Przepis na błyskawiczną surówkę do obiadu – z kapusty pekińskiej, jabłka i marchewki. Kapustę drobno pokroić. Jabłka i marchewki obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty
Bulliozwijaj formując gołąbki. · Gołąbki układaj w naczyniu do zapiekania wyłożonym liśćmi kapusty. Na wierzch połóż pokrojoną w plastry cebulę, przykryj liśćmi kapusty, wlej bulion i przykryj pokrywą. · Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Przygotowanie sosu: · Na oliwie(...)zagotuj jeszcze raz. · Wlej sos do blendera i zmiksuj. · Gołąbki podawaj polane sosem i surówką z kiszonej kapusty. Równie dobrze smakują z sosem z pieczarek. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama GotujeKapustę odciskamy z nadmiaru soku, kto nie lubi zbyt kwaśnej może ją przepłukać ciepłą wodą. Istotna UWAGA odnośnie kapusty, kupujemy kiszoną, a nie kwaszoną to kolosalna różnica. Siekamy kapustę na drobno, dodajemy prażone orzechy, majeranek, pieprz i doprawiamy solą. Tej soli można dać więcej, smakiem nadzienia musi także przejść całe mięso. Napychamy filet, brzeg spinamy wykałaczką . Na patelni(...)wolno aby się mięs zrumieniło z każdej strony. Podajemy z tym co tam kto lubi, świetnie komponuje się z kuskusem lub zwyczajnie jak na załączonym obrazku z surówką z marchewki. Kapusta i prażone orzechy oraz przyprawy to takie proste, a tworzą taki znakomity bukiet. A do tego jaki zdrowy i na czasie
Dieta moja pasjaKapusta pekińska w jesiennej odsłonie, duszona z papryką i boczniakami. Zazwyczaj z kapusty pekińskiej przygotowujemy surówkę, a podana na gorąco jest jeszcze smaczniejsza. Nie wymaga długiego duszenia, prostsza w obsłudze niż jej pękata, głowiasta koleżanka. Idealny dodatek do każdego mięsnego lub rybnego dania i równie smaczna solo z bagietką lub np. kopytkami. Rozgrzewająca, aromatyczna, po prostu pyszna! Gościła(...)już dwa razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 4-5 boczniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny zielenina - natka pietruszki Wykonanie: cebule obrać i pokroić w piórka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!krem z czarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy(...)mgieł" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Rozgrzewająca, warzywna zupa-krem z kasztanami i "Dziewczyna, która przepadła" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Adwentowa surówka obiadowa i "Woziłam arabskie księżniczki" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych
Weekendy w domu i ogrodziecebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek) zioła: świeży tymianek i rozmaryn sól pieprz Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty. Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu(...)chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa opiekany karczek z chili kluski śląskie przed kąpielą we wrzątku
Bon Appetit Małgorzatymozliwe, że wierzchnie liście kapusty będą już miękkie. Ściągamy miękkie liście, reszte główki zostawiamy i co 5 minut sprawdzamy. Przystawkę Varoma ściągamy. Zdejmujemy miekkie liście kapusty. Z reszty kapusty robię zawsze surówkę do obiadu. Koszyczek z kaszą wyciągamy, odcedzamy. Z naczynia Thermomix wylewamy wodę. Do naczynia Thermomix wkładamy cebulę i czosnek siekamy czas 10s/obr.5 . Z pomocą kopyski ściągamy cebulę(...)czas 15s/obr.4 . dodajemy masło i podduszamy czas 10min/Varoma/obr.1. Dodajemy kaszę jęczmienną, solidnie doprawiamy (grzyby lubią sól). Dodajemy drobniutko pokrojoną natkę pietruszki. Całość mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Na rozłożone liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Gotowe gołąbki układamy na przystawce Varoma. Do naczynia Thermomix wlewamy 1000 g wody, zamykamy pokrywę. Na pokrywę nakładamy przystawkę Varoma z gołąbkami. Gołobki parujemy czas
Themo przepisyobiadowe oczekiwania Udka marynuję w przyprawach z niewielką ilością oleju przez całą noc, dzięki temu są soczyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie. Dziś udka pieczone z warzywami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty. Udka kurczaka pieczone SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, gotowa mieszanka przypraw do kurczaka, złocista, czosnek granulowany olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam do naczynia(...)góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami i surówką. Smacznego
Zasmakuj KuchniJako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystość pomidora i skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;) Składniki: - op. sałaty roszponki - średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - pęczek(...)pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas
Różne smaki w kuchniktóry jest człowiekowi niezbędny. Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy. Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno. Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera(...)właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Witamina E i NNKT biorą udział w hamowaniu procesu starzenia się, działają zbawiennie na układ rozrodczy, mięśniowy i naczyniowy. Olej kukurydziany ma zastosowanie do pikantnych surówek, sałatek, majonezów, sosów i past. Olej z PESTEK WINOGRON można stosować do smażenia, pieczenia i gotowania, nie jest tłoczony na zimno. Potrawy smażone na tym oleju zachowają swój naturalny
Proste PotrawyJuż dawno obiecałam Zuzi , że podam przepis na tę surówkę, co by ją nie korciło jakieś tam ciacho o późnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około(...)gotowania. Odcedzam, skrapiam resztą soku i odstawiam by wystygła. Marchew ścieram na tarce jarzynowej, cebulę kroję w kostkę i dodaję do kapusty. Doprawiam solą, pieprzem i majonezem. Mieszam i nakładam porcje na talerze. Koperek siekam i posypuję surówkę po wierzchu. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenDziś zapraszam na pyszne udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowej. Podałam je z pyszną surówka z białej kapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa chrupiąca i kusząca. Wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możemy ją podawać na zimo jako osobne danie lub na ciepło. Polecam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia ORZECH SKŁADNIKI: 4 udka(...)kurczaka, solą, pieprzem oraz papryką czerwoną. Na koniec smarujemy miodem. Wlewamy 50 ml wody. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok 60 min w 180 stopniach. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką Sałatką Rubinową ORZECH. Polecam i SMACZNEGO
Gotowanie Patkidelikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniesze dla zdrowia składniki. Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam! Składniki: 1/2 włoskiej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz 2-3 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu natka pietruszki Wykonanie: kapustę obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną, gotujemy ok 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko. Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewyobiad kontynuuowałam "pozbywanie się" zakupów z targu. Tym razem był szpinak (kupiony jako świeże liście) ze śmietaną i czosnkiem. Gotowane kolby kukurydzy z masełkim i solą morską oraz surówka z kiszonej kapusty ( z jabłkiem i marchewką). Do tego był też tradycyjny kotlecik z kurzej piersi, ale głód zwyciężył nad blogiem i kotleciki zostały pożarte zanim miałam szansę na zrobienie fotki
Z butelką mleczka w tle