surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:95/277)

Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu 86

Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu to moja propozycja na letnią, świeżą surówkę. Nie wiem czy wiecie, ale liście chrzanu są jadalne. Tych większych używa się do kiszonek np z ogórków. Kiedyś pieczono chleb na liściach chrzanu. Te mniejsze, młode, delikatne listki mają ogromny potencjał. Smak bardzo fajnie pikantny, chrzanowy. Idealnie komponują się w surówkach i sałatkach, sosach, zupach(...)dziko rosnącego na łąkach, w parkach, na ścieżkach. Mamy sezon na młodą kapustę, więc warto zrobić sobie właśnie taką surówkę. Kilka prostych składników a wyjdzie nam rewelacyjna surówka. PRZEPIS COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki: pół główki młodej kapusty garść młodych listków chrzanu 1 łyżka majonezu 3 łyżki zsiadłego mleka (lub jogurtu, kefiru) 1 łyżeczka przyprawy do sałatek – przepis

Dorota Smakuje
Pyszna surówka w 3 minuty. 37906

Idealna surówka, którą możemy podać do obiadu, na kolację czy zabrać do pracy. Przygotowanie zajmuje chwilę, przepis super łatwy dla każdego kto tylko zechce. Pół główki kapusty ok. 1 kg ucieramy na grubych oczkach. Do szklanki nalewamy(...)łyżek oleju, łyżkę octu, łyżkę cukru i po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, wszystko porządnie mieszamy łyżeczką. Pęczek szczypiorku drobno kroimy i dorzucamy do kapusty.  Potem wszystko polewamy "miksturą" ze szklanki i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa. Można przełożyć do lodówki lub od razu zajadać. Smacznego!  Polecam

chleba naszego
Surówka z kapusty włoskiej 132

niej zrobić. Oczywiście od razu przyszła mi na myśl jakaś surówka, a że w oko wpadł mi  Ten przepis , więc postanowiłam  go wykorzystać. Surówka wyszła przepyszna. Polecam !!! Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu Wykonanie: Oczyszczoną kapustę szatkuję, solę i odstawiam

Bea(u)ty kitchen
Surówka kapuściana z rzodkiewką 117

pyszną i zdrową surówkę robi się błyskawicznie a potem szybciutko zjada. Chrupiąca kapusta, kalarepka i rzodkiewki smakują idealnie w tym zestawie. Teraz na wiosnę dużo więcej zajadamy takich witamin. Kapuściana surówka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapusta zasmażana z kminkiem 250

Kiszona kapusta zasmażana z kminkiem to przepis prosty, stary i znany zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z czerwonej kapusty 230

Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb.  Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego

prawdziwe jedzenie
Surówka z czerwonej kapusty z mandarynkami 150

Czerwona kapusta z ulubionym winegretem na bazie octu jabłkowego, miodu, oleju i ziół. Dodałam do niej mandarynki w syropie i pestki dyni. Surówka idealnie pasuje do czerwonych mięs. Składniki: ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 4 łyżki octu jabłkow ego  1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki mandarynek z puszki

Czerwień i błękit
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym 167

Moją ulubioną surówką o tej porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem

Czerwień i błękit
Domowa kiszona kapusta do słoików 191

Dzisiaj przepis mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu

Mieszam w Garnku
Surówka z kalarepą 88

sałatę lodową i zastanawiałam się, którą zużyć w danym dniu do obiadu. W ostatniej chwili pomyślałam, by wykorzystać obie. Powstała pyszna surówka w zielonych kolorach. Dodałam do niej świeżą kalarepkę oraz miodowy dressing. Wyszło pysznie. Polecam:) 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 sałaty lodowej 1 kalarepa 1 cebula Dressing: 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki oleju 2 łyżki białego octu winnego sól

Smaki Na Talerzu
Młoda kapusta z masłem i bułką tartą 116

Młoda kapusta z bułką tartą i masłem to dodatek do letniego obiadu, możemy podać ją zamiast kalafiora czy surówki. Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło.  1 mała główka młodej kapusty 1/4 kostki masła 2 czubate łyżki bułki tartej sól świeży, posiekany koper 1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku

Szefowa kuchni
Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) 179

kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem Surówka z kiszonej kapusty z granatem (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki kiszonej kapusty 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 jabłka sól himalajska lub morska pieprz ocet jabłkowy(...)smaku garść ziarenek granata posiekana natka Wykonanie: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i jabłko obieramy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a jabłko ścieramy na dużej tarce warzywnej. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, ocet i natkę. Dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy posypaną granatem

Kulinarne przygody Gatity
SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I JABŁKIEM 128

Pyszna surówka do obiadu tym razem z czerwoną kapustką.Dodałam do niej marchewkę,jabłko i natkę pietruszki.Wyszła pyszna :). SKŁADNIKI 1/2czerwonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki sok z cytryny natka pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu WYKONANIE Kapustę cienko szatkujemy,marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.Natk

Mała w garnku miesza
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 161

chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek, a potem jednocześnie pokrojone(...)marchewki, kawałki kapusty, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy i oliwę i poszatkować przez 30 s, surówka była gotowa. Następnie zabrałam się za danie główne, do misy urządzenia wystarczyło wlać zalecaną ilość wrzącej wody, do sita włożyć obrane ziemniaki, a na sicie do parowania ułożyć mięso z ziołami. Ten robot ma przewagę nad tradycyjnym parowarem – gdyż można używać soli, wystarczy do misy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapustą, żurawiną i winogronami 174

Zdrowa i pełna witamin surówka z białej kapusty, marchewki, jabłka, suszonej żurawiny, winogron i orzechów włoskich. Doprawiona dressingiem z oliwy, octu ryżowego, soku z cytryny i miodu. Składniki: z przepisu ze strony Kwestia Smaku 1/4 główki kapusty 1 jabłko 1 marchewka 1/3 szklanki suszonej żurawiny kiść czerwonych winogron kilka orzechów włoskich 2 łyżki oliwy 2 łyżki miodu(...)cytryny 2 łyżeczki octu ryżowego sól, pieprz Kapustę drobno posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie na 5 minut. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Winogrona przekroić na pół (w razie potrzeby usunąć pestki). W miseczce wymieszać oliwę, ocet, miód, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki surówki wymieszać w misce. Polać dressingiem. wymieszać

Moja Galeria Smaku
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 396

jedna z najpyszniejszych surówek na bazie pekinki. Z pewnością i Wam posmakuje. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duży por 1 duże jabłko sól, pieprz majonez Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno posiekać. 2. Pora drobno pokroić. 3. Jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Dodać majonezu, doprawić do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani