowany w bułce tartej. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Przepiski.pl
Kotlety mielone po włosku 174

dodatki: suszone pomidory z oleju, oregano, bazylię, parmezan, usmażyłam je na oliwie. Kotlety pojemy koniecznie z surówką – u mnie żółte pomidory z cebulką. Jeśli lubicie kotlety mielone wypróbujcie moje przepisy na mielone gyros , mielone pieczone , mielone wołowe , mielone z kurczaka , mielone z marchewka , mielone z groszkiem . PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE PO WŁOSKU Składniki na kotlety po włosku: 500g mięsa

Dorota Smakuje
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 144

formą podania. Jako dodatek możecie zaserwować pieczone warzywa, lekką sałatkę ze świeżych warzyw lub ulubioną surówkę. Czas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 12 szt. Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz

kulinarnyJa
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 511

doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera naciowego 2-3 ząbki czosnku spora garść liści laurowych spora garść

Kawa z mlekiem
Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem 163

zagotuj ze szpinakiem. Włóż rozdrobnione mięso i wymieszaj Przygotuj coleslaw. Kapustę poszatkuj w piórka. Potnij marchewkę w cienkie słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany orzechami z ryżem

codojedzenia
Surówka z pora i marchewki 151

Smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku

e-PrzepisyKulinarne
Pekinka z ogórkiem 175

Surówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja. 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 biała cebula Sól Pieprz 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską siekamy w drobne piórka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórka szklarniowego obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki

VioletoweKucharzenie
Surówka z pora i marchewki 301

Smaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę kroimy w półplasterki. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku

e-PrzepisyKulinarne
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 314

aromatyczne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej . Idealne do hamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych płatków owsianych (opcjonalnie) po około

potrawyregionalne
Szybka surówka z pora i jabłka. 206

macie pomysłu na surówkę do obiadu to proponuję pyszną i łatwą w przygotowaniu surówkę z pora i jabłka.Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: kawałek pora bez liści 1 jabłko 1 łyżka majonezu Roleski pieprz do smaku 2 łyżki suszonych warzyw ( marchewka, seler, pietruszka) sól morska Cenos do smaku   Wykonanie : Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie przełożyć na sitko

Sama słodycz i szczypta chili
Orientalna surówka marchewkowa z wasabi 186

surówka jest świetna jako dodatek do obiadowych dań kuchni chińskiej i japońskiej. Ostra w smaku, wyrazista, pyszna. Dodatek prażonego sezamu nadaje jej orzechowy posmak. 4 duże marchewki 3 łyżeczki sosu chrzanowego wasabi 2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia sól 1. Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. 2. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu

Szefowa kuchni
Jesienna surówka z czerwonej kapusty 160

Przepisów na surówkę z czerwonej kapusty jest wiele.Ja polecam gorąco z dodatkiem kukurydzy,jest bardzo smaczna! Zapraszam do korzystania z przepisu..:) Składniki 1/2 główki średniej kapusty czerwonej 2 marchewki 1 duże winne jabłko 1/2 pora 1/2 puszki kukurydzy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony

Wanilia i Kardamon