Prawie co roku robię surówkę z buraczków, wkładam je do słoików i wekuje. Tym razem niestety nie zrobiłam i jestem zmuszona co jakiś czas kupować buraki i robić na bieżąco, ponieważ jest to jedna z podstawowych surówek, które podaję do obiadu. Składniki: 1 kg buraków sok z cytryny (ocet) cukier
Amatorka kuchennaLubię surówki, ale zdecydowanie za rzadko jem takie z wykorzystaniem marchewki. Dzisiaj zrobiłam z dodatkami, które miałam w szafce. Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimiSkładniki:4 duże marchewki1 jabłko1 mały korzeń pietruszki2 łyżeczki kokosu3 łyżeczki orzechów włoskich1 mały jogurt naturalnycukierPrzygotowanie:Obrane warzywa i jabłko ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, możemy użyć malaksera. Warzywa mieszamy
Moja smaczna kuchniaKolejna bardzo prosta surówka.Dodamy tylko, że bardzo smakuje dzieciom.Składniki:-marchew-jabłko-cebula-warzywko-majonezi to wszystko.Obrane warzywa i owoce ścieramy na dużych oczkach.Dodajemy odrobinę warzywka i majonezu.Mieszamy i mamy gotową surówkę.Smacznego
Maminek kulinarnykońcu mamy ciepło jeść się zbytnio nie chce. Dobrym rozwiązaniem na tą porę są surówki, sałatki szybkie w zrobieniu co nie wymagają dużego nakładu gotowania. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest jak możemy pójść do ogródka i stworzyć coś pysznego w jedną chwilę, nie bójmy się eksperymentować możemy siebie sami nie raz zaskoczyć odkryciem smaku i wizualnego połączenia. Dziś zaproponowałam(...)moim domownikom surówkę z bobu, świeżego groszku, młodej botwinki a dla przełamania smaku i struktury dodałam granat oraz zrobiłam dressing z soku granatu. Nie obyło się oczywiście bez aromatycznej fety z bazylią i oregano i nie była bym sobą gdyby nie wskoczyły tam kwiatki lawendy, która aż się prosi z ogrodu, aby ja dodać. Ma swój charakterystyczny posmak i dodaję
Basia w kuchniMamy karnawał , na stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie.Składniki:20 dużych muszli-makaronpęczek szczypiorku1 dymkapeczek rzodkiewekpół ogórka węża1/3 kapustki pekinki górnej części1 zielona paprykagarść kiełek rzodkiewki2 łyżki octu balsamicznego3 łyżki oliwy z oliwekpieprz,sół-do smakułyżka oleju-do gotowania makaronuWykonanie
Z Majeczką w kuchniSurówka z papryki i ogórka jest szybkim i bardzo smacznym dodatkiem do obiaduSkładniki:ogórek kiszonypapryka konserwowacebulaWykonanie:Ogórek, paprykę kroimy w kostkę lub paseczki, cebulkę w drobną kostkę. Mieszamy. Odstawiamy na 2h w celu przegryzienia się składników. Ja do tej surówki nie dodaję już żadnych przypraw
Walijskie PichcenieJeśli chce nam się "bawić" najlepiej usunąć jeszcze część nasienną z ogórka i pomidorka. Po tym czasie odlewamy wodę, i przekładamy do głównej miski. Mamy wtedy pewność, że nasza surówka nie podcieknie nieestetycznie wodą. Dodajemy jeszcze tylko pokrojoną rzodkiewkę,doprawiamy do smaku pieprzem, koperkiem lub sporą ilością natki i chłodzimy w lodówce ok godziny.Ponieważ apetina jest słona (jak każdy(...)feta) surówki już nie solę
Walijskie Pichceniechyba łatwiejszej surówki niż ta. Robi się ją bardzo szybko i smakuje świetnie. Surówka z marchewki i jabłka pasuje do bardzo różnych dań obiadowych. Takie delikatne połączenie smakuje nie tylko dzieciom co potwierdzają zgodnie moje Żarłoczki. U nas w domu marchewka jest zawsze więc taki dodatek do obiadu pojawia się na stole dość często. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzybka surówka to idealne dopełnienie obiadu oraz nieoceniona porcja witamin! Składniki: 1 seler 1 jabłko sok z połowy małej cytryny 2 łyżeczki cukru 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Selera i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny , dodać jogurt , cukier i dokładnie wymieszać. Kilka minut i gotowe Smacznego! Post Surówka z selera – prosta
Za drzwiami kuchniSurówka z kapusty pekińskiej to świetny dodatek do drugiego dania.Bardzo prosta i szybka do przygotowania.Surówka jest przepyszna,lekka,winna,kolorowa i chrupiąca dzięki dodatkowi marchewki.Marchewka pokrojona w cienkie paseczki dodaje koloru i uroku surówce,a świeżości dodaje cytrynowy winegret.Zawiera dużo wartości odżywczych.Patrząc na kapustę pekińską,aż trudno uwierzyć,że w tym blado-zielonym warzywie występuje beta-karoten.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w słoikach. Surówka jest pyszna i nie ma z nią dużo pracy. Idealna do zimowych obiadów, nie tylko chińskich. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z misce. I mamy szybką surówkę do obiadu. Prawda, że łatwo i smacznie
O kuchni z uczuciemSurówkę tę, jak zresztą pokazują dekoracje na zdięciach, robiłam zimą. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie składniki są dostępne przez okrągły rok. Jest to przepyszna atlernatywa dla wiosennych nowalijek, na które trzeba jeszcze odrobinę poczekać. Pasuje świetnie zarówno do dań mięsych, rybnych czy jarskich. Polecam. Składniki: 1/2 średniego selera 1 średnia pietruszka 1 marchewka 3 średnie kiszone ogórki
Gosia gotujefont-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Orzeszki podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z kapustą i cebulą. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj go ze składnikami surówki. Odstaw na około 2 godziny do lodówki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Qlinarnie i QlinarnieKolejna błyskawiczna surówka obiadowa lub grillowa.... bo sezon grillowy już niebawem zostanie otwarty :) Smaczna, zdrowa wiosennie pachnąca koperkiem. Polecam. Składniki: - pół główki kapusty pekińskiej - 2 ogórki kiszone - pół pęczka koperku - 1 cebulka dymka - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie Kapustę siekam, ogórki kroję w drobna kosteczkę, dodaję pokrojony drobniutko koperek i cebulkę. Mieszam, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, doprawiam
Kuchnia z widokiem na ogródZapowiadana surówka z młodej kapusty.Składniki:-pół główki kapusty-jedna duża marchewka-jabłko-szczypior-koperek-sok z cytryny do smaku-2 łyżki oleju-przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy.Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnyporze roku kapusta nadaje się idealnie do serwowania jej w postaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu Wykonanie
Walijskie PichcenieSzybka surówka.. 1 duży por 5 średnich pomidorów 1 ząbek czosnku śmietana sól ,pieprz Por (białą część) opłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Pomidory opłukać i pokroić. Czosnek obrać, umyć i zmiażdżyć. Wszystko razem wymieszać , dodać śmietanę i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieJabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy szczyptę cukru. Surówka idealnie pasuje jako dodatek do obiadu
Aga w kuchniNależę do tych dla których obiad bez surówki się nie liczy. A w zasadzie lubię jeśli jest ich kilka. Jedna główna bardziej pracochłonna , a dwie inne proste typu pomidory z cebulką , pikle itp. Dziś młode jarzynki aż się prosiły by cos z nimi zrobić . Często robiłam miskę takiej mieszanki do podziału z Mamą na kolację ( lub zamiast kolacji) .Tyle
Buniabaje w kuchni