kapusta razem? Jak dla nas to nie do końca oczywiste połączenie, a jednak okazuje się, że tworzą coś wspaniałego. Szczypta imbiru sprawia, że ta surówka ma niezwykły smak. Składniki: pół główki poszatkowanej czerwonej kapusty, 2-3 ugotowane i starte buraki, mała cebula, dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, sól, czarny pieprz, pół łyżeczki sproszkowanego(...)imbiru. Zrób tak: kapustę dopraw solą i pozostaw na około 15 minut, żeby zmiękła. Dodaj drobniutko posiekaną cebulę, buraki, śmietanę, majonez i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Artykuł Surówka obiadowa z czerwonej kapusty i buraczków. Genialna! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaKapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka,dla mnie petarda. Musicie koniecznie wypróbować. ok. 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 jabłko 1/2 zielonego grejpfruta 1 mała cebula 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) 1 łyżeczka cukru świeżo
Kolorowa kuchnia Elkimiód, sól, pieprz i odstawiamy na ok. 20 min. 2. Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce. 3. Do kapusty dodajemy marchew, jabłko, oliwę z oliwek i koperek. Surówka z młodej kapusty jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwiększej koleżanki… oj sporo większej koleżanki. Dużo osób chce sięgać po warzywa kapustne, ponieważ zawierają masę witamin i minerałów, ale co by tu zrobić z białej kapusty poza klasyczną surówką i bigosem? Dzisiaj proponuję Wam krem z białej kapusty , który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zagorzałym zwolennikom tego warzywa! Zupa krem jest bardzo delikatna w smaku, więc
BlendmanLubicie surówkę z czerwonej kapusty? Ja bardzo i sama nie wiem czemu tak nieczęsto ją robię! Pełna optymistycznego koloru i smaku, może być tłem do dania głównego, ale może też świetnie posłużyć za świetną przekąskę. pół niedużej główki czerwonej kapusty 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek sól sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku
Polska ZupaSzybka i smaczna surówka. kawałek białej kapusty cebula szczypiorek sól cebulowa cukier pieprz czarny mielony sok z cytryny olej Kapustę i cebulę pokroić.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól , pieprz, odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i zieleninę, wymieszać
Moje domowe kucharzeniemłoda kapusta! Jak tylko pojawia się w sprzedaży przyrządzam ją na wszystkie możliwe sposoby. Zawsze na pierwszy ogień idzie bigos z młodej kapusty , który uwielbiam a później robię surówki , no i wiadomo – kapuśniak z młodej kapusty Tym razem proponuję ją w trochę innej odsłonie, jednak wciąż przepysznej, jako dodatku do dań głównych. Delikatna, rozpływająca się w ustach młoda kapusta
karmelowyDziś zapraszam na kolejne danie z wykorzystaniem młodej kapusty, którą uwielbiam. Surówka. Świetna do obiadu i grilla, kolorowa, wiosenna, zdrowa... dużo by o niej pisać.... po prostu pyszna:) Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 2 mniejsze kolorowe papryki - 6-8 rzodkiewek - pół pęczka koperku - sól, biały pieprz, zioła toskańskie, - oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę szatkuję, lekko solę, mieszam, delikatnie ugniatając rękoma
Kuchnia z widokiem na ogródmąka się rozpuści. Na końcu dokładamy kapustę, mieszamy i zagotowujemy *** *** Na końcu możemy także dodać posiekany koperek i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Kapusta najlepiej smakuje podana z młodymi ziemniakami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z ApetytemDomowa kiszona kapusta jest zdrowa, tania i bardzo smaczna. Najzdrowsza i najłatwiejsza chyba do zrobienia surówka na zimę. Kiszona kapusta stanowi również podstawę wielu dań i większość z nas ją bardzo lubi. Jeśli chcemy ukisić większą ilość kapusty najlepiej zrobić to w kamiennym naczyniu i dopiero jak się ukisi przełożyć do słoików. U mnie niestety nie ma zbyt dużo miejsca
Gotuj w domuniewiele potrzeba, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, potartą marchewką i posiekanym koperkiem. Można przygotować także wersję z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem Składniki: 1 główka młodej białej kapusty 3 marchewki 1 pęczek koperku szklanka śmietany 12% cukier sól do smaku Przygotowanie: Z białej kapusty usuwamy wierzchnie
Moja smaczna kuchniaCześć :D Taką surówkę zaczęłam robić całkiem niedawno. Fajny dodatek do drugiego dania. Prosta i nie wymagająca wielkiego wysiłku :) Składniki: * 1 średniej wielkości kapusta pekińska * 1/2 jabłka * 1 marchewka * 1/2 pęczka szczypiorku * kilka łyżek śmietany 18% * sól, pieprz czarny i ziołowy * cukier do smaku * 1-2 łyżeczki soku z cytryny Kapustę pekińską i szczypiorek pokroiłam dość drobno
Pieprzyć z Fantazjąhalibuta o wadze ok. 120g zawiera 199 kcal Halibut smażony z czym podać? Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z halibutem: halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki halibut smażony z frytkami, sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaSzybka surówka z kiszonej kapusty ze słodką nutą żurawiny. Składniki: 500 g kapusty kiszonej duża marchew jabłko garść suszonej żurawiny pieprz 2 łyżki oliwy lub oleju Przygotowanie Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy i odciskamy z wody. Kroimy ją na kawałki. Obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy ze sobą, dorzucamy żurawinę (moja była dość
e-PrzepisyKulinarnezalewa z tego przepisu zawsze jest smaczna i nie trzeba jej kilka razy doprawiać jak to bywa przy przepisach gdzie jest podana ilość "do smaku". Surówka jest pyszna zarówno z młodej kapusty jak i już w okresie zimowym. Tu również surówka z tą zalewą ale z marchewką i cebulą klik . Składniki: 1 kg białej kapusty 1 średni zielony ogórek(...)przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i ogórki obrane ze skórki i pokrojone w półplasterki. Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na około 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i można przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna
Ala piecze i gotujekiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soli 1 łyżeczka nasion kminku 3 ziarna ziela angielskiego
Tajemnice SmakuDodatek idealny do ziemniaków - słodko-kwaśna surówka przygotowana z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka. Najlepiej smakuje podana mocno schłodzona. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1/2 średniej wielkości główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko sól, pieprz cukier kwasek cytrynowy lub sok z cytryny 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu Kapustę umyć, odciąć głąb i drobno posiekać. Marchewkę(...)jabłko obrać oraz zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać kapustę, marchewkę i jabłko. Całość posolić i popieprzyć. Wymieszać. Następnie wsypać cukier oraz odrobinę kwasku cytrynowego (do smaku). Na sam koniec do surówki dodać majonez oraz śmietanę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Schłodzić przed podaniem. Składniki surówki przed i po wymieszaniu
UgotowaćWiosna czas kolorowym smacznych surówek. Czas świeżutkich warzyw więc do bólu trzeba to wykorzystać. Ostatnio na półce zobaczyłam mleczko kokosowe i przyszła mi myśl ....a może by tak....... i tak powstało jak dla mnie niecodzienne połączenia kapust oraz mleczka kokosowego. Nie zawiodłam się na inwencji smakowej :)) Szybka i prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski(...)limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam - do kapusty poszatkowanej dodaję marchew oraz wlewam przygotowany sok, wszytko razem wymieszam i odstawiam do lodówki na ok 30 minut, aby smaki się połączyły - przed podaniem posypuję słonecznikiem i zajadam :)) - surówka ma słodkawy posmak i nutą kokosu coś świeżego i innego. Lubie kolorowe surówki cieszą nie tylko
Basia w kuchnihakiem do ciasta. Kiedy ciasto się samo robi, przygotowuję wszystkie dodatki, nagrzewam kamień do pieczenia i potem piekę pizze jedną za drugą. Zawsze do pizzy przygotowują włoską surówkę z białej kapusty . Jest pyszna, doprawiona winnym octem, oliwą, majerankiem i pieprzem. Prosta surówka do pizzy, a smak niesamowity! Pizza bianco z feta i pesto 3 pizze o średnicy 28 cm Składniki
codojedzenialeczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityleczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków wegański rosół z makaronem z marchewki sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityteż inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków
Kulinarne przygody Gatityszybciej niż tradycyjne. Farsz z kaszy też jest bardzo plastyczny i łatwo roluje się gołąbki. Za jednym zamachem zrobisz obiad na 3 dni. Z pozostałego, delikatnego środka kapusty przygotujesz pyszną surówkę, po przepis zapraszam tutaj . Składniki na 14 gołąbków: 14 liści kapusty włoskiej 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 100 g kaszy orkiszowej 250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką
Kulinarne przygody Gatityteż inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody Gatitysłony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody GatityCiasto Pijak Ciasto salceson Kakaowy jabłecznik Szarlotka Ciasto z makiem na maślance INNE PRZYDATNE PRZEPISY: Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka makaronowa z tuńczykiem Łagodna sałatka jarzynowa Jarzynowa Surówka z gotowanej kapusty Tarte buraczki Warstwowa sałatka z tuńczykiem Korzenne tiramisu Domowa zacierka Prażone orzechy włoskie Bombki z mleka w proszku Trufle z masy kajmakowej i herbatników Bezy z czekoladą Szybki
W Moim Magicznym DomuKiszone ogórki można podawać na wiele sposobów, proponuję pyszną surówkę. Pół główki kapusty 1 kg, 2 cebule, 5 średnich ogórków kiszonych, 3-5 łyżek oleju roślinnego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka pieprzu, coś zielonego. Kapustę ucieramy, cebulę i zieleninę siekamy, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Surówka jest gotowa, bardzo smaczna, dobrze pasuje do każdego posiłku
chleba naszegonazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować popularnej koreańskiej surówki na bazie kapusty pekińskiej i stopniowo trudno dostępną kapustę zastępowały marchewką, aż w końcu jako baza pozostała sama marchewka. Surówka ta zakorzeniła się na dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności
Trzeci talerz