Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu -200 ml słodkiej śmietanki(...)czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut. Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 301,6 kcal Tłuszcz: 19,7g Białko
Zielona Kuchniastuprocentowym mięsożercą. Mięso uwielbiam w każdej niemal postaci. Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i krwiste steki. Dzisiaj proponuję alternatywny sposób przygotowania surowego mięsa - carpaccio z rukolą, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, kaparami i sosem balsamicznym. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram polędwicy wołowej, rukoli, 15 pomidorków koktajlowych (po 5 czerwonych, żółtych i tygrysich), 20 kaparów
Wyprawy kulinarnemięso uzyska temperaturę pokojową. 3. Patelnię grillową rozgrzewamy "do czerwoności". Dodajemy odrobinę masła klarowanego i wrzucamy steki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. 4. Zdejmujemy steki z patelni i zostawiamy na kilka minut aby "odetchnęły". Przekładamy na talerz i polewamy powstałym sosem z talerza i patelni. Podajemy z masłem czosnkowym lub puree czosnkowym (jak na zdjęciu. do ziemniaków tuż
My Culinary Artwołowiny wysokiej jakości, nadziewane szparagami przygotowanymi w delikatnym wytrawnym sosie. Sos powstał na bazie białego wytrawnego wina, czosnku, świeżych gałązek rozmarynu, pomidorków koktajlowych i włoskiej oliwy z oliwek, i naturalnie szparagów. Roladki przygotowałam z dobrej jakości kawałka wołowiny, oprószyłam ją tylko świeżo zmielonym pieprzem, nadziałam szparagami i natarłam sosem, następnie obwiązałam sznurkiem kuchennym, obsmażyłam z każdej strony, tak aby cała(...)SKŁADNIKI: - wołowina (np. stek) - pieprz świeżo zmielony - młode ziemniaki - masło - sól himalajska - szparagi pęczek - pomidorki koktajlowe - czosnek - wino wytrawne białe - oliwa z oliwek - rozmaryn świeży Obieramy ziemniaki, nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu i odrobiną soli himalajskiej w folię aluminiową. Czas pieczenia 1 godzina. Mięso wołowe rozbijamy tłuczkiem i dajemy mu odpocząć na 20 minut. SOS I SZPARAGI: Szparagi
SMYKWKUCHNIsteków klik . Ja najbardziej lubię medium i medium rare (na zdjęciu). Dla mnie mięso ciemno różowe jest najsmaczniejsze, ze względu na swoją delikatność i soczystość, mocniejsze stopnie wysmażenia sprawiają, że stek staje się twardszy i suchy i dla mnie nie smakuje już tak dobrze. Najbardziej lubię stek marynowany jedynie w oliwie, doprawiony solą i pieprzem po usmażeniu. Ale jedzenie steku(...)czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso wyjąć z lodówki na około 1h przed smażeniem. Oliwę, sos ostrygowy i ocet balsamiczny wymieszać i powstałą marynatą natrzeć mięso, odstawić. Umyć szparagi i pozbyć się zdrewniałych części. Na patelni wlać trochę oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego i mocno rozgrzać. Smażyć stek po 3-3,5 minuty z każdej strony, jeśli chcemy medium rare
DefinicjaSmakuprzygotowania niezwykłego romantycznego posiłku w nadchodzące Walentynki. Grillowany Filet Mignon z ziołami Do tego przepisu najlepiej wykorzystać suszone zioła. Składniki: 4 filety mignon o grubości około 4 cm / steki wycinane z końcowej części polędwicy ¼ szklanki oliwy z oliwek 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie(...)steków rozgrzewając go do wysokiej temperatury. Steki wyjąć z marynaty, usunąć jej nadmiar, doprawić solą i pieprzem. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. (Zobacz poradnik grillowania steków ). Grillowany Filet Mignon z czerwonym winem W ten sposób przygotowywany Filet Mignon jest pyszny! Składniki: 2 Filety Mignon o grubości około 4 cm do marynaty: ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu
naRuszcieBitki wołowe w sosie własnym Bitki wołowe to chyba najbardziej znana potrawa naszej polskiej kuchni . Oczywiście każdy ma swój własny patent na jej przyrządzanie , my lubimy akurat tak , jak poniżej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest to typowe zimowe danie w naszej rodzince . latem zbyt ciężkie(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 5 osób : 6-7 plastrów udźca wołowego ( ja kupuję ostatnio steki minutowe z biedronki – są akurat na grubość i wielkość ) 1 duża cebula sól , pieprz do smaku 2 łyżeczki sosu worcester lub maggi w płynie mąka do obtaczania łyżka smalcu do smażenia Plastry wołowiny rozklepujemy dość cienko , obtaczamy w mące
Ogrodnik w podróżyformując pizzę. Wstaw na blachę do pieczenia i piecz w 220 stopniach 15 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut. Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą i pieprzem na patelni grillowej. Po wyjęciu pizzy rozłóż kawałki tuńczyka
AZgotuj!steki są marynowane w pysznej marynacie na bazie musztardy Dijon i Burbonu, grillowane i podawane z pysznym ziołowym masłem. Składniki: 4 steki Rib- Eye do marynaty: ¼ szklanki burbonu 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu do masła ziołowego: ½ szklanki masła w temperaturze(...)zmiękczone (nie roztopione) masło z ziołami, solą i czosnkiem w proszku. Przygotowane masło odstawić na 2-3 godziny do lodówki przed użyciem. Połączyć wszystkie składniki marynaty, marynować w niej steki minimum 2 godziny. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia (zobacz poradnik grillowania idealnych steków ). Podawać steki z kawałkiem masła ziołowego i z ulubionymi dodatkami. The post Steki z masłem
naRuszciecharakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania. Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierana na steki przeznaczone do grillowania. Jest to jeden z tańszych fragmentów mięsa wołowego, ale na pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować(...)raczej podawać jako steku mocno wysmażonego bo może szybko stać się za suche i mało smaczne. Ziemniaki rozkładamy na talerze, usmażonemu stekowi dajemy chwilę odpocząć na desce żeby soki rozeszły się po mięsie i przestały buzować, następnie kroimy go w poprzek na pół lub w poprzek na plastry. Leciutko solimy i podajemy od razu. STEK I MARYNATA
Karo in the Kitchennajbardziej kojarzących się smakach z danym krajem. Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery! Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się w mojej głowie
Kuchnia w Słońcu Skąpanazupy mogą być w sumie ze wszystkich ulubionych składników dań. Tak sobie pomyślałam ostatnio będąc w sklepie na B.. że steka bym zjadła, tak tego co leży w chłodni i się do mnie tak uśmiecha ;) No dobra, stek .. hmm może być w zupie, obok były warzywa mrożone .. a w głowie pojawiła się myśl, że gdzieś taką zupę widziałam. Gdzie(...)ruszyłam gotować:) Zupa z wołowiną i brokułami 2 litry rosołu 450 gram rozmrożonych brokułów 2 steki ( 400 gram rostbefu wołowego ) 1 cm kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 1 biała cebula czosnkowa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sambal oelek ( nie przesadź bo to ostre jest ) ostra papryka
Kuchnia na wzgórzuSkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy
Smakowity Blog Kulinarnyczyli na tak zwanego kobietona, jak również w moim umyśle dalej mieszka wspomnienie z food trucków dziś będzie o burgerach. Burgerach prostych, męskich, z dużą ilością mięcha i fajnym sosem. Przepis nie dla delikatesów. Burger wymaga wołowiny. Dobrej wołowiny. Grubo zmielonej. Wołowina jest cudownie delikatna w smaku i nie ma potrzeby mordowania jej dużą ilością przypraw. Na dwie osoby 400g(...)pozostawiam wam. U mnie się dzieli, ja lubię różowe w środku, a Najcierpliwszy dobrze wysmażone (co dziwne, bo steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek
ladykitchenJAJECZNE Z PAPRYKĄ ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM CUKROWYM SAJGONKI Z WARZYWAMI I GOTOWYM SOSEM PLACKI Z SELERA Z TZATZIKI I OLIWKAMI DYNIA Z WARZYWAMI I KOZIM SEREM GOŁĄBKI WEGETARIAŃSKIE Z PAK CHOI STEKI Z KALAFIORA Z TZATZIKI Z RZODKWI FARSZYNKI MARCHEWKOWE Z AKSAMITNYM FARSZEM SĄ: – Przesmaczne – Aksamitne
globuskulinarny