przygotować chińskie noodle w 15-20 minut . Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej. Co oprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu. Noodle, czyli(...)wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie plasterki na jeden kęs i wcale nie zużywamy jej dużo. Jeden 250g stek wystarczy na 4 porcje. Jeśli robimy danie dla 2 osób, przekrójmy mięso na pół i zamróźmy jeden kawałek do następnego gotowania. Warzywa - marchewka, czerwona cebula, papryka, brokuły to popularne warzywa
W kuchni wieczoremSałatka z rukolą, awokado, ogórkiem, kiełkami jarmużu i ugotowanym na twardo jajkiem, polana sosem jogurtowo-słonecznikowym. Sałatka jest delikatna, smaczna i na pewno urozmaici niejeden obiad Składniki: garść rukoli około 20 g kiełków jarmużu 1/2 dojrzałego awokado 2 małe ogórki gruntowe 1 jajko Sos jogurtowo-słonecznikowy: 1 łyżka słonecznika 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku(...)Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę i dołożyć do rukoli. Dodać kiełki jarmużu oraz obrane i pokrojone na plasterki ogórki. Delikatnie wymieszać, na wierzch położyć pokrojone jajko. Sos jogurtowo-słonecznikowy: Słonecznik uprażyć na suchej patelni, utrzeć w moździerzu i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki i szczyptę cukru. Wymieszać. Doprawić solą
Oryginalny smaklodówce kawałki powinny być mniej więcej tej samej wielkości czy grubości w przypadku warzyw odcinamy głowy a większe sztuki dzielimy na kawałki. Za pomocą urządzenia przygotujemy: wołowina polędwica stek rostbef wieprzowina karczek wieprzowy żeberka jagnięce pierś z kury pierś indycza kacza, gęsia łososia dorsza krewetki przegrzebki ziemniaki marchewki szparagi a nawet jajka w skorupce(...)Przed przystąpieniem do gotowania Należy uważnie przeczytać instrukcję i do dzieła jestem ciekawa jak Wam będzie smakowało podzielcie się ze mną waszymi uwagami. Łosoś lub inna ryba 4 steki z łososia kilka plasterków cytryny sól, pieprz do smaku rozmaryn Umyć łososia osuszyć papierowym ręcznikiem, dwa plastry cytryny położyć na rybie, dodać rozmaryn do woreczka próżniowego zapakować
AZgotuj!tłuszczu na ręczniku papierowym. Możemy zabierać się za składanie bajgli! :) Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko, ale nasze wyglądały następująco: bajgle przekrawamy na połowę spód smarujemy ulubionym sosem lub ketchupem nakładamy odrobinę pokrojonej sałaty lodowej nakładamy kurczaka w sezamie nakładamy kawałek pomidora nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy(...)łyżka miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie! Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami
Cooking MonsterTrwa Jemy w Łodzi Food Fest 2018 więc wybraliśmy się do bardzo lubianej przeze mnie i Dominika Stekówki - Steki i Burgery . Michał, szef kuchni, wie, co robi i robi to dobrze! Propozycje w ramach tras kulinarnych Street Food oraz Francja Elegancja to kolejno: 👉 Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki (38 zł) oraz 👉 Polędwica(...)kanapce po prostu urywają tyłek! Co tu dużo mówić, trzeba spróbować 😉 Jeśli chodzi o jelenia to... O mamo! Mięso delikatne i pełne leśnego aromatu, skąpane w genialnym sosie. Ale prawdziwą perełką tego dania jest puree z kasztanów, które Dominikowi przywiodło na myśl masło orzechowe, dla mnie miało zgoła inny smak, ale było po prostu uzależniające, o aksamitnej teksturze. Żółty burak
Cooking Monsterwarto zrobić z niego steki :). Pamiętajmy, że nie smażymy mięsa prosto z lodówki, musi ono „złapać” temperaturę pokojową. udziec z sarny, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 3 łyżki masła, gałązka rozmarynu, Na patelni roztopić masło, dodając do niego gałazkę rozmarynu. Chwilę smazyć, uważając aby nie przypalić masła. Mięso pokroić na steki grubości około 1 cm. Pamiętajmy(...)smażyć na patelni żeliwnej. Smażyć po około 2 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na patelnię z masłem, aby odpoczęło. Przed podaniem posypać solą i pieprzem. Podałam z sosem ze śliwkami i marszczonymi ziemniakami . zastawa
królestwo garówBędąc na Świątecznym Kiermaszu w Centrum Newcastle przy jednej z wielu budek z jedzeniem ze świata wypatrzyliśmy Steki z Kangura. Steki te podawane były z bułka pszenną oraz duszoną cebulką. Cena nie była duża więc skusiliśmy się spróbować. Hamburger z Kangura okazał się rewelacyjny. Mięso w smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo(...)chude. Rewelacyjnie przyprawiony czuć było pieprz grubo mielony. Kolejka była olbrzymia ale nie dziwie się. Za Hamburgera zapłaciliśmy 4F. Oczywiście można było sobie dobrać Gratis Dodatki : warzywa i sosy. Sam wygląd w środku nie zachęcał do zjedzenia. Ale po dodaniu sosu pomigorowego i świeżego szpinaku od razu zrobiło się lepiej. Jak dla mnie
Gotowanie Patkitofu – tacos z rybą – tacos z szarpaną wieprzowiną – chilli con carne z dynią – bowl burito z łososiem – chili z fasoli – tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – tacos z szarpaną wieprzowiną – jajka(...)Składniki: – 1 szklanka komosy ryżowej (ilość po ugotowaniu) – 3-4 niewielkie zielone papryki – 2 łyżki oliwy – 1 cebula drobno posiekana – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżeczka czosnku w proszku – 1 szklanka czerwonej ugotowanej fasoli (może być z puszki
nietylkopasta.plPięć różnych pomysłów na niedzielny obiad: od bardzo prostych, do zrobienia w 15 minut, po bardziej czasochłonne, którym trzeba poświęcić więcej uwagi. Jest pieczony drób, ryba, stek i owoce morza. Wszystkie pyszne, wielokrotnie przetestowane. Gorąco polecamy! Co by tu zrobić na obiad? Pytanie, które w każdy weekend zadają sobie miliony niedzielnych kucharzy. Najpierw myśl o niedzielnym obiedzie jest przyjemna(...)rumiana kaczka. Cały sekret tkwi w powolnym pieczeniu w odpowiedniej temperaturze. Nasz wypróbowany niezliczoną ilość razy przepis to gwarancja, że kaczka Ci się uda. Czytaj dalej JAK Z RESTAURACJI: Stek na sałatce z komosy Kruchość polędwicy, chrupkości sałatki, kwaśna cytryna i słodkie jabłko z kalarepką. Proste, ale pożywne danie pełne wykwintnych smaków będzie gotowe w 30 minut. Ale te smaki
Niedzielny kucharzPolędwica z tuńczyka czy inaczej mówiąc stek z tuńczyka to pyszne, delikatne danie - któremu wystarczy dosłownie parę minut na patelni. Sam tuńczyk jest niezwykle dobry sam w sobie i naprawdę nie trzeba zbytnio kombinować z doprawianiem go. Jedynym dodatkiem podkręcającym aromat jest w tym przepisie świeży rozmaryn - cała reszta to zniewalający smak tuńczyka samego w sobie. Towarzysząca(...)steki z tuńczyka gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki oliwy kolorowy pieprz sól Salsa: 1 młoda cukinia 1 cebula 1 papryka 1 pomidor oregano słodka papryka pieprz sól 50 ml soku z pomarańczy łyżeczka cukru Przygotowanie: Rozmaryn, kolorowy pieprz i sól tłuczemy w moździerzu. Następnie dodajemy oliwę i tak przygotowaną mieszanką smarujemy steki. Odstawiamy na około 20 minut. Steki smażymy
Taste TherapyEnglish. Dzisiaj mam dla Was pyszne wiosenno-letnie danie, które wprawdzie możecie przygotować na grillu, ale ja zachęcam do pozostania w domu i wykorzystania patelni oraz piekarnika :) Soczyste "steki" schabowe doprawiłam czosnkiem i tymiankiem a charakterystycznego smaku nabrały dzięki przyprawie w płynie Vegeta Natur , która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów(...)porcje) 3 szt. schabu z kością po 250 g. 2 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka listków tymianku 2 ząbki czosnku pieprz Sos chrzanowy 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz Oraz
Delicious Placekochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia, później w trybie ciągłym, żeby uzyskać emulsję. W rezultacie otrzymujemy bardzo gęsty, puszysty, mocno kremowy winegret, zielony i kwaśny, z naturalna solą z filecików. Sos gęstością i konsystencją będzie przypominał majonez. Odstawiamy go do lodówki na czas przygotowania(...)momencie wymieszać razem, albo zrobić to bardziej elegancko: na dno salaterki wlewamy dwie łyżki sosu, wrzucamy trochę ciepłych jeszcze ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy je częścią oliwek, szczypioru, kaparów i posiekanych filecików anchois. Znowu kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników. Tak połączona sałatka nie jest jednolitą masą, wygląda bardziej
Karo in the KitchenDziś na kolację postanowiliśmy zrobić sobie porządne kanapki, wyszły tak idealnie, że muszę się tym z wami podzielić. To świetny pomysł na dobre śniadanie albo na
Niezły Młynek