surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:91/277)

Surówka z czerwonej kapusty. 198

Witajcie :) Po świątecznym przejedzeniu proponuję teraz pyszne i lekkie surówki.Dzisiaj mam dla Was pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Jak zapewne wiecie posiada ona mnóstwo witamin i właściwości leczniczych.Pewnie Was to zdziwi ale ja uwielbiam kanapki z dodatkiem surówek :)  Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:) Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem 219

Dzisiaj kolejna odsłona surówki z czerwonej kapusty. Tym razem mniej zdrowa wersja, ponieważ w zamian oliwy użyłam majonezu. Czasami do dania głównego podaje po prostu ogórki kiszone lub marynowane buraczki, które uwielbiam, ale częściej goszczą u mnie świeże surówki w różnych wersjach.  Surówka to pyszny dodatek(...)smaku, s ó l i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy lub szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o  grubych oczkach następnie nasalamy warzywa i odstawiamy. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy drobno posiekan ą   cebulkę oraz kukurydz ę . Do surówki dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ocet winny i przyprawy do smaku. Podajemy jako

kulinarne odsłony pati
Wiosenna zielona surówka 221

Kolor zielony ewidentnie kojarzy się z wiosną i stąd nazwa surówki - wiosenna. W mojej surówce są warzywa tylko zielone czyli ogórek, kapusta pac choi, natka pietruszki karbowana, szczypiorek. Zazieleniło się na stole, póki co tylko na stole a za oknem zieleni jeszcze próżno wypatrywać ale już coraz bliżej. Zapraszam na pyszną i zdrową surówkę. Wiosenna zielona surówka. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Surówka z młodej kapusty. 244

Właśnie teraz jest czas na najlepszą młodą kapustę. Moim ulubionym daniem z jej jest surówka z młodej kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki i koperku. Smakuje po prostu pysznie, a do tego jest mega łatwa w przygotowaniu! Zapraszam! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia marchew 2 jabłka 3 łyżeczki koperku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki soli

Kuchnia Łukasza
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 180

wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym

Kuchnia Beaty
Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu 107

Coleslaw z młodej kapusty z listkami chrzanu to moja propozycja na letnią, świeżą surówkę. Nie wiem czy wiecie, ale liście chrzanu są jadalne. Tych większych używa się do kiszonek np z ogórków. Kiedyś pieczono chleb na liściach chrzanu. Te mniejsze, młode, delikatne listki mają ogromny potencjał. Smak bardzo fajnie pikantny, chrzanowy. Idealnie komponują się w surówkach i sałatkach, sosach, zupach(...)dziko rosnącego na łąkach, w parkach, na ścieżkach. Mamy sezon na młodą kapustę, więc warto zrobić sobie właśnie taką surówkę. Kilka prostych składników a wyjdzie nam rewelacyjna surówka. PRZEPIS COLESLAW Z MŁODEJ KAPUSTY Składniki: pół główki młodej kapusty garść młodych listków chrzanu 1 łyżka majonezu 3 łyżki zsiadłego mleka (lub jogurtu, kefiru) 1 łyżeczka przyprawy do sałatek – przepis

Dorota Smakuje
Pyszna surówka w 3 minuty. 37928

Idealna surówka, którą możemy podać do obiadu, na kolację czy zabrać do pracy. Przygotowanie zajmuje chwilę, przepis super łatwy dla każdego kto tylko zechce. Pół główki kapusty ok. 1 kg ucieramy na grubych oczkach. Do szklanki nalewamy(...)łyżek oleju, łyżkę octu, łyżkę cukru i po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, wszystko porządnie mieszamy łyżeczką. Pęczek szczypiorku drobno kroimy i dorzucamy do kapusty.  Potem wszystko polewamy "miksturą" ze szklanki i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa. Można przełożyć do lodówki lub od razu zajadać. Smacznego!  Polecam

chleba naszego
Surówka z kapusty włoskiej 156

niej zrobić. Oczywiście od razu przyszła mi na myśl jakaś surówka, a że w oko wpadł mi  Ten przepis , więc postanowiłam  go wykorzystać. Surówka wyszła przepyszna. Polecam !!! Składniki: 1/2 główki kapusty włoskiej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej sól pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu Wykonanie: Oczyszczoną kapustę szatkuję, solę i odstawiam

Bea(u)ty kitchen
Surówka kapuściana z rzodkiewką 142

pyszną i zdrową surówkę robi się błyskawicznie a potem szybciutko zjada. Chrupiąca kapusta, kalarepka i rzodkiewki smakują idealnie w tym zestawie. Teraz na wiosnę dużo więcej zajadamy takich witamin. Kapuściana surówka. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapusta zasmażana z kminkiem 283

Kiszona kapusta zasmażana z kminkiem to przepis prosty, stary i znany zapewne każdej polskiej gospodyni. Ile gospodyń tyle sposobów na zasmażaną kapustę, z kminkiem lub bez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z czerwonej kapusty 255

Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb.  Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego

prawdziwe jedzenie
Domowa kiszona kapusta do słoików 214

Dzisiaj przepis mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu

Mieszam w Garnku
Surówka z kalarepą 112

sałatę lodową i zastanawiałam się, którą zużyć w danym dniu do obiadu. W ostatniej chwili pomyślałam, by wykorzystać obie. Powstała pyszna surówka w zielonych kolorach. Dodałam do niej świeżą kalarepkę oraz miodowy dressing. Wyszło pysznie. Polecam:) 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 sałaty lodowej 1 kalarepa 1 cebula Dressing: 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki oleju 2 łyżki białego octu winnego sól

Smaki Na Talerzu