pekińska 2 opakowania czosnkowego sosu sałatkowego 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni 1 pęczek szczypiorku Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak. Kapustę pekińską oczyścić z wierzchnich liści
Świat Domowej Kuchnisłodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w kostkę(...)będzie ciepły. Kapustę pekińską myjemy i szatkujemy. Dodajemy do niej pokrojone, kolorowe papryki. Całość mieszamy z sosem typu winegret ( nie ukrywam w tym momencie ułatwiam sobie życie, korzystam z gotowego sosu ). Usmażonego placka kładziemy na talerzu ( kładziemy bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza ). Na placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą
Smaki Ewyczubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki
Świat Domowej KuchniKiedy myślę: surówka, przeważnie na myśl przychodzi mi świeża kapusta. Najlepsza jest oczywiście młoda, ale zimą lepiej kupować naszą, białą kapustę. Dzisiaj kolejna wersja surówki kapuścianej, tym razem z kalarepą, którą nawet zimą można znaleźć w sklepach... Składniki: 1/2 główki kapusty 1 kalarepa 1 duża marchew posiekany koper lub natki pietruszki sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki
Czerwień i błękitSzybka, smaczna i zdrowa surówka do obiadu, często przyrządzam ją do mięsa lub ryby. Składniki: pół główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 łyżka musztardy angielskiej Roleski sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy, solimy i odstawiamy na pół godziny aż kapusta puści sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Marchewkę ścieramy na tarce
Bajeczna KuchniaSurówka z samych nowilijek: pierwsza młoda, bardzo delikatna kapusta Spitzkohl, ogórki i rzodkiewki. Soczysta, orzeźwiająca, pyszna. Tym razem surówkę przygotowałam na wzór tradycyjnego colesława z sosem majonezowym. Majonez zastąpiłam jednak jogurtem greckim z przyprawami. Spitzkohl szczególnie polecam wszystkim liczącym kaloriie, bo ma ich niewiele. Posiada za to dużo witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Jest najzasobniejsza w witaminę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko 1 Duża Marchewka
Gotowanie Patkikapusty. Z młodej kapusty można zrobić mnóstwo smacznych potraw... Najbardziej smakuje mi zasmażana z dodatkiem świeżego koperku, lub po prostu świeża surówka z marchwią, jabłkiem, cebulką i oliwą z oliwek jako dodatek do dania głównego, pyszności! Główka kapusty jest pełna witamin i mikroelementów, także zajadajmy! Składniki: kapusta młoda 1 mała główka, marchew 2 szt, jabłko 1 szt, cebula
kulinarne odsłony patisobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam pyszną surówkę COLESŁAW , Wyśmienita i popularna surówka na bazie białej kapusty, doskonała da dań mięsnych, również jako dodatek do kanapek na ciepło i do domowych kebabów. Surówka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu jej do sieci restauracji KFC oraz McDonald
Pysznosci Babci Basirazem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki. Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna. Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa
Walijskie PichcenieZdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno pokroić(...)oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około 2h (w tym czasie kapusta trochę zmięknie i surówka lepiej smakuje
Zgrabne GotowanieProsta i pyszna surówka obiadowa z kiszonej kapusty. Niby nic odkrywczego, ale dodanie majonezu do niej powoduje, że smak jest całkowicie inny, a surówka jest bardziej kremowa i delikatniejsza. I nie bójcie się połączenia kiszonki z majonezem, to nic strasznego, to zdecydowanie lepszy smak. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikColesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego) sól i pieprz Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj majonez
Kulinarny S.O.S.Colesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)marchewka 1 cebula 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 18% lub 12% 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego) sól i pieprz Kapustę cienko poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj majonez
Kulinarne S.O.S.Prosta surówka z cukinii i marchewki, z nutą egzotyczności dzięki kapuście Pak Choi, chilli oraz limonce. Jeżeli lubicie surówki z dodatkiem marchewki - ta również Wam posmakuje :) Składniki : 1 cukinia 1/2 marchewki 1 główka Pak Choi 1/2 limonki 1/2 chilli Sól, pieprz Przygotowanie : Marchewkę i cukinię ścieramy na dużych oczkach. Pak Choi kroimy w kostkę. Chilli pozbawiamy pestek. Drobno kroimy. Składniki
Czarnawisienkakapusta razem? Jak dla nas to nie do końca oczywiste połączenie, a jednak okazuje się, że tworzą coś wspaniałego. Szczypta imbiru sprawia, że ta surówka ma niezwykły smak. Składniki: pół główki poszatkowanej czerwonej kapusty, 2-3 ugotowane i starte buraki, mała cebula, dwie łyżki kwaśnej śmietany, łyżka majonezu, sól, czarny pieprz, pół łyżeczki sproszkowanego(...)imbiru. Zrób tak: kapustę dopraw solą i pozostaw na około 15 minut, żeby zmiękła. Dodaj drobniutko posiekaną cebulę, buraki, śmietanę, majonez i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Gotowe! Artykuł Surówka obiadowa z czerwonej kapusty i buraczków. Genialna! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaKapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka,dla mnie petarda. Musicie koniecznie wypróbować. ok. 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 jabłko 1/2 zielonego grejpfruta 1 mała cebula 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno) 1 łyżeczka cukru świeżo
Kolorowa kuchnia Elkimiód, sól, pieprz i odstawiamy na ok. 20 min. 2. Obraną marchew i jabłko trzemy na tarce. 3. Do kapusty dodajemy marchew, jabłko, oliwę z oliwek i koperek. Surówka z młodej kapusty jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - witaminę K (pochodzącą z kapusty), które odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwiększej koleżanki… oj sporo większej koleżanki. Dużo osób chce sięgać po warzywa kapustne, ponieważ zawierają masę witamin i minerałów, ale co by tu zrobić z białej kapusty poza klasyczną surówką i bigosem? Dzisiaj proponuję Wam krem z białej kapusty , który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko zagorzałym zwolennikom tego warzywa! Zupa krem jest bardzo delikatna w smaku, więc
BlendmanLubicie surówkę z czerwonej kapusty? Ja bardzo i sama nie wiem czemu tak nieczęsto ją robię! Pełna optymistycznego koloru i smaku, może być tłem do dania głównego, ale może też świetnie posłużyć za świetną przekąskę. pół niedużej główki czerwonej kapusty 100 g orzechów włoskich 100 g rodzynek sól sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku
Polska ZupaSzybka i smaczna surówka. kawałek białej kapusty cebula szczypiorek sól cebulowa cukier pieprz czarny mielony sok z cytryny olej Kapustę i cebulę pokroić.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól , pieprz, odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i zieleninę, wymieszać
Moje domowe kucharzenie