plasterki. Mięso mieszam z mocno słonym jasnym sosem sojowym i płatkami chili, odstawiam w osobnej miseczce na czas przygotowania reszty składników. W drugiej misce dokładnie rozkłócam dwa jajka. W trzeciej misce mieszam wszystkie składniki sosu – pastę z tamaryndowca rozprowadzam wodą, dodaję cukier, pastę chili, ciemny sos sojowy i sos rybny. Wszystko mieszam do połączenia. Imbir i czosnek obieram, czosnek(...)pokruszonymi orzeszkami. Jeśli komuś za mało któregoś smaku, bo nad talerzem odczucia smakowe są już zupełnie subiektywne – podajemy też sos rybny, sos sojowy, drobniutko posiekane świeże chili i cząstki limonki do skropienia. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 stek z łaty wołowej, 350-400g 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego ½ łyżeczki płatków chili 150g grzybów enoki, albo pieczarek lub boczniaków 250g
Karo in the Kitchenkuchnią. Jesteśmy bardzo ciekawi jak wygląda to miejsce wieczorem, kiedy wśród zieleni zapalają się nastrojowe światła. Roladki z grillowanej cukinii z kozim serem, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i miodowym sosem vinegret Zupa Tom Kha z krewetkami Black Tiger i warzywami Kiedy kelner przyniósł nam napoje zdecydowaliśmy się złożyć zamówienie - na przystawkę zamówiliśmy roladki z grillowanej cukinii, z kozim serem(...)Stek - stek z antrykotu wołowego marynowany w pieprzu Jeśli chodzi o danie główne - Tomek chciał tylko steka z antrykotu, nie skusił się nawet na dodatki. Kelner od razu przy składaniu zamówienia dopytywał jak ma być wysmażony stek i dokładnie taki otrzymaliśmy do stolika. Drugim daniem głównym, które zamówiliśmy były krewetki w cieście kokosowym z ostrym sosem - jesteśmy uzależnieni od krewetek
Plate of Joyprzygotować je odpowiednio, czyli zupełnie inaczej, niż zazwyczaj podają przepisy. Kiedyś pokazywałam już jeden sposób na sojowe "tekturki", w occie ( tutaj ), dzisiaj natomiast powiem Wam, jak zrobić soczyste sojowe steki - czy to w ogóle możliwe? :) Jak najbardziej! Suche "tekturki" wrzucamy na suchą patelnię (bez tłuszczu) i zalewamy wodą trochę powyżej poziomu kotletów. Przykrywamy pokrywką i tak zostawiamy na średnim ogniu(...)steków". W taki sam sposób można przygotować pyszne, soczyste kawałki do położenia na pizzy (wystarczy gotowe steki pociąć na paski) albo przygotować smaczny gulasz, można je włożyć do wegańskich burgerów albo nafaszerować nimi (pociętymi na kawałki) ciasto drożdżowe ( przepis tutaj) . Super pasuje do nich dip czosnkowy ze słonecznika ( tutaj ), ketchup, musztarda, cokolwiek lubicie, można też jak najbardziej zostawić sam sos
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwyczyść. Selery krój w steki o grubości około 7-8 mm. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, na niej połóż steki. Nasmaruj je oliwą z oliwek z obu stron i dopraw solą. Steki piecz przez 40 minut, obracając w połowie pieczenia aż równomiernie upieką się i zrumienią z obu stron. W tym czasie przygotuj sos salsa verde. Drobno posiekaj(...)posiekane bardzo drobno korniszony, kapary, miętę, pietruszkę, bazylię. Wszystko zalej oliwą, musztardą i octem jabłkowym, dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Upieczone steki podawaj z przygotowaną salsą verde. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym lub z pietruszki, z sałatami z sosem vinegret i innymi dodatkami. SMACZNEGO! Książka Zapach Świąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy
nietylkopasta.plZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) SZASZŁYKI Z KURCZAKA I ANANASA Z RYŻEM JAŚMINOWYM! ZUPA Z KREWETKAMI, MANGO I MLECZKIEM KOKOSOWYM! KASZOTTO Z BOTWINKĄ! BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI! STEKI Z CIELĘCINY Z PYSZNYM SOSEM! CHŁODNIK Z BURACZKAMI! PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO
SMYKWKUCHNIsprzęt, który używany jest przez topowych szefów kuchni do kontrolowania temperatury mięs, sosów, zup, wypieków… dosłownie wszystkiego! Dzięki termometrowi będziesz w stanie bez trudu przyrządzić steka o wybranym stopniu wysmażenia, a Twój sos holenderski będzie idealnie kremowy i pyszny. Stojak na ręczniki — koniec z bałaganem na blacie Przybory kuchenne to nie tylko przedmioty ułatwiające gotowanie, ale także sprzątanie. Jeśli chcesz
Słodkie okruszkiDodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się lekko dymić. Usunąć steki z marynaty doprawić solą i pieprzem i grillować jedną stronę około 2 ½ minuty. Przełożyć steka na deskę cedrową i dokończyć grillowanie steka na desce (5-7 minut). W międzyczasie przygotować sos. Podgrzać miód z rozmarynem, wymieszać z octem i przyprawami, powoli mieszając dodać do niego
naRuszcieDodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać aż zaczną się lekko dymić. Usunąć steki z marynaty doprawić solą i pieprzem i grillować jedną stronę około 2 ½ minuty. Przełożyć steka na deskę cedrową i dokończyć grillowanie steka na desce (5-7 minut). W międzyczasie przygotować sos. Podgrzać miód z rozmarynem, wymieszać z octem i przyprawami, powoli mieszając dodać do niego
naRuszciekilka przepisów na grillowany stek (Filet Mignon). Jest to idealny „romantyczny stek” na specjalne okazje. Należy tylko pamiętać, że należy go grillować szybko i wysokich temperaturach a najlepiej smakuje średnio-wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami(...)kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować
naRuszciekilka przepisów na grillowany stek (Filet Mignon). Jest to idealny „romantyczny stek” na specjalne okazje. Należy tylko pamiętać, że należy go grillować szybko i wysokich temperaturach a najlepiej smakuje średnio-wysmażony. Filet Mignon z prażonym kminkiem i czarnym pieprzem Jest to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych sposobów na przygotowanie steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami(...)kilka minut a otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować
naRuszciebrzegach, tzw. sear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił) , ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę(...)walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka do góry. Zapraszam moją stronę Food Polka
Jem więc Jestembrzegach, tzw. sear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił), ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę(...)walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka do góry. Zapraszam moją stronę Food Polka
Jem więc JestemKolorowy, lekki obiad Składniki 2 steki z tuńczyka sól, pieprz 1 nieduży brokuł 1/2 czerwonej papryki 3 duże pieczarki 1/2 młodej cukinii przyprawa do grilla sos: 2 łyżko octu … Czytaj dalej Stek z tuńczyka z bukietem grillowanych warzyw
czarrna od kuchnistekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się po wnętrzu restauracji i poznałyśmy szefa z którym wlaśnie rozmawia Edyta :) Jak na blogerki przystało wszystko musimy sfotografować . Jedzenie zwłaszcza dlatego często zdarza się że jemy zimne :) . Steki cieszą(...)lubię spory kawałek dobrego mięsa :) Wreszcie podano steki, otrzymałyśmy do nich frytki i trzy rodzaje sosów ; sos z zielonego pieprzu, salsa i sos miodowo-musztardowy i dowiedziałyśmy się również ze sosy przygotowywane są na miejscu . Jako pierwszy na stole pojawił się stek T-Bone -z kością w kształcie litery T. Z jednej strony polędwica, z drugiej rostbef. Bardzo
Gotowanie jest łatwePodane z kwiatami jadalnymi prezentowało się ciekawie. Jedyną zagwozdką jest to, jak ceviche wpisuje się w całą filozofię restauracji? Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem „poche” (brak zdjęcia) były doskonałe. Niekiedy wystarczą tylko dobre, świeże produkty i znakomity sos. Zupa z młodych warzyw z jajkiem „poche” (znowu) nie powaliła mnie na kolana. Nie miała smaku, a warzywa były twardawe. Zdecydowanie(...)dziś wiem, że to połączenie jest genialne… i według mnie tego typu dania powinny królować w całej restauracji. Fish & chips . Danie było ok, sos aioli wymiatał Doskonała przekąska w pubie, ale w Ale Glorii? Stek z tuńczyka był idealnie wysmażony, smaczny. Obtoczony w sezamie, fajnie chrupiący. Podany na „tatarze” z mango – jednak tatarowi brakowało kopa. Doprawiłabym go większą
Kuchnia Bazylii