Zdrowo, kolorowo i całkiem szybko. Na zdjęciu: kasza jaglana, surówka z czerwonej kapusty, marchewka curry , kotlety sojowe kebab-gyros i ogórki kiszone. Jak zrobić surówkę? Składniki: 1/2 małej czerwonej kapusty 1-2 jabłka 1 cebula sos: olej z pestek winogron lub oliwa, sok z cytryny, sól, pieprz Zblenduj warzywa (lub drobno pokrój). Zmieszaj składniki sosu i polej nim surówkę
Qlinarnie i QlinarniePrzypadkowa kombinacja składników zaowocowała wspaniałym smakiem surówki. Chciałam pierwotnie przygotować białą rzodkiew ze śmietaną - czyli klasykę. Ale jak sięgnęłam do lodówki by ją wyjąć to w padły mi w oko końcówki warzyw ( papryka, ogórek, połówka marchewki)- stwierdziłam, że trzeba je przecież zużyć. Zaryzykowałam taką wielowarzywna surówkę ( z dodatkiem jabłka) i nie zawiodłam się. Surówka jest lekko ostra , słodkawo-kwaśna , wilgotna
Buniabaje w kuchniSkładniki: 500g kurczącej wątróbki 3 cebule średniej wielkości Oliwa Mleko Sól,pieprz 1 łyżka majeranku Do surówki; Ogórki kiszone Kilka łyżek oliwy jedna cebula Mąka SPOSÓB: Myjemy i oczyszczamy wątroby z żółci itp. Zalewamy mlekiem na jakiś czas Mleko nam wyciągnie resztę krwi i sprawi że nie będzie(...)mieć sos własny a nie jakiś bulion. *Gdy wszytko nam się redukuje mamy czas by obrać ziemniaczki i je wstawić gotując na sypko I robimy surówek Sposób na Surówkę: Ogórki kroimy cienko,cebule drobno w kostkę dodajemy około 2-3 łyżek oleju i pieprz Jeśli ogórki
Viola cooks with passionSURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKA to chrupiąca porcja... Artykuł SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY, MARCHEWKI I OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEblogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały(...)słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego. The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś pomysł na szybki i prosty obiad, czyli taki jakich u mnie najwięcej :) Mało czasu mam ostatnio przez pracę, więc bardzo skomplikowane rzeczy ciężko zrobić. Kurczak na parze plus surówka z białej rzodkwi, którą uwielbiam. To jedno z ulubionych moich warzyw i często robię z białej rzodkwi surówki i jadam je nawet same, przeważnie z odrobiną majonezu. Składniki : 1 filet(...)Białą rzodkiew myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski. Dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypujemy natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Po wyłączeniu się urządzenia gotującego na parze mięso, przekładamy surówkę z białej rzodkwi na talerz a na nią układamy kurczaka. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, dajcie znać jak wypróbujecie przepis czy Wam smakowało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar FacetaIdealnie mięciutkie, wręcz rozpadające się mięso i bajecznie pyszny sos... oto właśnie kwintesencja Pulled pork. Potrawa do jedzenia w formie kanapki ale również z surówką i np. frytkami. Tym razem chcę Wam pokazać wersję z sosem pomidorowym, który dodatkowo podkręca smak mięsa. Pulled pork w sosie pomidorowym 800 g łopatki wieprzowej 3/4 szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru trzcinowego(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano po szczypcie mielonych goździków i cynamonu sól, pieprz bułki lub ziemniaki w dowolnej formie do wyboru surówka do podania, u mnie coleslaw z czerwonej kapusty Przecier, cukier, posiekany czosnek i przyprawy mieszamy w naczyniu do zapiekania. Wkładamy do niego mięso i obtaczamy je w sosie. Naczynie szczelnie przykrywamy i pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki pieprzu Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego olej 100 ml śmietany 3 łyżeczki mąki Placek ziemniaczany 1 kg ziemniaków 3 jajka Mąka Sól olej Surówka Ok. 1/3 kapusty pekińskiej ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej ½ papryki żółtej Sos do surówki typu winegret Sos na placek Sos majonezowo – ketchupowy ( wcześniej opublikowany na blogu ) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy(...)korzystam z gotowego sosu ). Usmażonego placka kładziemy na talerzu ( kładziemy bardziej na brzegu, tak aby złożony znajdował się na środku talerza ). Na placek nakładamy gulasz z sosem, na to surówkę i przykrywamy drugą połowa placka. Na samej górze placka nakładamy sos majonezowo – ketchupowy. Mam nadzieje, że przepis przekazałam w sposób prosty. SAMACZNEGO
Smaki Ewywczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej ramówce... wciąga bardzo. Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora. Pikantna(...)pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana 1/2 kwaśnego jabłka, obranego, startego na grubych oczkach sól, pieprz i cukier po szczypcie czubata łyżka majonezu Warzywa wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie
Dzieje kuchennej Wiewiórygęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką. Przepis na surówkę tutaj Surówka Colesław SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywarto stosować przy obniżonej odporności , by ją podnieść. Olej ma też właściwości kosmetyczne, można nim smarować skórę i paznokcie tak jak oliwką kosmetyczną.Głównie stosuje się go do surówek i sałatek, dipów, sosów, past, deserów. Olej lniany Budwigowy to olej stosowny w specjalnej diecie znanej pod nazwą dieta dr Budwig. Olej SŁONECZNIKOWY w swoim składzie ma kwas linolenowy (omega(...)który jest człowiekowi niezbędny. Zawiera tez cenne karotenoidy, woski i fosfolipidy. Na oleju tym tez nie należy smażyć, ani go podgrzewać. Stosować wyłącznie na zimno. Używamy go do surówek z kiszonej kapusty, sałatek, dipów, sosów, past serowych. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. Olej KUKURYDZIANY tłoczony jest również na zimno. Jest to bardzo zdrowy olej, ponieważ zawiera
Proste Potrawymacie pomysłu na surówkę do obiadu to proponuję pyszną i łatwą w przygotowaniu surówkę z pora i jabłka.Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: kawałek pora bez liści 1 jabłko 1 łyżka majonezu Roleski pieprz do smaku 2 łyżki suszonych warzyw ( marchewka, seler, pietruszka) sól morska Cenos do smaku Wykonanie : Por umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, następnie przełożyć na sitko
Sama słodycz i szczypta chiliLekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień
na moim stole...Tyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru,sól(...)pieprz do smaku. Wszystkie przyprawy i ocet dodawałam w zależności od ilości surówki i i smaku. Smacznego
potrawyregionalneMamy jesień. Zrobiło się chłodno, a na straganach królują owoce i warzywa jesieni. Jednym z nich jest dynia.To właśnie z niej dzisiaj przygotowałam do obiadu pyszną i szybką surówkę. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Ja zrobiłam z majonezem, ale możecie zrobić z jogurtem i będzie równie smaczna. Składniki: 200 g dyni ( waga bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka(...)skóry, wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko i pomidora pokroić w drobną kostkę. Wymieszać dodać majonez , cukier puder i natkę pietruszki. Ponownie wszystko wymieszać. szybka surówka z dymi
O kuchni z uczuciem